Όχλος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
== Ορισμός ==
μ{{πρόχειρο χρήστη}}
'''Όχλος''' ονομάζεται το ανοργάνωτο πλήθος,η μάζα ανθρώπων που εμφανίζει δυναμική.Ένα άθροισμα ατόμων,που παρουσιάζει μια ασταθή,ανορθολογική σταση,με αποτέλεσμα να οδηγείται στην έξαρση της βίας και της παράνοιας.

'''Όχλος''' ονομάζεται το ανοργάνωτο πλήθος,η μάζα ανθρώπων που εμφανίζει δυναμική.Ένα άθροισμα ατόμων,που παρουσιάζει μια ασταθή,ανορθολογική σταση,με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην έξαρση της βίας και της παράνοιας.


== Ετυμολογία ==
== Ετυμολογία ==
Γραμμή 7: Γραμμή 6:


== Αρχική σημασία ==
== Αρχική σημασία ==
Στη ρωμα'ι'κή εποχή ο όχλος αποτελούσε σύνολο ανθρώπων του λαού που θεωρούνταν κατώτερης τάξης και απαίδευτος, που είχε ορισμένες ,εμπειρικές γνώσεις και μπορούσε να πάρει αποφάσεις με νηφαλιότητα και όχι υπό το κράτος των έντονων συναισθημάτων.Παρολα αυτά,τα άτομα από τα οποία απαρτίζεται ο όχλος, δεν λετουργούν με φρόνηση αντιθέτως το ένα μέλος παρασύρει το άλλο.
Στη ρωμα'ι'κή εποχή ο όχλος αποτελούσε σύνολο ανθρώπων του λαού που θεωρούνταν κατώτερης τάξης και απαίδευτος, που είχε ορισμένες ,εμπειρικές γνώσεις και μπορούσε να πάρει αποφάσεις με νηφαλιότητα και όχι υπό το κράτος των έντονων συναισθημάτων.Τα άτομα από τα οποία απαρτίζεται ο όχλος, δεν λετουργούν με φρόνηση, αντιθέτως το ένα μέλος παρασύρει το άλλο.


== Φύση ==
== Φύση ==
Γραμμή 15: Γραμμή 14:


=== Ωμότητα ===
=== Ωμότητα ===
Από τις πιο γνωστές αποτελεί η δολοφονία της Ελληνίδας νεοπλατωνικής φιλοσόφου, αστρονόμου και μαθηματικόυ [[Υπατία]] η οποία δολοφονήθηκε , με διαμελισμό από μια ομάδα φανατισμένων χριστιανών στην Αλεξάνδρεια.
Από τις πιο γνωστές ωμότητες όχλου στην παγκόσμια ιστορία, αποτελεί η δολοφονία της Ελληνίδας νεοπλατωνικής φιλοσόφου, αστρονόμου και μαθηματικόυ [[Υπατία]] η οποία δολοφονήθηκε , με διαμελισμό από μια ομάδα φανατισμένων χριστιανών στην [[Αλεξάνδρεια|Αλεξάνδρεια.]]


<ref>{{Cite web|url=http://www.candianews.gr/2017/03/08/sansimeradolofonithike-i-ellinida-filosofos-ypatia-apo-ochlo-christianon/|title=δολοφονία Υπατίας|last=|first=|date=|website=|publisher=|accessdate=}}</ref>,
<ref>{{Cite web|url=http://www.candianews.gr/2017/03/08/sansimeradolofonithike-i-ellinida-filosofos-ypatia-apo-ochlo-christianon/|title=δολοφονία Υπατίας|last=|first=|date=|website=|publisher=|accessdate=}}</ref>,


Παράλληλα συνέβησαν σφαγες κατα των Χριστιανών και κυρίως Ελλήνων, στην [[Κωνσταντινούπολη]] από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 1821 ως αντίδραση των Τούρκων στην έκρηξη της [[Ελληνική Επανάσταση του 1821|Ελληνικής Επανάστασης]] και σε γεγονότα όπως η πυρπόληση του τουρκικού δικρότου στην Ερεσό . Είχε ως αποτέλεσμα τη σφαγή, το βασανισμό ή τη φυγή χιλιάδων Ελλήνων, μεταξύ των οποίων του πατριάρχη και κορυφαίων ιερωμένων και Φαναριωτών. Από ιστορικούς έχει χαρακτηριστεί και ως "πογκρόμ".<ref>{{Cite journal|url=https://el.wikipedia.org/w/index.php?search=%CE%BF%CF%87%CE%BB%CE%BF%CF%82&title=%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C:%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7&go=%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%AC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7&searchToken=cb7tlj7tvrxaztw5y8vf72agq|title=Αποτελέσματα αναζήτησης|journal=Βικιπαίδεια|language=el}}</ref>
Σε μια άλλη περίπτωση, συνέβησαν σφαγες κατα των Χριστιανών και κυρίως Ελλήνων, στην [[Κωνσταντινούπολη]] από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 1821 ως αντίδραση των Τούρκων στην έκρηξη της [[Ελληνική Επανάσταση του 1821|Ελληνικής Επανάστασης]] και σε γεγονότα όπως η πυρπόληση του τουρκικού δικρότου στην Ερεσό . Αποτέλεσμα ήταν σφαγή, ο βασανισμός καθώς και η φυγή χιλιάδων Ελλήνων, μεταξύ των οποίων του πατριάρχη και κορυφαίων ιερωμένων και Φαναριωτών. Η ενέργεια αυτή έχει χαρακτηριστεί από ιστορικούς ως "[[πογκρόμ]]".<ref>{{Cite journal|url=https://el.wikipedia.org/w/index.php?search=%CE%BF%CF%87%CE%BB%CE%BF%CF%82&title=%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C:%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7&go=%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%AC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7&searchToken=cb7tlj7tvrxaztw5y8vf72agq|title=Αποτελέσματα αναζήτησης|journal=Βικιπαίδεια|language=el}}</ref>


