Χλωρεξιδίνη: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Νέα σελίδα: Δρά στη διαπερατότητα της κυτταροπλασματικής μεμβράνης και σε υψηλές συγκεντρώσεις προκαλεί πή...
 
μ μικρές αλλαγές
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Δρά στη διαπερατότητα της κυτταροπλασματικής μεμβράνης και σε υψηλές συγκεντρώσεις προκαλεί πήξη
Η '''χλωρεξιδίνη''' είναι χημική ουσία που χρησιμοποιείται σαν [[αντισηπτικό]]. Δρα στη διαπερατότητα της [[κυτταροπλασματική μεμβράνη|κυτταροπλασματικής μεμβράνης]] και σε υψηλές συγκεντρώσεις προκαλεί πήξη του [[πρωτόπλασμα|πρωτοπλάσματος]].

του πρωτοπλάσματος. Η αποτελεσματικότητά της είναι κυρίως απέναντι σε Gram+ Βακτήρια. Περιορισμένη δράση σε μύκητες, ενώ δεν καταστρέφει και το μυκοβακτήριο της φυματίωσης. Χρήση ως αντισηπτικό.
Η αποτελεσματικότητά της είναι κυρίως απέναντι σε κατά Gram θετικά (Gram+) [[βακτήριο|βακτήρια]] ενώ έχει περιορισμένη δράση σε [[μύκητας|μύκητες]] και δεν καταστρέφει και το μυκοβακτήριο της [[φυματίωση|φυματίωσης]].

{{χημεία-επέκταση}}

[[Κατηγορία:Χημικές ουσίες]]

Έκδοση από την 07:30, 11 Μαΐου 2007

Η χλωρεξιδίνη είναι χημική ουσία που χρησιμοποιείται σαν αντισηπτικό. Δρα στη διαπερατότητα της κυτταροπλασματικής μεμβράνης και σε υψηλές συγκεντρώσεις προκαλεί πήξη του πρωτοπλάσματος.

Η αποτελεσματικότητά της είναι κυρίως απέναντι σε κατά Gram θετικά (Gram+) βακτήρια ενώ έχει περιορισμένη δράση σε μύκητες και δεν καταστρέφει και το μυκοβακτήριο της φυματίωσης.