Ιησούς (αποσαφήνιση): Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Το όνομα '''Ιησούς''' (λατ. '''Jesus''', αγγλ. '''Jesus''' και '''Joshua''') είναι η εξελληνισμένη μορφή του εβραϊκού ονόματος "Γεσούα" ('''ישוע'''), ή στην πλήρη του μορφή "Γεχοσούα" ('''יהושע'''), που σημαίνει ο «Γιαχβέ/Ιεχωβά Είναι Σωτηρία», και μπορεί να αναφέρεται στα λήμματα:
Το όνομα '''Ιησούς''' (λατ. '''Jesus''', αγγλ. '''Jesus''' και '''Joshua''') είναι η εξελληνισμένη μορφή του εβραϊκού ονόματος «Γεσούα» ('''ישוע'''), ή στην πλήρη του μορφή «Γεχοσούα» ('''יהושע'''), που σημαίνει «ο Γιαχβέ/Ιεχωβά είναι σωτηρία». Μπορεί να αναφέρεται στα λήμματα:


* [[Ιησούς του Ναυή]], ο ηγέτης των Ισραηλιτών μετά το θάνατο του Μωυσή
* [[Ιησούς του Ναυή]], ο ηγέτης των Ισραηλιτών μετά το θάνατο του Μωυσή.


* [[Ιησούς Χριστός]], ο ιδρυτής της Χριστιανοσύνης.
* [[Ιησούς Χριστός]], ο ιδρυτής της Χριστιανοσύνης.


* Ιησούς, ή σε κάποια χειρόγραφα «Ιωσής», ένας από τους προγόνους στη γενεαλογική γραμμή του Ιησού Χριστού. ([[s:Κατά Λουκάν#γ'|Λουκάς 3:29]])
* Ιησούς, ή σε κάποια χειρόγραφα «Ιωσής», ένας από τους προγόνους στη γενεαλογική γραμμή του Ιησού Χριστού. ([[s:Κατά Λουκάν#γ'|Λουκάς 3:29]]).


* Ένας Χριστιανός συνεργάτης του αποστόλου Παύλου, ο οποίος ονομαζόταν και Ιούστος, προφανώς Ιουδαϊκής καταγωγής. ([[s:Προς Κολοσσαείς#4|Κολοσσαείς 4:11]]).
* Ένας χριστιανός συνεργάτης του αποστόλου Παύλου, ο οποίος ονομαζόταν και Ιούστος, προφανώς ιουδαϊκής καταγωγής. ([[s:Προς Κολοσσαείς#4|Κολοσσαείς 4:11]]).
{{βικιλεξικό|Ιησούς|Ιησούς}}
{{βικιλεξικό|Ιησούς|Ιησούς}}
{{αποσαφήνιση}}
{{αποσαφήνιση}}

Έκδοση από την 14:49, 5 Σεπτεμβρίου 2019

Το όνομα Ιησούς (λατ. Jesus, αγγλ. Jesus και Joshua) είναι η εξελληνισμένη μορφή του εβραϊκού ονόματος «Γεσούα» (ישוע), ή στην πλήρη του μορφή «Γεχοσούα» (יהושע), που σημαίνει «ο Γιαχβέ/Ιεχωβά είναι σωτηρία». Μπορεί να αναφέρεται στα λήμματα:

  • Ιησούς, ή σε κάποια χειρόγραφα «Ιωσής», ένας από τους προγόνους στη γενεαλογική γραμμή του Ιησού Χριστού. (Λουκάς 3:29).
  • Ένας χριστιανός συνεργάτης του αποστόλου Παύλου, ο οποίος ονομαζόταν και Ιούστος, προφανώς ιουδαϊκής καταγωγής. (Κολοσσαείς 4:11).


Εικονίδιο αποσαφήνισης
Αποσαφήνιση
Αυτή είναι μια σελίδα αποσαφήνισης, δηλαδή μια σελίδα που δείχνει άλλες που θα είχαν το ίδιο όνομα με αυτήν.
Εάν ακολουθήσατε μια σύνδεση εδώ, μπορεί να θελήσετε να επιστρέψετε και να διορθώσετε τον σύνδεσμο για να συνδέει προς την κατάλληλη συγκεκριμένη σελίδα.