Ζακ Φρέσκο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ζακ Φρέσκο
Γέννηση13 Μαρτίου 1916
Μπρούκλιν
Θάνατος18 Μαΐου 2017
Sebring
Επάγγελμα/
ιδιότητες
futurist, σχεδιαστής, συγγραφέας, αρχιτέκτονας, μηχανικός και εφευρέτης[1]
ΕθνικότηταΑμερικανός
ΥπηκοότηταΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Αξιοσημείωτα έργαεμπνευστής του Venus Project
Επίσημος ιστότοπος
Commons page Πολυμέσα σχετικά με τoν συγγραφέα

Ο Ζακ Φρέσκο (Jacque Fresco, 13 Μαρτίου 1916 - 18 Μαΐου 2017) ήταν Αμερικανός μελλοντιστής (φουτουριστής).

Γεννήθηκε στις 13 Μαρτίου το 1916 στο Μπρούκλιν των Η.Π.Α. από γονείς μετανάστες που κατάγονταν από τη Μέση Ανατολή, τον Ισαάκ και τη Λένα Φρέσκο. Ο πατέρας του (1880-1963) το 1905 μετανάστευσε από την Κωνσταντινούπολη στη Νέα Υόρκη. Η μητέρα του Φρέσκο (1887-1988) γεννήθηκε στην Ιερουσαλήμ και μετανάστευσε στη Νέα Υόρκη το 1904. Ο Ζακ Φρέσκο έκανε δύο γάμους. Από τον δεύτερο απέκτησε δύο παιδιά: τον Richard που γεννήθηκε το 1953 και πέθανε το 1976 και μια κόρη την Bambi που γεννήθηκε το 1956 και πέθανε από καρκίνο το 2010. Ο Ζακ Φρέσκο αυτοπροσδιορίζεται ως κοινωνικός μηχανικός. Είναι αυτοδίδακτος και έχει εργαστεί σε ποικίλες θέσεις σχετικές με το βιομηχανικό σχέδιο. Γράφει και δίνει διαλέξεις με τις απόψεις του για τις βιώσιμες πόλεις, την ενεργειακή επάρκεια, τη διαχείριση των φυσικών πόρων, τη διαδικτυακή τεχνολογία, τους αυτοματισμούς και τον ρόλο της επιστήμης στην κοινωνία. Ο Φρέσκο κατηύθυνε το Venus Project, το οποίο υποστηρίζει την παγκόσμια εφαρμογή ενός κοινωνικοοικονομικού συστήματος το οποίο αναφέρεται ως μια «οικονομία βασισμένη σε ενεργειακούς πόρους». Απεβίωσε στις 18 Μαΐου 2017.[2]

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιομηχανία αεροσκαφών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Φρέσκο εργάστηκε στην Douglas Aircraft Company στην Καλιφόρνια στα τέλη της δεκαετίας του 1930. Παρουσίασε τα σχέδια ενός ιπτάμενου φτερού και ενός αεροσκάφους σε σχήμα δίσκου [3]. Τα σχέδιά του θεωρήθηκαν μη πρακτικά για την εποχή και οι ιδέες του δεν εγκρίθηκαν. Λόγω των διαφωνιών στον σχεδιασμό, ο Φρέσκο παραιτήθηκε από την εταιρεία του Ντάγκλας. Το 1942 ο Φρέσκο κατατάχτηκε στον στρατό των Ηνωμένων Πολιτειών. Ανέλαβε τεχνικά καθήκοντα σχεδιασμού για την Πολεμική Αεροπορία Στρατού στα εργαστήρια του Ντέιτον στο Οχάιο. Ένα από τα σχέδια που παρήγαγε ήταν ένα ριζοσπαστικό πτερύγιο κυρτής μεταβλητής γωνίας[4], με την οποία προσπάθησε να βελτιστοποιήσει τον έλεγχο πτήσης. Η πτέρυγα επέτρεπε στον χειριστή να ρυθμίζει το πάχος των φτερών κατά τη διάρκεια της ανύψωσης και της πτήσης. Ο Φρέσκο και πάλι δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στη στρατιωτική ζωή και απολύθηκε.

