Κάαμπα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Spiros790 (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 6: Γραμμή 6:
Η Κάαμπα είναι ο ιερότερος τόπος του [[Ισλάμ]]. Η ''[[κίμπλα]]'', η κατεύθυνση προς την οποία στρέφονται οι Μουσουλμάνοι όταν [[Προσευχή|προσεύχονται]], είναι η κατεύθυνση προς την Κάαμπα.
Η Κάαμπα είναι ο ιερότερος τόπος του [[Ισλάμ]]. Η ''[[κίμπλα]]'', η κατεύθυνση προς την οποία στρέφονται οι Μουσουλμάνοι όταν [[Προσευχή|προσεύχονται]], είναι η κατεύθυνση προς την Κάαμπα.


Σύμφωνα με το [[Κοράνι]], πιστεύεται ότι οικοδομήθηκε από τον Ιμπραήμ ([[Αβραάμ]]) και τον γιο του [[Ισμαήλ]]. Είναι κυβοειδές οικοδόμημα φτιαγμένο από γρανίτη. Ο προς τα ανατολικά θεμέλιος λίθος της Κάαμπα περιλαμβάνει τον Μαύρο Λίθο (στα αραβικά, ''αλ Χατζαρού λ' Ασγουάντ'') ο οποίος θεωρείται γενικά ότι είναι υπόλειμμα [[Μετεωρίτης|μετεωρίτη]].
Σύμφωνα με το [[Κοράνι]], πιστεύεται ότι αρχικά οικοδομήθηκε από τον Ιμπραήμ ([[Αβραάμ]]) και τον γιο του [[Ισμαήλ]]. Είναι κυβοειδές οικοδόμημα φτιαγμένο από γρανίτη. Ο προς τα ανατολικά θεμέλιος λίθος της Κάαμπα περιλαμβάνει τον Μαύρο Λίθο (στα αραβικά, ''αλ Χατζαρού λ' Ασγουάντ'') ο οποίος θεωρείται γενικά ότι είναι υπόλειμμα [[Μετεωρίτης|μετεωρίτη]]. Η Κάαμπα κατα την διάρκεια της ιστορίας έχει πληγεί από πολλές φυσικές καταστροφές και έχει ανοικοδομηθεί πολλές φορές. Συνεπώς η σημερινή μαύρη Καάμπα διαφέρει από τις παλαιότερες (οι οποίες ήταν πολύχρωμες εξωτερικά) και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ταυτίζεται με την αρχική Καάμπα.





Έκδοση από την 17:12, 12 Μαΐου 2016

Συντεταγμένες: 21°25′21″N 39°49′34″E / 21.4226°N 39.8261°E / 21.4226; 39.8261

Η Κάαμπα

Η Κάαμπα (στα Αραβικά: الكعبة) (αλ Κάμπα, που σημαίνει «ο κύβος») είναι ένα οικοδόμημα που βρίσκεται μέσα στο τζαμί που είναι γνωστό ως Μασγίντ αλ-Χαράμ στη Μέκκα.

Η Κάαμπα είναι ο ιερότερος τόπος του Ισλάμ. Η κίμπλα, η κατεύθυνση προς την οποία στρέφονται οι Μουσουλμάνοι όταν προσεύχονται, είναι η κατεύθυνση προς την Κάαμπα.

Σύμφωνα με το Κοράνι, πιστεύεται ότι αρχικά οικοδομήθηκε από τον Ιμπραήμ (Αβραάμ) και τον γιο του Ισμαήλ. Είναι κυβοειδές οικοδόμημα φτιαγμένο από γρανίτη. Ο προς τα ανατολικά θεμέλιος λίθος της Κάαμπα περιλαμβάνει τον Μαύρο Λίθο (στα αραβικά, αλ Χατζαρού λ' Ασγουάντ) ο οποίος θεωρείται γενικά ότι είναι υπόλειμμα μετεωρίτη. Η Κάαμπα κατα την διάρκεια της ιστορίας έχει πληγεί από πολλές φυσικές καταστροφές και έχει ανοικοδομηθεί πολλές φορές. Συνεπώς η σημερινή μαύρη Καάμπα διαφέρει από τις παλαιότερες (οι οποίες ήταν πολύχρωμες εξωτερικά) και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ταυτίζεται με την αρχική Καάμπα.