Ο Καρυοθραύστης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ προστέθηκε η Κατηγορία:Συνθέσεις του 1892 (με το HotCat)
Είχατε κάνει ΄λάθος καθώς αυτή η παράσταση δεν έχει λιμπέρτο .επίσεις η ακροαματικότιτα κάθε χρόνο γίνετε και πιο υψιλή
Γραμμή 2: Γραμμή 2:
[[Αρχείο:Nutcracker set designs.jpg|thumb|340px|Το πρωτότυπο σκηνικό της δεύτερης πράξης, από την πρεμιέρα της παράστασης το [[1892]]]]
[[Αρχείο:Nutcracker set designs.jpg|thumb|340px|Το πρωτότυπο σκηνικό της δεύτερης πράξης, από την πρεμιέρα της παράστασης το [[1892]]]]


'''Ο Καρυοθραύστης''' ([[Ρωσική γλώσσα|Ρωσικά]]: Щелкунчик, ''Σσιελκούντσικ'' προφορά ΔΦΑ: [ɕːɪlˈkunt͡ɕɪk] {{Audio|Ru-Shchelkunchik.ogg|ακούω}}) είναι [[μπαλέτο]] σε δύο πράξεις και τρεις σκηνές του ρώσου συνθέτη [[Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι]]. Ο Τσαϊκόφσκι συνέθεσε το έργο το 1892, ενώ το λιμπρέτο βασίστηκε στη διασκευή του [[παραμύθι|παραμυθιού]] ''Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών'' του [[Έρνεστ Τέοντορ Αμαντέους Χόφμαν|Ε. Τ. Α. Χόφμαν]] από τον [[Αλέξανδρος Δουμάς (πατέρας)|Αλέξανδρο Δουμά]]. Η πρωτότυπη [[χορογραφία]] είναι του [[Λεβ Ιβανόφ]].<ref>[http://www.gumer.info/bibliotek_Buks/Culture/Teatr/_265.php Театральная энциклопедия]</ref>. Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στο [[Μαριίνσκι (θέατρο)|θέατρο Μαριίνσκι]] στην Αγία Πετρούπολη την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 1892, σε μια διπλή παράσταση μαζί με την όπερα του Τσαϊκόφσκι, ''[[Γιολάντα]]''.
'''Ο Καρυοθραύστης''' ([[Ρωσική γλώσσα|Ρωσικά]]: Щелкунчик, ''Σσιελκούντσικ'' προφορά ΔΦΑ: [ɕːɪlˈkunt͡ɕɪk] {{Audio|Ru-Shchelkunchik.ogg|ακούω}}) είναι [[μπαλέτο]] σε δύο πράξεις και τρεις σκηνές του ρώσου συνθέτη [[Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι]]. Ο Τσαϊκόφσκι συνέθεσε το έργο το 1892, ''Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών'' του [[Έρνεστ Τέοντορ Αμαντέους Χόφμαν|Ε. Τ. Α. Χόφμαν]] από τον [[Αλέξανδρος Δουμάς (πατέρας)|Αλέξανδρο Δουμά]]. Η πρωτότυπη [[χορογραφία]] είναι του [[Λεβ Ιβανόφ]].<ref>[http://www.gumer.info/bibliotek_Buks/Culture/Teatr/_265.php Театральная энциклопедия]</ref>. Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στο [[Μαριίνσκι (θέατρο)|θέατρο Μαριίνσκι]] στην Αγία Πετρούπολη την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 1892, σε μια διπλή παράσταση μαζί με την όπερα του Τσαϊκόφσκι, ''[[Γιολάντα]]''.Η παράσταση Καρυοθραύστης είναι από τις λίγες ποι δεν έχουν λιμπέρτο .


== Παραμύθι ==
== Παραμύθι ==
Γραμμή 14: Γραμμή 14:


== Μπαλέτο ==
== Μπαλέτο ==
Το [[μπαλέτο]] έχει χορογραφηθεί επίσης και από δύο εκ των κορυφαίων χορευτών του 20ου αιώνα. Από τον [[Ρούντολφ Νουρέγιεφ]] για τα [[Βασιλικά Μπαλέτα της Σουηδίας]] και τον [[Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ]] για το [[American Ballet Theater]]. Η συνηθέστερη εποχή που ανεβαίνει είναι τα [[Χριστούγεννα]], καθώς τότε είναι κατάλληλο το ρεαλιστικό σκηνικό για τη φανταστική αυτή ιστορία και παρουσιάζεται κάθε χρόνο.
Το [[μπαλέτο]] έχει χορογραφηθεί επίσης και από δύο εκ των κορυφαίων χορευτών του 20ου αιώνα. Από τον [[Ρούντολφ Νουρέγιεφ]] για τα [[Βασιλικά Μπαλέτα της Σουηδίας]] και τον [[Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ]] για το [[American Ballet Theater]]. Η συνηθέστερη εποχή που ανεβαίνει είναι τα [[Χριστούγεννα]], καθώς τότε είναι κατάλληλο το ρεαλιστικό σκηνικό για τη φανταστική αυτή ιστορία και παρουσιάζεται κάθε χρόνο.Η ακροαματικότιτα της παράστασης κάθε χρόνο γίνετε και πιο υψιλή .Καθώς είναι από τις ομορφότερες παραστασείς ......