Ζακ Φρέσκο, κατασκευή ιπτάμενου αντικειμένου

Trend Home[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1948 ο κόμης Μουντζ ανέθεσε στον Φρέσκο τον σχεδιασμό κατοικιών με χαμηλό κόστος. Ο Φρέσκο μαζί με τους συνεργάτες του Χάρι Τζιαρέττο και Έλι Κάτραν συνέλαβε, σχεδίασε και κατασκεύασε ένα σπίτι χτισμένο ως επί το πλείστον από αλουμίνιο και γυαλί. Αυτό έφερε τον Φρέσκο, σε ηλικία 32 ετών, πιο κοντά στην επαγγελματική επιτυχία. Το πρόγραμμα ονομάστηκε Trend Home[5] και εκτέθηκε στο Stage 8 της κινηματογραφικής εταιρείας Warner Bros Sunset στο Χόλιγουντ για διάστημα τριών μηνών. Όποιος ήθελε να το επισκεφτεί πλήρωνε είσοδο ένα δολάριο. Τα έσοδα της έκθεσης πήγαν στην εταιρεία πρόληψης του καρκίνου. Για την κατασκευή και την παραγωγή του Trend Home απαιτούνταν ομοσπονδιακή χρηματοδότηση η οποία δεν εγκρίθηκε και η παραγωγή του συγκεκριμένου σχεδίου διακόπηκε.


Επιστημονικά Εργαστήρια Έρευνας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στα τέλη της δεκαετίας του 1940, ο Φρέσκο δημιούργησε και διηύθυνε τα Επιστημονικά Εργαστήρια Έρευνας στο Λος Άντζελες. Έδωσε πολλές διαλέξεις διδάσκοντας τεχνικό σχεδιασμό. Εν τω μεταξύ, εργαζόταν στην έρευνα ως ανεξάρτητος εφευρέτης και επιστημονικός σύμβουλος. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Φρέσκο αντιμετωπίζοντας οικονομικές δυσκολίες προσπαθούσε να βρει χρηματοδότηση για την έρευνά του.

Επόμενα χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1955 ο Φρέσκο μετακομίζει στο Μαϊάμι, στη Φλόριντα. Εκεί ξεκινά να εργάζεται σαν συμβουλευτικός ψυχολόγος αλλά επειδή δεν είχε καμία επίσημη εκπαίδευση στο συγκεκριμένο θέμα, μετά από μπαράζ κριτικής που δέχτηκε από την Αμερικανική Ένωση Ψυχολόγων έκλεισε την επιχείρηση. Σε ένα άρθρο εφημερίδας της εποχής ο Φρέσκο υποστήριξε ότι έχει πτυχίο από το Πανεπιστήμιο Σιέρα του Λος Άντζελες Καλιφόρνια, κάτι το οποίο δεν έχει επιβεβαιωθεί. Αμέσως μετά εργάζεται ως βιομηχανικός σχεδιαστής για διάφορες εταιρείες και παρουσιάζει στο Μαϊάμι τα σχέδια της κυκλικής πόλης. Το 1961 συνεργάζεται με τον Πιέτρο Μπελλούσι και τον Φρέντερικ Γουάιζ πάνω σε ένα σχέδιο που έγινε γνωστό ως "Σπίτι Σάντουιτς[6]" (Sandwich House), το οποίο στοίχιζε $2,950 δολάρια όταν συμπεριλάμβανε τα βασικά προκατασκευασμένα στοιχεία, χωρίσματα και αλουμίνια και $7,500 δολάρια όταν συμπεριλάμβανε την επίπλωση και όλες τις εσωτερικές εγκαταστάσεις. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Φρέσκο ίδρυσε επίσης τις "Επιχειρήσεις Ζακ Φρέσκο" όπου σχεδίαζε προκατασκευασμένα προϊόντα αλουμινίου.