= Ψυχολογία =
= Ψυχολογία =

Έκδοση από την 11:31, 27 Απριλίου 2017

Ορισμός

Όχλος ονομάζεται το ανοργάνωτο πλήθος,η μάζα ανθρώπων που εμφανίζει δυναμική.Ένα άθροισμα ατόμων,που παρουσιάζει μια ασταθή,ανορθολογική σταση,με αποτέλεσμα να οδηγείται στην έξαρση της βίας και της παράνοιας.

Ετυμολογία

όχλος> *wegh- ινδοευρωπαική => *Fόχ-λος.=> [<αρχ. ὀχλῶ < ὄχλος]

Αρχική σημασία

Στη ρωμα'ι'κή εποχή ο όχλος αποτελούσε σύνολο ανθρώπων του λαού που θεωρούνταν κατώτερης τάξης και απαίδευτος, που είχε ορισμένες ,εμπειρικές γνώσεις και μπορούσε να πάρει αποφάσεις με νηφαλιότητα και όχι υπό το κράτος των έντονων συναισθημάτων.Τα άτομα από τα οποία απαρτίζεται ο όχλος, δεν λετουργούν με φρόνηση, αντιθέτως το ένα μέλος παρασύρει το άλλο.

Φύση

Όχλος μπορεί να σχηματιστεί από πιστούς θρησκευτικών δογμάτων, από κάστες, κοινωνικές τάξεις, οπαδούς ομάδων, πολιτικοκοινωνικών κινημάτων, κομμάτων. Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένα κοινό στοιχείο που τους συνδέει.Οι όχλοι δεν δημιουργούνται μόνο σε περιόδους αναταραχής και μπορεί κανείς να τους διακρίνει από χαρακτηριστικές ιδιότητες όπως η προσήλωση σε ένα δημαγωγό και η ασυνείδητη καταστολή της ατομικής κρίσης προς όφελος ενός κοινού σκοπού. Τον όχλο ενοποιεί μια ιδιαίτερη αλληλεπίδραση μεταξύ των ατόμων η οποία προκαλεί μια ευκαιριακή, παροδική ομαδικότητα.Kατα το φιλόσοφο Λε Μπον,ο όχλος κυριαρχείται από ασυνείδητες διαδικασίες με αποτέλεσμα τα άτομα να λειτουργούν από κοινού αυτόματα κι όχι συνειδητά, να τελούν υπό κατάσταση εξάλειψης της προσωπικότητας και να είναι υποκινούμενα από ηγέτες που έχουν ισχυρή επίδραση πάνω τους και τους οποίους ονομάζει δημαγωγούς.[1]

Συμπεριφορά

Ωμότητα

Από τις πιο γνωστές ωμότητες όχλου στην παγκόσμια ιστορία, αποτελεί η δολοφονία της Ελληνίδας νεοπλατωνικής φιλοσόφου, αστρονόμου και μαθηματικόυ Υπατία η οποία δολοφονήθηκε , με διαμελισμό από μια ομάδα φανατισμένων χριστιανών στην Αλεξάνδρεια.

[2],

Σε μια άλλη περίπτωση, συνέβησαν σφαγες κατα των Χριστιανών και κυρίως Ελλήνων, στην Κωνσταντινούπολη από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 1821 ως αντίδραση των Τούρκων στην έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης και σε γεγονότα όπως η πυρπόληση του τουρκικού δικρότου στην Ερεσό . Αποτέλεσμα ήταν σφαγή, ο βασανισμός καθώς και η φυγή χιλιάδων Ελλήνων, μεταξύ των οποίων του πατριάρχη και κορυφαίων ιερωμένων και Φαναριωτών. Η ενέργεια αυτή έχει χαρακτηριστεί από ιστορικούς ως "πογκρόμ".[3]

