Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εσωτερικό σπιτιού

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Εσωτερικό σπιτιού
ΟνομασίαΕσωτερικό σπιτιού
ΔημιουργόςQ1383454
Έτος δημιουργίας1879
ΕίδοςΕλαιογραφία σε μουσαμά
Ύψος59 cm
Πλάτος49 cm
ΠόληΚέρκυρα
ΜουσείοΕθνική Πινακοθήκη και Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου, Παράρτημα Κέρκυρας
δεδομένα

Το Εσωτερικό σπιτιού είναι ένα ανολοκλήρωτο σχεδίασμα που ζωγράφισε ο Έλληνας καλλιτέχνης Νικηφόρος Λύτρας. Πρόκειται για ελαιογραφία σε μουσαμά διαστάσεων 59x49 εκ. και ολοκληρώθηκε το 1879. Απεικονίζει το εσωτερικό του οικήματος Μουσαφίρ Χανά, του Χεβίδη Ισμαήλ πασά και εκτίθεται στο Παράρτημα Κέρκυρας της Εθνικής Πινακοθήκης και Μουσείου Αλεξάνδρου Σούτζου. Ο πίνακας αποτελεί δείγμα του ρεύματος του οριενταλισμού.

Ιστορικά στοιχεία και επιρροές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Νικηφόρος Λύτρας, αφού σπούδασε στο Σχολείο των Τεχνών της Αθήνας, συνέχισε με υποτροφία τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Μονάχου (1860-1865), όπου ήρθε σε επαφή και ενστερνίστηκε τις αρχές της Σχολής του Μονάχου και έγινε ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της στην Ελλάδα. Προϊόν των ταξιδιών που έκανε ο ζωγράφος στη συνέχεια είναι και ο πίνακας Εσωτερικό σπιτιού.

Το 1837 ο Λύτρας επισκέφθηκε τη Μικρά Ασία μαζί με τον στενό του φίλο Νικόλαο Γύζη, ακολουθώντας τα βήματα μιας ομάδας Γάλλων ζωγράφων που εκπροσωπούσαν έναν ακαδημαϊκό ρομαντισμό, και που είχαν οδηγήσει στη δημιουργία του ρεύματος του οριενταλισμού, που εξήγε θέματα εμπνευσμένα από την Εγγύς Ανατολή. Οι δύο ζωγράφοι ταξίδεψαν στην Ανατολή αναζητώντας καινούρια ερεθίσματα που όχι μόνο θα πλούτιζαν τη θεματογραφία των έργων τους, αλλά και θα προσέθεταν νέα εκφραστικά μέσα εμπνευσμένα από το πλούσιο χρώμα και τα διακοσμητικά στοιχεία. Ο Λύτρας βέβαια, όντας μέλος της Σχολής του Μονάχου ακολούθησε τον γερμανικό οριενταλισμό, τον οποίο δεν χαρακτήριζε η έξαρση που χαρακτήριζε τον γαλλικό. Αναφορικά με το συγκεκριμένο ταξίδι, ο Νικηφόρος Λύτρας συνιστούσε ότι οι ζωγράφοι όφειλαν να μελετούν και να απεικονίζουν τα ήθη του ελληνικού λαού. Σαν αποτέλεσμα το ταξίδι του αυτό στη Μικρά Ασία πήρε τη μορφή επιστροφής στις ρίζες, καθώς εκεί ζούσε ένα αρχαιότατο και αυθεντικό κομμάτι Ελληνισμού.

Το 1879 ο ζωγράφος ταξιδεύει, μόνος αυτή τη φορά, στην Αίγυπτο. Το έργο του Εσωτερικό σπιτιού, ένα σχεδίασμα με λάδι που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ζωγραφίστηκε στην Αίγυπτο και χρονολογείται το 1879. Ο ζωγράφος σχεδιάζει το οίκημα του Χεβίδη Ισμαήλ πασά, το ονομαζόμενο Μουσαφίρ Χανά, που Ευρωπαίοι ζωγράφοι, ανάμεσά τους και προσωπικοί φίλοι του Λύτρα, χρησιμοποιούσαν ως κατοικία και το απεικόνισαν στα έργα τους. Τα ταξίδια στην Ανατολή έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο στη ζωγραφική του Λύτρα καθώς την ανανέωσαν σε επίπεδο θεματογραφίας, ύφους, αλλά και αντίληψης του φωτός και του χρώματος. Αυτό στην Αίγυπτο ήταν και το τελευταίο ταξίδι του ζωγράφου στο εξωτερικό. Εκτός από το Εσωτερικό σπιτιού, στο Παράρτημα Κέρκυρας εκτίθενται και άλλα έργα του Νικηφόρου Λύτρα που εντάσσονται κυρίως στην ηθογραφία.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]