Το Venus project[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Venus project[7] κατά τον Ζακ Φρέσκο, προτείνει ένα σχέδιο δράσης που θα βοηθήσει στην κοινωνική αλλαγή του κόσμου. Στην ουσία πρόκειται για τη δημιουργία μιας ειρηνικής και βιώσιμης κοινωνίας στην οποία τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν αποτελούν απλές διακηρύξεις σε χαρτί, αλλά γίνονται τρόπος ζωής. Ο Φρέσκο έστησε μια τέτοια κοινωνία στη Φλόριντα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής σε Ερευνητικό Κέντρο 21,5 στρεμμάτων στον οποίο διαμόρφωσε έναν χώρο που ονόμασε «Venus». Το πρόγραμμα αναπτύσσει και χρησιμοποιεί την τεχνολογία προς όφελος του ανθρώπου, αξιοποιώντας τους φυσικούς πόρους στη μέγιστη δυνατότητα. Η κοινωνία του Venus Project βασίζεται σε χρόνια μελέτης και πειραματικής έρευνας του επιστημονικού κλάδου της ομάδας του εμπνευστή Φρέσκο. Μία από τις βασικές απόψεις του Venus Project είναι ότι εργαζόμαστε προς την εκμετάλλευση όλων των πόρων της Γης που είναι κοινή κληρονομιά όλων των ανθρώπων του κόσμου. Το Venus Project υποστηρίζει ότι το νομισματικό σύστημα δεν είναι απαραίτητο και ότι η αγοραστική δύναμη δεν έχει σχέση με την ικανότητα μιας κοινωνίας για παραγωγή αγαθών και υπηρεσιών. Η Γη προσφέρει απεριόριστες πηγές ενέργειας. Ανεξάρτητα από τα κοινωνικο-οικονομικά συστήματα, τις πολιτικές φιλοσοφίες, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και τα κοινωνικά έθιμα η ευημερία μιας κοινωνίας εξαρτάται από τους φυσικούς πόρους, δηλαδή καθαρό αέρα και νερό, καλλιεργήσιμη γη και την απαραίτητη τεχνολογία για να διατηρηθεί ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο. Το Venus Project στηρίζεται στο ότι ο άνθρωπος μπορεί να βασιστεί σε αυτές τις ανανεώσιμες πηγές προς όφελός του και να εκμεταλλευτεί τη γεωθερμία, την ηλιακή, την αιολική, την παλιρροϊκή ενέργεια κ.ο.κ. Η Ρωξάν Μίντοους (Roxanne Meadows) είναι βοηθός και σύντροφος του Φρέσκο από το 1976 και επιβλέπει μεγάλο μέρος της διαχείρισης του Venus Project.

Βιβλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φιλμς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ανακτήθηκε στις 14  Ιουνίου 2019.
  2. Σκουλούδης, Σωτήρης (20 Μαΐου 2017). «Έφυγε από τη ζωή στα 101 ο Ζακ Φρέσκο, αφήνοντας παρακαταθήκη το όραμα του «Venus Project»». zougla.gr. Ανακτήθηκε στις 20 Μαΐου 2017. 
  3. I. «Flying Wing», Great Lakes Technocrat. Vol. 11, No. 11, July–Aug. 1944: 34 
  4. «Wing Changes Its Camber», Popular Science. Vol. 150, No. 5: 115, May 1947, http://books.google.com/books?id=KiYDAAAAMBAJ&lpg=PA115&dq=jacque%20fresco%20popular%20science&pg=PA115#v=onepage&q&f=false 
  5. «[003] - 1948.06.XX - Official Trend Home Brochure». Scribd.com. Ανακτήθηκε στις 25 Ιουνίου 2014. 
  6. «$2,950 House Shell Made of Aluminum». The New York Times (New York): σελ. 1R, 8R. May 28, 1961. 
  7. Newman, Alex (10 Μαρτίου 2011). «Zeitgeist and the Venus Project». The New American. Ανακτήθηκε στις 23 Μαρτίου 2011. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Jacque Fresco στο Wikimedia Commons