ΚΚ Τσιμπόνα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από ΚΚ Τσιμπόνα Ζάγκρεμπ)
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση


ΚΚ Τσιμπόνα
Ψευδώνυμο Vukovi (Λύκοι)
Ίδρυση 1946
Έδρα Ντράζεν Πέτροβιτς
(χωρητικότητα: 5.400)
Περιοχή Ζάγκρεμπ, Κροατία
Διεύθυνση Savska 30, 10000 Zagreb, Croatia
Χρώματα Μπλε και άσπρο
         
Πρόεδρος Ίβιτσα Λόβριτς
Προπονητής Βέλικο Μρσιτς
2011-12 Πρωτάθλημα Κροατίας → 1
Τίτλοι
2 Κύπελλα Πρωτ. Ευρώπης
2 Κύπελλα Κυπ. Ευρώπης
1 Κύπελλο Κόρατς
18 Πρωταθλήματα Κροατίας
7 Κύπελλα Κροατίας
3 Πρωτ. Γιουγκοσλαβίας
8 Κύπ. Γιουγκοσλαβίας
Ιστοσελίδα cibona.com

Η ΚΚ Τσιμπόνα (κροατικά: KK Cibona) είναι κροατικός επαγελματικός σύλλογος μπάσκετ με έδρα το Ζάγκρεμπ. Αγωνίζεται στην Κροατική Α-1 Λίγκα (Πρωτάθλημα Κροατίας) και την Αδριατική Λίγκα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ιστορία της ομάδας ξεκινά στα τέλη φθινοπώρου του 1945 όταν ιδρύθηκε ο Αθλητικός Όμιλος Σλόμποντα (Ελευθερία) από τραπεζικούς υπαλλήλους, τεχνίτες, εμπόρους και λογιστές. Στις 24 Απριλίου 1946, χάρις στον ένθερμο φίλο του μπάσκετ Μπράνιμιρ Βόλφερ και τους φίλους του Λιούμπο Πρόζεν και Γιόζο Μίλος, συστάθηκε το τμήμα μπάσκετ του ομίλου της Σλόμποντα, πρόγονος της σημερινής Τσιμπόνα. Το πρώτο ματς ήταν εναντίον της τοπικής Σλάβια στις 7 Μαΐου 1946. Το Νοέμβριο 1946 η ομάδα συγχωνεύτηκε με τις Τεκστιλάκ, Αματέρ και Γκράφιτσαρ, σχηματίζοντας τον Αθλητικό Όμιλο Ζάγκρεμπ. Στα τέλη του 1948 η ομάδα ήταν γνωστή ως Βίχορ (Ανεμοστρόβιλος) και το 1949 ως Πόλετ. Τελικώς, τον Ιούνιο του 1950, η ομάδα μετονομάστηκε ως Λοκομοτίβα και με αυτό το όνομα συνέχισε για τα επόμενα 25 χρόνια. Η Λοκομοτίβα αγωνίστηκε στην Α' Κατηγορία της Γιουγκοσλαβίας από το 1951, με μόνο δύο χρονιές (1952 και 1960) στη Β' Κατηγορία. Το Νοέμβριο του 1975, η ομάδα μπάσκετ της Λοκομοτίβα αποσχίστηκε από τον Αθλητικό Όμιλο Λοκομοτίβα και περιήλθε υπό τον άμεσο έλεγχο των δημοτικών αρχών του Ζάγκρεμπ.

Πολιτικοί όπως ο Σλάβκο Σάιμπερ άσκησαν μεγάλη επιρροή στο κλαμπ εκείνη την περίοδο και άρχισαν να αναζητούν οικονομική βοήθεια για την ομάδα. Στα πλαίσια αυτά, κύριοι σπόνσορες της ομάδας έγιναν τέσσερις μεγάλες εταιρείες της βιομηχανίας τροφίμων (όλες υπό κρατικό έλεγχο εκείνη την εποχή): Κρας, Φρανκ, Μπαντέλ και Βότσε. Η ομάδα τότε πήρε το σημερινό της όνομα, Τσιμπόνα, από το λατινικό cibus bonus, που μεταφράζεται ως καλό φαγητό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]