== Παραπομπές ==
== Παραπομπές ==

Έκδοση από την 18:50, 23 Ιανουαρίου 2019

Το πρωτότυπο σκηνικό της δεύτερης πράξης, από την πρεμιέρα της παράστασης το 1892

Ο Καρυοθραύστης (Ρωσικά: Щелкунчик, Σσιελκούντσικ προφορά ΔΦΑ: [ɕːɪlˈkunt͡ɕɪk] ακούω ) είναι μπαλέτο σε δύο πράξεις και τρεις σκηνές του ρώσου συνθέτη Πιότρ Ιλίτς Τσαϊκόφσκι. Ο Τσαϊκόφσκι συνέθεσε το έργο το 1892, Ο Καρυοθραύστης και ο βασιλιάς των ποντικών του Ε. Τ. Α. Χόφμαν από τον Αλέξανδρο Δουμά. Η πρωτότυπη χορογραφία είναι του Λεβ Ιβανόφ.[1]. Η πρεμιέρα του έργου δόθηκε στο θέατρο Μαριίνσκι στην Αγία Πετρούπολη την Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 1892, σε μια διπλή παράσταση μαζί με την όπερα του Τσαϊκόφσκι, Γιολάντα.Η παράσταση Καρυοθραύστης είναι από τις λίγες ποι δεν έχουν λιμπέρτο .

Παραμύθι

Η ιστορία αναφέρεται στο δώρο που έκανε στη μικρή Κλάρα ο νονός της, ο Ντροσελμάγιερ, την παραμονή των Χριστουγέννων σε μια μικρή Γερμανική πόλη. Ήταν ένας κινούμενος στρατιώτης, που λειτουργεί ως καρυοθραύστης. Όταν η γιορτή τελειώνει και οι καλεσμένοι φεύγουν, η Κλάρα μπαίνει στο ήσυχο σαλόνι για να κοιμίσει τον καρυοθραύστη. Καθώς το ρολόι χτυπά μεσάνυχτα, το κορίτσι αποκοιμάται και μεταφέρεται σε έναν παραμυθένιο κόσμο. Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο μεγαλώνει μαγικά, όλα τα παιχνίδια, ανάμεσά τους και ο καρυοθραύστης, ζωντανεύουν και ρίχνονται στη μάχη με μεγάλα ποντίκια που εισβάλλουν στο δωμάτιο. Τελικά ο καρυοθραύστης κερδίζει τη μάχη και μεταμορφώνεται σε έναν όμορφο πρίγκιπα.

Στη δεύτερη πράξη η Κλάρα και ο πρίγκιπας - Καρυοθραύστης ξεκινούν για ένα μαγικό ταξίδι. Περνούν από την Βασίλισσα του Χιονιού αλλά και από την χώρα των Ζαχαρωτών με την νεράιδα Ζαχαρένια. Η Κλάρα δεν θέλει να αποχωριστεί τον Καρυοθραύστη της, όμως την ημέρα των Χριστουγέννων καθώς ξυπνά κοντά στην οικογένειά της, το μόνο που κρατά στα χέρια της είναι ο Καρυοθραύστης, η κούκλα που της είχε χαρίσει ο νονός της.

Πρεμιέρα

Η πρεμιέρα της παράστασης δόθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 1892 στο θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης. Η πρώτη παράσταση στο εξωτερικό δόθηκε 42 χρόνια αργότερα, στο Λονδίνο το 1934. Από τότε έχουν γίνει πολλές παραστάσεις σε όλο τον κόσμο, με αρκετές διασκευές στη χορογραφία, καθώς ο κάθε χορογράφος προσπαθεί να δώσει τη δική του εκδοχή της ιστορίας, πάντα μέσα στα πλαίσια του πρωτότυπου κειμένου.

Μπαλέτο

Το μπαλέτο έχει χορογραφηθεί επίσης και από δύο εκ των κορυφαίων χορευτών του 20ου αιώνα. Από τον Ρούντολφ Νουρέγιεφ για τα Βασιλικά Μπαλέτα της Σουηδίας και τον Μιχαήλ Μπαρίσνικοφ για το American Ballet Theater. Η συνηθέστερη εποχή που ανεβαίνει είναι τα Χριστούγεννα, καθώς τότε είναι κατάλληλο το ρεαλιστικό σκηνικό για τη φανταστική αυτή ιστορία και παρουσιάζεται κάθε χρόνο.Η ακροαματικότιτα της παράστασης κάθε χρόνο γίνετε και πιο υψιλή .Καθώς είναι από τις ομορφότερες παραστασείς ......

Παραπομπές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι