Ταντέο Γκάντι: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Δημιουργήθηκε από μετάφραση της σελίδας "Taddeo Gaddi"
(Καμία διαφορά)

Έκδοση από την 11:44, 18 Ιουνίου 2021

Η Αγγελική Ανακοίνωση στους Ποιμένες (1332-38). Νωπογραφία στο παρεκκλήσι Baroncelli, Σάντα Κρότσε, Φλωρεντία

Ο Ταντέο Γκάντι (Taddeo Gaddi, περ. 1290, Φλωρεντία – 1366, Φλωρεντία) ήταν μεσαιωνικός Ιταλός ζωγράφος και αρχιτέκτονας .

Ήταν ο γιος του Γκάντο ντι Τσανόμπι (Gaddo di Zanobi), που επονομαζόταν Γκάντο Γκάντι (Gaddo Gaddi). Ήταν μέλος του εργαστηρίου του Τζόττο από το 1313 μέχρι το θάνατο του Δασκάλου το 1337. Σύμφωνα με τον Τζόρτζο Βαζάρι, θεωρήθηκε ο πιο ταλαντούχος μαθητής του Τζόττο: το 1347 τοποθετήθηκε στην κορυφή του καταλόγου με τους πιο διάσημους ζωγράφους της Φλωρεντίας. [1]

Το κύριο έργο του είναι ο κύκλος των ιστοριών της Παναγίας στο παρεκκλήσι Baroncelli της Βασιλικής της Σάντα Κρότσε στη Φλωρεντία (1328–1338). Αργότερα ζωγράφισε ίσως τα πλακίδια στο ιερό της ίδιας εκκλησίας, τώρα χωρισμένο μεταξύ της Πινακοθήκης της Ακαδημίας της Φλωρεντίας και των μουσείων στο Μόναχο και το Βερολίνο . Αυτά τα έργα δείχνουν την κυριαρχία του στο νέο ύφος του Τζόττο, στο οποίο πρόσθεσε έναν προσωπικό πειραματισμό στα αρχιτεκτονικά υπόβαθρα, όπως στο κλιμακοστάσιο της Παρουσίασης της Παναγίας στο παρεκκλήσιο Baroncelli.

Σύμφωνα με ορισμένους μελετητές, συνεργάστηκε στο πολύπτυχο Stefaneschi στη Ρώμη. Τα άλλα έργα του περιλαμβάνουν μια Μαντόνα στη Βέρνη, μια λατρεία των μάγων στη Ντιζόν, τις ιστορίες του Ιωβ ( Πίζα, Camposanto Monumentale ), τη Μαντόνα με το Βρέφος, Αγγέλους και Αγίους (Φλωρεντία, Πινακοθήκη Ουφίτσι ), Ο στιγματισμός του Αγίου Φραγκίσκου ( Κέιμπριτζ, MA, Μουσεία Τέχνης του Χάρβαρντ ), η Madonna del Parto (Φλωρεντία) και το πολύπτυχο στο ιερό της Santa Felicita στη Φλωρεντία. Το MNAC της Βαρκελώνης διατηρεί ως μόνιμο δάνειο από το Μουσείο Thyssen-Bornemisza στη Μαδρίτη, ένα μικρό πάνελ σε τέμπερα με χρονολογία 1325, μια Γέννηση που ήταν τμήμα μεγαλύτερου πίνακα. [2] Ο Βαζάρι του απέδωσε επίσης τον σχεδιασμό και την ανοικοδόμηση της Πόντε Βέκιο, κάτι το οποίο αμφισβητείται από τους σύγχρονους μελετητές.

Ήταν ο πατέρας του Άνιολο Γκάντι και του Τζοβάννι Γκάντι.

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

  1. Taddo Gaddi, Encyclopaedia Britannica.
  2. «The Nativity». Museo Nacional Thyssen-Bornemisza (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 23 Μαΐου 2020.