Συμπεριλαμβανομένων των προηγούμενων διοργανώσεων υπό την αιγίδα της FIBA Europe (ως Ευρωπαϊκό Κύπελλο Πρωταθλητριών), αυτή ήταν η 52η σεζόν της σπουδαιότερης Ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης στο χώρο της ανδρικής καλαθοσφαίρισης. Το Final Four αυτής της σεζόν πραγματοποιήθηκε το διάστημα 1-3 Μαΐου 2009 στο κλειστό στάδιο Mercedes-Benz Arena (τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, μεταξύ 2008 και 2015, η αρένα ήταν γνωστή ως O2 World Berlin λόγω συμβολαίου χορηγίας με την Telefónica Germany, μια εταιρεία τηλεπικοινωνιών) του Βερολίνου. Πρωταθλητής Ευρώπης αναδείχθηκε ο Παναθηναϊκός για πέμπτη φορά στην ιστορία του, κερδίζοντας στον τελικό την ΤΣΣΚΑ Μόσχας με 73-71.
Οι αγώνες διεξήχθησαν το διάστημα 1-3 Μαΐου 2009 στο στάδιο «O2 World» του Βερολίνου. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ο ελληνικός ημιτελικός, όπου επικράτησε ο Παναθηναϊκός με 84-82 έναντι του Ολυμπιακού, καθώς ήταν η τρίτη φορά και η πρώτη μετά από 14 χρόνια όπου 2 ελληνικές ομάδες, και μάλιστα πάλι Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός, προκρίθηκαν στο final four. Για μία ακόμη φορά τέθηκαν αντίπαλοι στον έναν από τους δύο ημιτελικούς, όπου μετά από έναν συγκλονιστικό αγώνα ο Παναθηναϊκός βγήκε νικητής με σκορ 84–82, αν και εδώ πρέπει να τονιστεί ότι, σε αντίθεση με τους 2 μεταξύ τους ημιτελικούς στα φάιναλ-φορτου 1994 και του 1995, τα χιαστί ζευγάρια των αντιπάλων είχαν προεπιλεγεί πριν ξεκινήσει η διοργάνωση και ο ελληνικός «εμφύλιος» ημιτελικός του 2009 ήταν εντελώς τυχαίος.[Σημ. 1]
↑Συγκεκριμένα, από την έναρξη του θεσμού των φάιναλ-φορ, τη σεζόν του 1987 - 1988, και για σχεδόν 1 δεκαετία υπήρχε ένας (κατά γενική ομολογία των δημοσιογράφων και των παικτών, σκανδαλώδης) κανονισμός που όριζε ότι αν προκρίνονταν σε φάιναλ-φορ 2 ομάδες από την ίδια χώρα, τότε τις έβαζαν υποχρεωτικά να παίξουν μεταξύ τους στον έναν ημιτελικό, ώστε μόνο η μία να μπορέσει να φτάσει στον τελικό. Αυτό είχε θεσπιστεί, επειδή η τότε διοργανώτρια αρχή, η FIBA Europe, ήθελε να αποκλείσει την στατιστική πιθανότητα να υπάρξει ποτέ τελικός φάιναλ-φορ με 2 ομάδες από την ίδια χώρα, διότι είχε επικρατήσει τότε στα ανώτατα στελέχη της μια νοοτροπία ότι ένας τέτοιος τελικός δεν θα είχε κανένα τηλεοπτικό ενδιαφέρον, άρα και τηλεοπτικά έσοδα, λόγω του ότι θα ήταν εκ των προτέρων γνωστό το ποιας χώρας ομάδα θα κέρδιζε το τρόπαιο. Από το 1997 όμως, ο κανονισμός αυτός καταργήθηκε, ενώ και στα μετέπειτα χρόνια που ανέλαβε ως διοργανώτρια αρχή η Euroleague Basketball από το 2000 και ξεκινώντας τη διοργάνωση από τη σεζόν 2000 - 2001, ουδέποτε επανήλθε κάτι τέτοιο.