Αλεξάνδρεια Αραχωσίας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
→‎Πηγές: δεν είναι πηγή η ΒΠ
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 2: Γραμμή 2:


== Ίδρυση ==
== Ίδρυση ==
Η πόλη ιδρύθηκε από τον '''[[Μέγας Αλέξανδρος|Μεγάλο Αλέξανδρο]]''' το 330 π.Χ., ο οποίος χώρισε για πρώτη φορά την Αραχωσία από την Δραγγιανή και έκανε την Αλεξάνδρεια αυτή έδρα της πρώτης. Η νέα ελληνική αποικία ιδρύθηκε στην [[Κανταχάρ (περιοχή)|Κανταχάρ]] στις όχθες του ποταμού Αραχωτού (σημερινό όνομα: [[Αργκχαντάμπ (ποταμός)|Αργκαντάμπ]], Arghandab), δίπλα στην προϊστορική πόλη Mundigak. Στην πόλη εγκαταστάθηκαν Έλληνες και [[Παστούν|Πάκτυοι]]. Αργότερα στην Αλεξάνδρεια ιδρύθηκε ναός προς τιμήν του θεοποιημένου Αλεξάνδρου, εντός του οποίου έχει ανακαλυφθεί δίγλωσση, ελληνική και αραμαϊκή, επιγραφή του 250 π.Χ. του Ινδού ηγεμόνα [[Ασόκα]]. Στους χρόνους που ακολούθησαν πέρασε υπό την κατοχή των [[Σελευκίδες|Σελευκιδών]], της ινδικής δυναστείας Μαουρία (304 π.Χ.) και του Ελληνικού βασιλείου της [[Βακτριανή]]ς (180 π.Χ.). Το 129 π.Χ. η περιοχή της Αραχωσίας έπεσε στους [[Σκύθες]] Σάκες που κατέλαβαν την Αλεξάνδρεια. Έκτοτε αναφέρεται ως ''Αλεξάνδρεια η Σακαστηνή'' και η επαρχία ως Σακαστηνή (σημ. Seistan).
Η πόλη ιδρύθηκε από τον '''[[Μέγας Αλέξανδρος|Μεγάλο Αλέξανδρο]]''' το 330 π.Χ., ο οποίος χώρισε για πρώτη φορά την Αραχωσία από την Δραγγιανή και έκανε την Αλεξάνδρεια αυτή έδρα της πρώτης. Η νέα ελληνική αποικία ιδρύθηκε στην [[Κανταχάρ (περιοχή)|Κανταχάρ]] στις όχθες του ποταμού Αραχωτού (σημερινό όνομα: [[Αργκχαντάμπ (ποταμός)|Αργκαντάμπ]], Arghandab), δίπλα στην προϊστορική πόλη Mundigak. Στην πόλη εγκαταστάθηκαν Έλληνες και [[Παστούν|Πάκτυοι]]. Αργότερα στην Αλεξάνδρεια ιδρύθηκε ναός προς τιμήν του θεοποιημένου Αλεξάνδρου, εντός του οποίου έχει ανακαλυφθεί δίγλωσση, ελληνική και αραμαϊκή, επιγραφή του 250 π.Χ. του Ινδού ηγεμόνα [[Ασόκα]]. Στους χρόνους που ακολούθησαν πέρασε υπό την κατοχή των [[Σελευκίδες|Σελευκιδών]], της ινδικής δυναστείας Μαουρία (304 π.Χ.) και του Ελληνικού βασιλείου της [[Βακτριανή]]ς (180 π.Χ.). Το 206 π.Χ. πέρασε από την πόλη ο Σελευκίδης Αντίοχος μετά το πέρας της αναβάσεώς του στις ανατολικές σατραπείες. Το 129 π.Χ. η περιοχή της Αραχωσίας έπεσε στους [[Σκύθες]] Σάκες που κατέλαβαν την Αλεξάνδρεια. Έκτοτε αναφέρεται ως ''Αλεξάνδρεια η Σακαστηνή'' και η επαρχία ως Σακαστηνή (σημ. Seistan).


Πάνω στην αρχαία ελληνική πόλη βρίσκεται η σημερινή πόλη του [[Αφγανιστάν]], [[Κανταχάρ]].
Πάνω στην αρχαία ελληνική πόλη βρίσκεται η σημερινή πόλη του [[Αφγανιστάν]], [[Κανταχάρ]].

Έκδοση από την 20:20, 1 Μαΐου 2016

Η Αλεξάνδρεια (αλλιώς και Αλεξανδρόπολις[1]) ήταν αρχαία ελληνική πόλη στην Αραχωσία του ανατολικού Ιράν.

Ίδρυση

Η πόλη ιδρύθηκε από τον Μεγάλο Αλέξανδρο το 330 π.Χ., ο οποίος χώρισε για πρώτη φορά την Αραχωσία από την Δραγγιανή και έκανε την Αλεξάνδρεια αυτή έδρα της πρώτης. Η νέα ελληνική αποικία ιδρύθηκε στην Κανταχάρ στις όχθες του ποταμού Αραχωτού (σημερινό όνομα: Αργκαντάμπ, Arghandab), δίπλα στην προϊστορική πόλη Mundigak. Στην πόλη εγκαταστάθηκαν Έλληνες και Πάκτυοι. Αργότερα στην Αλεξάνδρεια ιδρύθηκε ναός προς τιμήν του θεοποιημένου Αλεξάνδρου, εντός του οποίου έχει ανακαλυφθεί δίγλωσση, ελληνική και αραμαϊκή, επιγραφή του 250 π.Χ. του Ινδού ηγεμόνα Ασόκα. Στους χρόνους που ακολούθησαν πέρασε υπό την κατοχή των Σελευκιδών, της ινδικής δυναστείας Μαουρία (304 π.Χ.) και του Ελληνικού βασιλείου της Βακτριανής (180 π.Χ.). Το 206 π.Χ. πέρασε από την πόλη ο Σελευκίδης Αντίοχος μετά το πέρας της αναβάσεώς του στις ανατολικές σατραπείες. Το 129 π.Χ. η περιοχή της Αραχωσίας έπεσε στους Σκύθες Σάκες που κατέλαβαν την Αλεξάνδρεια. Έκτοτε αναφέρεται ως Αλεξάνδρεια η Σακαστηνή και η επαρχία ως Σακαστηνή (σημ. Seistan).

Πάνω στην αρχαία ελληνική πόλη βρίσκεται η σημερινή πόλη του Αφγανιστάν, Κανταχάρ.

Παραπομπές

  1. Ισιδώρου Χαρακηνού Παρθικοί σταθμοί: ...είτα Αλεξανδρόπολις μητρόπολις Αραχωσίας, έστι δε Ελληνίς, και παραρρεί αυτήν ποταμός Αραχωτός.

Πηγές

  • Ισιδώρου Χαρακηνού Σταθμοί Παρθικοί, εκδ. Νέα θέσις.