Μιχαήλ Καντακουζηνός (απεβ. 1316): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 24: Γραμμή 24:


[[en:Michael Kantakouzenos]]
[[en:Michael Kantakouzenos]]
[[it:Michele Cantacuzeno]]

Έκδοση από την 21:46, 18 Απριλίου 2008

Ο Μιχαήλ Καντακουζηνός (;-1316) ήταν ο πρώτος επίτροπος του Μορέως, θέση που κατείχε από το 1308 ως το θάνατό του το 1316.


Το 1308 ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Ανδρόνικος Β' Παλαιολόγος εξέδωσε ένα διάταγμα με το οποίο σταματούσε ο διορισμός ενός διοικητή (κεφαλή) των βυζαντινών εδαφών της Πελοποννήσου με ετήσια θητεία και όριζε ότι οι διοικητές θα παρέμεναν ισοβίως σε αυτή τη θέση (επίτροπος). Η θέση του επιτρόπου δόθηκε στον Μιχαήλ Καντακουζηνό. Η θητεία του ως διοικητή της βυζαντινής Πελοποννήσου έδωσε μια ανάσα στον τοπικό πληθυσμό που μέχρι τότε ταλαιπωρείτο από την πρακτική των ως τότε διοικητών να προσπαθούν να πλουτίσουν γρήγορα από την περιοχή μέχρι να φύγουν στο τέλος της θητείας τους. Στα χρόνια της διοίκησής του σημειώθηκε σταθεροποίηση της οικονομίας στην περιοχή δίνοντας τη δυνατότητα στον επόμενο επίτροπο, Ανδρόνικο Ασάν, να επιχειρήσει να επεκτείνει την επαρχία εις βάρος των φραγκικών κτήσεων στην Πελοπόννησο.

Ο γιος του Μιχαήλ, Ιωάννης, έγινε αυτοκράτορας το 1347.

Η δημιουργία της θέσης του επιτρόπου ήταν το πρώτο βήμα για την ίδρυση της δημιουργίας του Δεσποτάτου του Μορέως το 1349 με πρώτο δεσπότη τον γιο του Ιωάννη, Μανουήλ.

Πηγές

  • Το άρθρο αυτό βασίστηκε στο αντίστοιχο άρθρο στην αγγλόφωνη wikipedia και στο άρθρο Δεσποτάτο του Μορέως.


Προηγούμενος
Διορισμένοι στρατηγοί (κεφαλές)
Επίτροπος του Μορέως
13081316
Επόμενος
Ανδρόνικος Ασάν