Ουγκίγια: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Krassotkin (συζήτηση | συνεισφορές)
μ (Script) File renamed: File:Ouguyas.jpgFile:Billet de banque de mille ouguiya de Mauritanie.jpg File renaming criterion #5: Correct obvious errors in file names (e.g. incorrect [[:en:Proper nou...
μ +{{lang-ar}}
Γραμμή 11: Γραμμή 11:
|}
|}


Η '''Ουγκίγια''' ('''ouguiya''', αραβικά: أوقية; κωδικός: MRO) είναι το [[Νόμισμα (νομισματική μονάδα)|νόμισμα]] της [[Μαυριτανία|Μαυριτανίας]].
Η '''Ουγκίγια''' ('''ouguiya''', {{lang-ar| أوقية}} κωδικός: MRO) είναι το [[Νόμισμα (νομισματική μονάδα)|νόμισμα]] της [[Μαυριτανία|Μαυριτανίας]].


Είναι το μόνο νόμισμα που κυκλοφορεί σήμερα, μαζί με το [[Αριάρι]] της [[Μαδαγασκάρη|Μαδαγασκάρης]], του οποίου η υποδιαίρεση δε βασίζεται στο δεκαδικό σύστημα. Μία ουγκίγια αποτελείται από πέντε κουμ (''khoums'', ενικός και πληθυντικός , στα αραβικά: خمس, που σημαίνει "ένα πέμπτο").
Είναι το μόνο νόμισμα που κυκλοφορεί σήμερα, μαζί με το [[Αριάρι]] της [[Μαδαγασκάρη|Μαδαγασκάρης]], του οποίου η υποδιαίρεση δε βασίζεται στο δεκαδικό σύστημα. Μία ουγκίγια αποτελείται από πέντε κουμ (''khoums'', ενικός και πληθυντικός , στα αραβικά: خمس, που σημαίνει "ένα πέμπτο").

Έκδοση από την 13:45, 24 Δεκεμβρίου 2014

Ουγκίγια
Χώρα: Μαυριτανία Μαυριτανία
Υποδιαίρεση: 5 κουμ (khoums)
Κωδικός ISO 4217: MRO
Συντομογρ.: UM

Η Ουγκίγια (ouguiya, αραβικά: أوقية‎‎ κωδικός: MRO) είναι το νόμισμα της Μαυριτανίας.

Είναι το μόνο νόμισμα που κυκλοφορεί σήμερα, μαζί με το Αριάρι της Μαδαγασκάρης, του οποίου η υποδιαίρεση δε βασίζεται στο δεκαδικό σύστημα. Μία ουγκίγια αποτελείται από πέντε κουμ (khoums, ενικός και πληθυντικός , στα αραβικά: خمس, που σημαίνει "ένα πέμπτο").

Η ουγκίγια κυκλοφόρησε το 1973, αντικαθιστώντας το Φράγκο CFA σε ισοτιμία της 1 ουγκίγιας = 5 φράγκα.

Κέρματα σε κυκλοφορία

Κέρματα

Το 1973 εισήχθησαν τα κέρματα των 1, 5, 10 και 20 ουγκίγια και εκδόθηκαν και αυτά του 1 khoums. Η πιο πρόσφατη σειρά είναι αυτή του 2003 (1 ουγκίγια) και του 2004 (άλλες ονομαστικές αξίες). Τα κέρματα κόβονται σε νομισματοκοπείο της πόλης Κρέμνιτσα, στη Σλοβακία.

Αρχείο:Billet de banque de mille ouguiya de Mauritanie.jpg
Χαρτονόμισμα των 1000 ουγκίγια από τη νέα σειρά.

Τραπεζογραμμάτια

Το 1973 εκδόθηκαν χαρτονομίσματα από την Κεντρική Τράπεζα της Μαυριτανίας (Banque Centrale de Mauritanie) ονομαστικής αξίας των 100, 200 και 1000 ouguiya. Το 1974 εκδόθηκε δεύτερη σειρά τραπεζογραμματίων ίδιας ονομαστικής αξίας και το 1979 προστέθηκε στη σειρά το χαρτονόμισμα των 500 ouguiya. Τα τραπεζογραμμάτια τυπώνονται από την Giesecke & Devrient στο Μόναχο. Νέα σειρά εισήχθη το 2004, με ειδικά χαρακτηριστικά ασφαλείας. Σε αυτά περιλαμβάνονται όλες οι προηγούμενες ονομαστικές αξίες και επιπλέον τα νέα χαρτονομίσματα των 2.000 ouguiya.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ouguiya της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).