Μπόζο Β΄ του Αρλ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Μπόζο Β΄ του Αρλ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση915 ή 910 (περίπου)
Θάνατος968
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταφεουδάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΚωνσταντία της Προβηγκίας
ΤέκναΓουλιέλμος Α΄ της Προβηγκίας
Ρότμπολντ Α΄ της Προβηγκίας
ΓονείςΡότμπολντ της Προβηγκίας και NN d'Aquitaine[1]
ΑδέλφιαΓουλιέλμος της Αβινιόν
ΟικογένειαΟίκος των Μποζονιδών
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μπόζων Β΄, γαλλ. Boson II (928 - 965/67) από τον Οίκο των Μποζονιδών ήταν κόμης του Αβινιόν (935-) και του Αρλ (949-). Η καταγωγή του είναι αμφιλεγόμενη, ωστόσο ο βίος του μας είναι καλά γνωστός.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν, σύμφωνα με μία υπόθεση, γιος του Ρότμπολντ (γαλλ. Ρουμπώντ) ή Ρόαντμποαλντ του Άγκελ. Ήταν ευγενής από το Μακόν και το 903 ο συγγενής του Λουδοβίκος Γ΄ ο Τυφλός του έδωσε τον τίτλο του κόμη της Προβηγκίας. Η οικογένεια τού Ρότμπολντ είναι άγνωστη: μερικοί ιστορικοί θεωρούν, ότι σύζυγός του θα μπορούσε να είναι η Ερμενγάρδη, κόρη του Γουλιέλμου Α΄ των Γουλιελμιδών δούκα της Ακουιτανίας ή η Ερμενγάρδη των Μπιβινιδών, κόρη του Μπόζο βασιλιά της Προβηγκίας και αδελφή του Λουδοβίκου Γ΄. Το ότι ο Ρότμπολντ είναι γιος του Μπόζο Α΄ μαργράβου της Τοσκάνης αμφισβητείται, όμως η μητέρα του είναι μία από τις προηγούμενες.

Σύμφωνα με τον Γάλλο ιστορικό Ζαν-Πιέρ Πολύ, που υποστηρίζει την τελευταία εκδοχή, η οικογένειά του -που η κομητεία τής δόθηκε από τον Ούγο της Προβηγκίας, αδελφό του Μπόζο Α΄- μάλλον προέρχεται από τη Σεπτιμανία. Το πιο σημαντικό μέλος της, ο Μπόζο[ν], άλλαξε συμμάχους περί το 947/48 με το να ακυρώσει τον γάμο του με τη Μπέρτα, ανιψιά του Ούγου και να νυμφευτεί την ευγενή Κωνσταντία. Αυτή θεωρείται πως είναι η Κωνσταντία της Προβηγκίας, από την οποία έλαβε το όνομά της η εγγονή της Κωνσταντία του Αρλ, σύζυγος του Ροβέρτου Β΄ της Γαλλίας. Η Κωνσταντία της Προβηγκίας ήταν κόρη του Λουδοβίκου Γ΄ του Τυφλού και της Άννας των Μακεδόνων, κόρης του Λέοντα ΣΤ΄ του Σοφού Αυτοκράτορα των Ρωμαίων.

Ο αδελφός του Γουλιέλμος έδωσε το όνομά του σε έναν γιο του Μπόζο[να], που ίσως συνδέεται με τους Γουλιελμίδες του Ωβέρν. Ο νέος βασιλιάς της Βουργουνδίας Κορράδος Α΄ ίσως βρήκε στον Μπόζο[να] έναν λιγότερο απειλητικό και φιλόδοξο κόμη, από μικρή οικογένεια, που μπορούσε να συμβιβαστεί με τους αξιωματούχους της Προβηγκίας.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε την Κωνσταντία των Μπιβινιδών, κόρη του Καρόλου-Κωνσταντίνου κόμη του Βιεν και είχε τέκνα:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Detlev Schwennicke, Europäische Stammtafeln: Stammtafeln zur Geschichte der Europäischen Staaten, Neue Folge, Band II (Marburg, Germany: Verlag von J. A. Stargardt, 1984), Tafel 187