Ευγένιος Φρανσουά Βιντόκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Ευγένιος Φρανσουά Βιντόκ
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Eugène François Vidocq (Γαλλικά)
Γέννηση24 Ιουλίου 1775
Θάνατος11 Μαΐου 1857
Παρίσι[1]
Τόπος ταφήςd:Q15981016
Εθνικότητα Γαλλία
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΓαλλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΓαλλικά[2][3]
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςFleuride-Albertine Maniez (1830–1847)
ΣυγγενείςFleuride-Albertine Maniez (πρώτη ξαδέλφη)
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Εζέν Φρανσουά Βιντόκ (γαλλικά: Eugène François Vidocq, 24 Ιουλίου, 177511 Μαΐου, 1857) ήταν Γάλλος εγκληματίας και εγκληματολόγος που η ιστορία της ζωής του, ενέπνευσε δεκάδες συγγραφείς όπως τους Βικτόρ Ουγκό, Έντγκαρ Άλλαν Πόου και Ονορέ ντε Μπαλζάκ.
Ο πρώην εγκληματίας θα γίνει ο επικεφαλής της Ταξιαρχίας Ασφαλείας στο Παρίσι. Ο Βιντόκ θεωρείται ως πατέρας της σύγχρονης εγκληματολογίας και του τμήματος της Γαλλικής Αστυνομίας. Επίσης αποκαλείται ως ο πρώτος ιδιωτικός ντετέκτιβ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Εζέν Φρανσουά Βιντόκ γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1775 και ήταν το τρίτο παιδί της Ανριέτ Φρανσουάζ Βιντόκ (1744 - 1824) και του φουρνάρη Νικολά Ζόσεφ Φρανσουά Βιντόκ (1744 - 1799) στο Αρράς της Γαλλίας.
Για την παιδική του ηλικία λίγα πράγματα είναι γνωστά, τα πιο πολλά προέρχονται από την αυτοβιογραφία του, και μερικά έγγραφα των Γαλλικών Αρχείων. Ο πατέρας του είχε καλή μόρφωση, και ήταν αρκετά εύπορος. Ο Βιντόκ είχε άλλα έξι αδέρφια. Δύο μεγαλύτερους αδερφούς και δύο νεότερους αδερφούς και δύο νεότερες αδερφές.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]