Σκωτσέζοι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάτοικοι χωριού του Σεντ Κίλντα της Σκωτίας κατά την Βικτωριανή εποχή.

Οι Σκώτοι ή Σκωτσέζοι (Σκωτς: Scots Fawk, Σκωτικά Γαελικά: Albannaich) είναι εθνοτική ομάδα ιθαγενής στην Σκωτία και μέλος του Ηνωμένου Βασιλείου. Αναδύθηκαν ως εθνότητα κατά τον πρώιμο μεσαίωνα ως αμάλγαμα δύο κελτικών λαών, των Γαέλων και των Πικτών, οι οποίοι ίδρυσαν το Βασίλειο της Σκωτίας (με την ονομασία Άλμπα) τον 9ο αιώνα. Στους επόμενους δύο αιώνες, οι κέλτες ομιλητές της Κουμβρικής γλώσσας στο Στραθκλαϊντ και οι γερμανόφωνοι Άγγλοι της βόρειας Νορθουμβρίας έγιναν επίσης μέρος της Σκωτίας. Κατά τον ώριμο μεσαίωνα, εν μέσω των μεταρρυθμίσεων του Δαυίδ Α΄ της Σκωτίας (Δαυιδιανή Επανάσταση) ένας μικρός αριθμός Νορμανδών ευγενών μετανάστευσε στις πεδιάδες της Σκωτίας (Λόουλαντς). Από τον 13ο έως τον 15ο αιώνα, ένας αριθμός βορειο-γερμανικών λαών, ομιλητών της Αρχαίας Νορδικής και Νορνικής γλώσσας, στις βόρειες και δυτικές νήσους της Σκωτίας έγιναν μέρος του βασιλείου.

Σήμερα ο όρος «Σκώτος» ή «Σκωτσέζος» αναφέρεται σε οποιονδήποτε άνθρωπο, του οποίου η οικογένεια, η γλωσσα ή ο πολιτισμός προέρχονται από την περιοχή της Σκωτίας. Η λατινική ονομασία Σκώτοι (Scoti) αναφερόταν αρχικά στους Γαέλους της Νταλ Ριάτα[1] και αργότερα εξελίχθηκε ώστε να προσδιορίζει όλους τους κατοίκους του Βασιλείου της Σκωτίας.[2] Η ονομασία Σκωτς (Scotch) έχει χρησιμοποιηθεί ως εξώνυμο για τον λαό της Σκωτίας[3] και ορισμένες φορές η χρήση της θεωρείται υποτιμητική.[4]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Cuthbert (1 Ιανουαρίου 1969). Epistola De Obitu Bedae: Cuthbert's Letter on the Death of Bede. Oxford University Press. 
  2. Anthony Richard (TRN) Birley, Cornelius Tacitus; Cayo Cornelio Tácito. Agricola and Germany. Oxford University Press. ISBN.
  3. "Scotch: Definition, Synonyms from". Answers.com. Retrieved 3 October 2012.
  4. "Scotch". dictionary.com. Retrieved 25 April 2019. [Scotch is] disdained by the Scottish because of the many insulting and pejorative formations made from it by the English...

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα People of Scotland στο Wikimedia Commons