Φίλιππος (σύζυγος της Βερενίκης Α΄)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Φίλιπππος
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταστρατιωτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΒερενίκη Α΄ της Αιγύπτου
ΤέκναΜάγας της Κυρήνης
Αντιγόνη της Ηπείρου
Θεοξένα των Συρακουσών

Ο Φίλιππος (απεβ. π. 318 π.Χ.) ήταν Έλληνας της Μακεδονίας ευγενής, πρώτος σύζυγος της Βερενίκης Β΄, κόρης τού Μάγα τού Μακεδόνα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν γιος τού Αμύντα και μίας -ανώνυμης σε εμάς- μητέρας. Υπηρέτησε ως αξιωματικός στον στρατό τού Αλεξάνδρου Γ΄ τού Μεγάλου. Ο Φίλιππος ήταν διοικητής μίας φάλαγγας στους πολέμους τού βασιλιά και ειδικά τον Μάιο τού 334 π.Χ. στη μάχη τού Γρανικού. Το όνομά του δεν αναφέρεται ρητά στις επόμενες εκστρατείες τού Αλεξάνδρου Γ΄, μπορεί όμως να ταυτοποιηθεί.

Η Βερενίκη Α΄, σύζυγος πρώτα τού Φιλίππου και μετά τού Πτολεμαίου Α΄.

Από πληροφορίες τού Πλουτάρχου (Βίος Πύρρου 4.4), πριν ο Φίλιππος νυμφευτεί τη Βερενίκη Α΄, ήταν ήδη νυμφευμένος και είχε τέκνα, δεν γνωρίζουμε όμως τα ονόματά τους ή αυτό της συζύγου του. Ο Παυσανίας σχολιάζει τον γάμο του με τη Βερενίκη Α΄: "Ο Φίλιππος ήταν Μακεδόνας, όχι αξιόλογος και ταπεινής καταγωγής". Οι αρχαίες πηγές δεν αναφέρουν κάτι άλλο γι' αυτόν. Όμως πρέπει να ήταν ευγενής και με κοινωνική θέση για να νυμφευτεί τη Βερενίκη Α΄, μικρανιψιά τού Αντίπατρου πανίσχυρου αντιβασιλιά της Αυτοκρατορίας, της οποίας η μητέρα Αντιγόνη ήταν εξαδέλφη τού Κάσσανδρου βασιλιά της Μακεδονίας, γιο τού Αντίπατρου. Η Βερενίκη Α΄ και ο Φίλιππος είχαν γιο τον Μάγα της Κυρήνης.

Ο Φίλιππος απεβίωσε υπό άγνωστες συνθήκες. Έπειτα η Βερενίκη Α΄ με τα τέκνα της ταξίδευσαν στην Αίγυπτο, όπου εισήλθαν στην ακολουθία τής εξαδέλφης τής μητέρας της, τής Ευρυδίκης, 3ης συζύγου τού Πτολεμαίου Α΄ Σωτήρος. Η Ευρυδίκη ήταν αδελφή τού Κάσσανδρου. Εκεί η Βερενίκη Α΄ νυμφεύτηκε τον Πτολεμαίο Α΄ ως 4η σύζυγός του, ο οποίος παραμέλησε την Ευρυδίκη και αποκλήρωσε τους τρεις γιους του από αυτήν. Η Βερενίκη Α΄ έγινε βασίλισσα της Αιγύπτου και μητέρα τού Πτολεμαίου Β΄.

Ο Μάγας της Κυρήνης υπηρέτησε ως ιερέας τού Απόλλωνα και αφιέρωσε μία τιμητική επιγραφή, ονομάζοντας τον εαυτό του "επώνυμο ιερέα" και "Μάγα, γιο τού Φιλίππου".

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα μία άγνωστου ονόματος γυναίκα και είχε τέκνα.

Έπειτα έκανε δεύτερο γάμο με τη Βερενίκη Α΄, κόρη τού Μάγα του Μακεδόνα, ευγενούς και της Αντιγόνης των Αντιπατριδών και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]