Άκα Β΄ της Κομμαγηνής: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Αυτόματη αντικατάσταση κειμένου (-πΧ +π.Χ.)
μ Ρομπότ: Αυτόματη αντικατάσταση κειμένου (-μΧ. +μ.Χ.)
Γραμμή 11: Γραμμή 11:
Θα γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Σαμόσατα, πρωτεύουσα της Κομμαγηνής. Έλαβε το όνομα της εξαδέλφης των γονέων της, της [[Άκα Α΄ της Κομμαγηνής]]. Στα τέλη τού 1ου αι. π.Χ. παντρεύτηκε τον Θράσυλλο τον Μενδαίο, Έλληνα της Αιγύπτου. Η Άκα Β΄ είναι γνωστή από ένα ποίημα, που δεν σώθηκε όλο, που την αναφέρει ως σύζυγο τού Θράσυλλου και πως είχε βασιλική καταγωγή.
Θα γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Σαμόσατα, πρωτεύουσα της Κομμαγηνής. Έλαβε το όνομα της εξαδέλφης των γονέων της, της [[Άκα Α΄ της Κομμαγηνής]]. Στα τέλη τού 1ου αι. π.Χ. παντρεύτηκε τον Θράσυλλο τον Μενδαίο, Έλληνα της Αιγύπτου. Η Άκα Β΄ είναι γνωστή από ένα ποίημα, που δεν σώθηκε όλο, που την αναφέρει ως σύζυγο τού Θράσυλλου και πως είχε βασιλική καταγωγή.


Ο Θράσυλλος ήταν γραμματικός, σχολιαστής λογοτεχνικών έργων, αστρολόγος και φίλος τού [[Τιβέριος Καίσαρας Αύγουστος|Τιβερίου]] (βασ. 14-37). Ο Τιβέριος τον είχε σε μεγάλη τιμή και τον έκανε Ρωμαίο πολίτη, μαζί με την οικογένειά του. Έτσι η Άκα άλλαξε το όνομά της σε Κλαυδία Άκα και ο Θράσυλλος σε Τιβέριος Κλαύδιος Θράσυλλος. Η Άκα Β΄ απεβίωσε τον 1ο αι. μΧ.
Ο Θράσυλλος ήταν γραμματικός, σχολιαστής λογοτεχνικών έργων, αστρολόγος και φίλος τού [[Τιβέριος Καίσαρας Αύγουστος|Τιβερίου]] (βασ. 14-37). Ο Τιβέριος τον είχε σε μεγάλη τιμή και τον έκανε Ρωμαίο πολίτη, μαζί με την οικογένειά του. Έτσι η Άκα άλλαξε το όνομά της σε Κλαυδία Άκα και ο Θράσυλλος σε Τιβέριος Κλαύδιος Θράσυλλος. Η Άκα Β΄ απεβίωσε τον 1ο αι. μ.Χ.


==Οικογένεια==
==Οικογένεια==

Έκδοση από την 20:26, 23 Δεκεμβρίου 2020


Άκα Β΄ της Κομμαγηνής
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση0ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος1ος αιώνας
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΘράσυλλος
ΤέκναΒάλβιλλος
Claudia Thrasylla
ΓονείςΜιθριδάτης Γ΄ της Κομμαγηνής και Ιοτάπα της Μηδίας Ατροπατηνής
ΑδέλφιαΑντίοχος Γ΄ της Κομμαγηνής
Ιοτάπα της Έμεσας
Ιοτάπα της Κομμαγηνής
ΟικογένειαΔυναστεία των Οροντιδών

Η Άκα Β΄ (έζησε το β΄ ήμισυ τού 1ου αι. π.Χ. και το α' ήμισυ τού 1ου αι. μ.Χ.) από τη Δυναστεία των Οροντιδών γεννήθηκε πριγκίπισσα της Κομμαγηνής.

Στον χάρητ φαίνεται η Κομμαγηνή και η πρωτεύουσά της Σαμόσατα, όπου γεννήθηκε και μεγάλωσε η Άκα Β΄.

Βιογραφία

Ήταν κόρη τού Μιθριδάτη Γ΄ της Κομμαγηνής (βασ. 20-12 π.Χ.) και της εξαδέλφης του Ιοτάπας της Μηδίας, κόρης τού Αρταβάσδη Α΄ της Μηδίας Ατροπατηνής. Οι Οροντίδες ήταν η πρώτη δυναστεία της Αρμενίας· προμάμμη τού Μιθριδάτη Γ΄ ήταν η Λαοδίκη Ζ΄ Θεά των Σελευκιδών. Έτσι η καταγωγή της Άκας Β΄ ήταν Αρμενική, Ελληνική και Μηδική.

Θα γεννήθηκε και μεγάλωσε στα Σαμόσατα, πρωτεύουσα της Κομμαγηνής. Έλαβε το όνομα της εξαδέλφης των γονέων της, της Άκα Α΄ της Κομμαγηνής. Στα τέλη τού 1ου αι. π.Χ. παντρεύτηκε τον Θράσυλλο τον Μενδαίο, Έλληνα της Αιγύπτου. Η Άκα Β΄ είναι γνωστή από ένα ποίημα, που δεν σώθηκε όλο, που την αναφέρει ως σύζυγο τού Θράσυλλου και πως είχε βασιλική καταγωγή.

Ο Θράσυλλος ήταν γραμματικός, σχολιαστής λογοτεχνικών έργων, αστρολόγος και φίλος τού Τιβερίου (βασ. 14-37). Ο Τιβέριος τον είχε σε μεγάλη τιμή και τον έκανε Ρωμαίο πολίτη, μαζί με την οικογένειά του. Έτσι η Άκα άλλαξε το όνομά της σε Κλαυδία Άκα και ο Θράσυλλος σε Τιβέριος Κλαύδιος Θράσυλλος. Η Άκα Β΄ απεβίωσε τον 1ο αι. μ.Χ.

Οικογένεια

Παντρεύτηκε τον Θράσυλλο τον Μενδαίο, λόγιο Έλληνα της Αιγύπτου και είχε τέκνα:

Πηγές

  • P. Robinson Coleman-Norton & F. Card Bourne, Ancient Roman Statutes, The Lawbook Exchange Limited, 1961
  • B. Levick, Tiberius: The Politician, Routledge, 1999
  • R. Beck, Beck on Mithraism: Collected Works With New Essays, Ashgate Publishing Limited, 2004
  • J.H. Holden, A History of Horoscopic Astrology, American Federation of Astrology, 2006


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Aka II of Commagene της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).