Κοινωνία των πολιτών: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
μΧωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 27: Γραμμή 27:
{{DEFAULTSORT:Κοινωνια των πολιτων}}
{{DEFAULTSORT:Κοινωνια των πολιτων}}


[[Κατηγορία:Κοινωνία]]
[[Κατηγορία:Κοινωνία των πολιτών| ]]

Έκδοση από την 10:00, 19 Δεκεμβρίου 2016

Με τον όρο κοινωνία των πολιτών εννοούνται μορφές κοινωνικής δράσης ατόμων ή ομάδων που δεν συνδέονται ούτε διοικούνται από το κράτος. Ως οργανωτική δομή υπηρετεί την εφαρμογή δημοκρατικών διαδικασιών για το κοινωνικό συμφέρον και αναλαμβάνει τον ρόλο του διαμεσολαβητή ανάμεσα στους πολίτες

Εκπρόσωπος της κοινωνίας των πολιτών στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή. Το άρθρο 15 της Συνθήκης για τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο ρόλος της κοινωνίας των πολιτών είναι αναγνωρισμένος και αναγκαίος για την ορθή διακυβέρνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του ανοικτού διαλόγου με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών στις οποίες περιλαμβάνονται: κοινωνικοί εταίροι, μη κυβερνητικές οργανώσεις και οργανώσεις βάσης, όπως είναι η νεολαία και ομάδες οικογενειών[1].

Σε ένα ευρύτερο πλαίσιο η κοινωνία των πολιτών ερμηνεύεται ως «σύνολο μη κυβερνητικών οργανώσεων και θεσμών που εκπροσωπούν τα συμφέροντα και τη θέληση των πολιτών»[2]. Στο ίδιο πλαίσιο η κοινωνία των πολιτών περιλαμβάνει την οικογένεια και τον ιδιώτη, στον οποίο αναφέρεται ως τριτογενή τομέα της κοινωνίας, διακριτό από εκείνο της κυβέρνησης και των επιχειρήσεων[3]. Σύμφωνα με άλλους συγγραφείς, η κοινωνία των πολιτών χρησιμοποιείται ως όρος με την έννοια του συνόλου των μη-κυβερνητικών οργανώσεων και ιδρυμάτων που υπηρετούν τα συμφέροντα και τη βούληση των πολιτών ή άτομα και οργανώσεις σε μια κοινωνία, η οποία είναι ανεξάρτητη από την κυβέρνηση.[2].

Παραπομπές σημειώσεις

  1. «Οργάνωση της κοινωνίας των πολιτών». UR-Lex. Ανακτήθηκε στις 2 Σεπτεμβρίου 2016. 
  2. 2,0 2,1 «Civil society - Define Civil society at Dictionary.com». Dictionary.com. 
  3. What is Civil Society civilsoc.org Αρχειοθετήθηκε 2 Μαΐου 2009 στη Wayback Machine του Internet Archive

Εξωτερικοί σύνδεσμοι