Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025
ΣυντομογραφίαDiEM25
Ίδρυση9 Φεβρουαρίου 2016
ΙδρυτήςΓιάνης Βαρουφάκης, Σρέτσκο Χόρβατ
ΤύποςΚίνημα
ΈδραΠανευρωπαϊκό, Γερμανία
Μέλη138.000[1]
Σημαντικά πρόσωπαΓιάνης Βαρουφάκης, Σρέτσκο Χόρβατ, Λορέντσο Μαρσίλι, Τζούλιαν Ασάνζ, Νόαμ Τσόμσκι, Άδα Κολάου, Μπράιαν Ίνο, Ζιλιέν Μπαγιού, Ζαν-Μισέλ Ζαρ, Τζέιμς Κ. Γκάλμπρεϊθ, Σούζαν Τζορτζ, Μπόρις Γκρόις, Κεν Λόουτς, Τόνι Νέγκρι, Σάσκια Σάσεν, Σλάβοϊ Ζίζεκ
ΜήνυμαΗ Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα εκδημοκρατιστεί ή θα διαλυθεί!
Ιστότοποςhttp://diem25.org

Το Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη 2025 (αγγλικά: Democracy in Europe Movement 2025‎‎), περισσότερο γνωστό με το αρκτικόλεξο DiEM25, είναι το πρώτο πανευρωπαϊκό πολιτικό κίνημα που ιδρύθηκε το 2015 με συνιδρυτή τον πρώην υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας Γιάνη Βαρουφάκη.

Το κίνημα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στις 9 Φεβρουαρίου 2016 στο θέατρο Φολκσμπίνε του Βερολίνου.[2] Στόχος του κινήματος είναι η μεταρρύθμιση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να δημιουργηθεί «μία πλήρης δημοκρατία με ένα ανεξάρτητο κοινοβούλιο το οποίο θα σέβεται την εθνική αυτοδιάθεση και το μοίρασμα της εξουσίας με τα εθνικά κοινοβούλια, τις περιφερειακές συνελεύσεις και τα δημοτικά συμβούλια».[3]

Στόχος του κινήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με το ίδιο το κίνημα, στόχος του είναι η αναζωογόνηση της ιδέας της Ευρώπης ως μίας ένωσης των λαών της που θα διοικείται μέσα από τη δημοκρατική συναίνεση και όχι βάσει της τωρινής της κατεύθυνσης, η οποία είναι η δημιουργία μιας υπερεθνικής οντότητας που διοικείται από τεχνοκράτες μέσα από διατάγματα.[3] Για τη στήριξη αυτού του επιχειρήματος, το κίνημα αναφέρει οκτώ τομείς στους οποίους συμβαίνει αυτό. Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στα «εκτελεστικά εποπτικά "όργανα" και της τρόικας που δημιούργησαν από κοινού με μη εκλεγμένους "τεχνοκράτες" άλλων διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών».[3] Επίσης, αναφέρει τον ανερχόμενο εξτρεμιστικό εθνικισμό που παρατηρείται σε ορισμένα νέα πολιτικά κόμματα αλλά και τις πρωτοβουλίες υπέρ του Brexit και του Grexit ως δείγματα της επικείμενης κατάρριψης του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.

Ο ισχυρισμός αυτός επαναλήφθηκε από τον ίδιο τον Βαρουφάκη σε συνέντευξη που έδωσε στην ισπανική εφημερίδα El País κατά την επίσκεψή του στη Μαδρίτη, αναφερόμενος στις παραχωρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς το Ηνωμένο Βασίλειο που πραγματοποιήθηκαν τον Φεβρουάριο του 2016 ως δείγμα της αποσύνθεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[4][5]

Συντονισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το DiEM25 διευθύνεται από ένα συντονιστικό συλλογικό σώμα αποτελούμενο από 12 άτομα και εποπτευόμενο από ένα συμβουλευτικό συμβούλιο γνωστών προσωπικοτήτων.

Εθνικά Κόμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 26 Μαρτίου του 2018 πραγματοποιήθηκε η Ιδρυτική Συνδιάσκεψη του ελληνικού εκλογικού βραχίονα του DiEM25, από τον Γιάνη Βαρουφάκη υπό το όνομα ΜέΡΑ25 - Μετωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής.

Γνωστά μέλη του κινήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. https://internal.diem25.org/members?locale=el
  2. «Yanis Varoufakis: EU no longer serves the people». The Guardian. 9 February 2016. http://www.theguardian.com/commentisfree/2016/feb/05/eu-no-longer-serves-people-europe-diem25. 
  3. 3,0 3,1 3,2 «The EU will be democratised. Or it will disintegrate!» (PDF). Democracy in Europe Movement⋅2025 (Berlin). 9 Φεβρουαρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 5 Μαΐου 2016. Ανακτήθηκε στις 23 Απριλίου 2016. 
  4. Guardian newspaper 2 February 2016:EU renegotiation: UK wins partial concession on migrant worker benefits
  5. Varoufakis video, in English published by El País on 22 February 2016
  6. «Leading activists, artists, scholars and political figures take central role in DiEM25». opendemocracy.net. 5 Οκτωβρίου 2016. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]