Ψυχολογία

Ο όχλος δημιουργείται όταν η συνείδηση και η προσωπικότητα των ατόμων που αποτελούν το πλήθος εξαφανίζονται. Ο όχλος έχει μια κοινή συνείδηση.Στον όχλο,κυριαρχεί η ομοιομορφία , δεν υπάρχει ατομικότητα, υπευθυνότητα και ανεξαρτησία. Ο όχλος χαρίζει στο άτομο το αίσθημα μιας ακατανίκητης δύναμης. Ο μετέχων σε όχλο αποκτά μια συλλογική ψυχή που υπόκειται στον νόμο της νοητικής ενότητας ενός δρώντος πλήθους. Η ανωνυμία μέσα στον όχλο και η διάχυση της ατομικής ευθύνης ελευθερώνουν ένστικτα που αν ήταν μόνο του το άτομο θα λογόκρινε.Το άτομο μέσα στον όχλο μεταμορφώνεται σε ένα εύπιστο, ευμετάβλητο, παρορμητικό πλάσμα, ικανό για κάθε ακρότητα, έχοντας θυσιάσει τα όποια οφέλη του ορθού λόγου. Σε κλάσματα δευτερολέπτου η συμπάθεια γίνεται λατρεία και η αντιπάθεια μίσος.[4]


Αίτια Οχλοποίησης

Η σημαντικότερη αιτία της οχλοποίησης[5], είναι η υποβολή ή ο «κοινωνικός υπνωτισμός».

Επειδή ακριβώς το διανοητικό επίπεδο του όχλου είναι χαμηλό αποδέχεται εύκολα οποιαδήποτε ιδέα. Μάλιστα όσο πιο παράλογη είναι αυτή, τόσο περισσότερο είναι ικανή να τους επηρεάσει.

Mικρή σημασία έχει το διανοητικό και μορφωτικό επίπεδο του κάθε ατόμου χωριστά απ’ τη στιγμή που γίνεται μέρος του όχλου.

Ο όχλος απέναντι στους δημαγωγούς είναι υποτακτικός, γιατί νιώθει απέραντο σεβασμό.Κατανοητό γίνεται το γεονός ότι αν και όχλος αποτελείται από πολλούς ανθρώπους το διανοητικό του επίπεδο είναι κατώτερο εκείνο του μεμονωμένου συνειδητού ατόμου.

Κυριότερα χαρακτηριστικά οχλου

-Αδυναμία διάκρισης πραγματικού με του μη πραγματικού.

-Κοινό αισθημα ακατανικητης δύναμης.

-Υπάρχει η ανωνυμία και η ανευθυνότητα.

-Έλλειψη κριτικής ικανότητας,λογικής.

-Θυσιάζεται το ατομικό συμφέρον για το συλλογικό.

-Εξάρτηση απο μεμονωμένο πρόσωπο,τον ηγέτη

-Κανένα μελος του όχλου δεν διαφέρει απο τα υπόλοιπα μέλη.

-Έντονη μίμηση οποιούδηποτε προκαλεί αίσθηση με την συμπεριφορά του.

Χειραγώγηση μαζών

Οι μάζες χειραγωγούνται συνήθως μέσω της λα'ι'κής φαντασίας και εικόνας που καλλιεργούν οι δημαγωγοί με την βοήθεια του χαρίσματός τους να συναρπάζουν τα πλήθη με την μεταδοτικότητά τους και της πειθούς τους.Κατα την χειραγώγηση,τα γεγονότα και γενικώς καθετι πού λαμβάνει χώρα ,παρουσιάζεται σε μια γένικη εικόνα ,που εύκολα μπορεί να αποδειχθεί παραποιημένη,χωρίς να υπαρχουν οι λεπτομέρειες που αποκαλύπτουν σημαντικές λεπτομέρειεςόπως η προέλευση ή η αιτία ενος γεγονότος ή μιας πληροφορίας.

Συνέπειες Οχλοποίησης

Τα μέλη του όχλου πράττουν σαν άβουλα όντα ,με βαρβαρικές τασεις.Παράλληλα ,η συντηρητικότητά τους τους οδηγεί στην ακύρωση του αγώνα τους καθώς επαναφέρουν την παλαιά ταξη πραγμάτων.

Παραπομπές

  • Zine, Kosmos. «Kosmos Zine - Όχλος και Άτομο». www.e-zine.gr. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2017. 
  • «δολοφονία Υπατίας». 
  • «Αποτελέσματα αναζήτησης». Βικιπαίδεια. https://el.wikipedia.org/w/index.php?search=%CE%BF%CF%87%CE%BB%CE%BF%CF%82&title=%CE%95%CE%B9%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CF%8C:%CE%91%CE%BD%CE%B1%CE%B6%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%83%CE%B7&go=%CE%9C%CE%B5%CF%84%CE%AC%CE%B2%CE%B1%CF%83%CE%B7&searchToken=cb7tlj7tvrxaztw5y8vf72agq. 
  • Α.Ε., tovima.gr — Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη. «tovima.gr - Ατιμωρησία και ψυχολογία του όχλου». TO BHMA. Ανακτήθηκε στις 5 Απριλίου 2017. 
  • SaneJoker (2012-11-09). «Ο δημαγωγός κι ο όχλος - Γελωτοποιός». Γελωτοποιός. http://sanejoker.info/2012/11/hitler-and-mob.html. Ανακτήθηκε στις 2017-04-20. 
  • Βιβλιογραφίες


    1. Λε Μπον, Γκουστάβ (2011). "Η ψυχολογία των μαζών ". Ζήτρος. σελ. σελ 11,60,63. ISBN 978-960-469-703-8.