Κρηνίτης Αροτράς: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 16: Γραμμή 16:
{{DEFAULTSORT:Αροτρας Κρηνιτης}}
{{DEFAULTSORT:Αροτρας Κρηνιτης}}
[[Κατηγορία:Βυζαντινοί στρατηγοί]]
[[Κατηγορία:Βυζαντινοί στρατηγοί]]
[[Κατηγορία:Αρμένιοι]]
[[Κατηγορία:Βυζαντινοί Αρμενικής καταγωγής]]
[[Κατηγορία:Βυζαντινοί Πρωτοσπαθάριοι]]
[[Κατηγορία:Βυζαντινοί Πρωτοσπαθάριοι]]

Έκδοση από την 23:45, 26 Ιουλίου 2014

Ο Κρηνίτης (ή Κρινίτης) Αροτράς ήταν Βυζαντινός αριστοκράτης που διετέλεσε αυτοκρατορικός πρωτοσπαθάριος και στρατηγός θεμάτων της Ελλάδας.

Ήταν γόνος της οικογένειας των Κρηνιτών, μιας αριστοκρατικής οικογένειας αρμενικής καταγωγής που βρισκόταν στο Βυζάντιο από τις αρχές του 9ου αιώνα μ.Χ.[1]

Κατά το 921 ή 922 (προηγούμενοι μελετητές χρονολογούν την ημερομηνία αυτή περίπου το 935) επί αυτοκρατορίας Ρωμανού Α´ του Λεκαπηνού, όταν ο Κρηνίτης κατείχε το αξίωμα του πρωτοσπαθάριου, διορίστηκε στρατηγός του θέματος της Πελοποννήσου και κατέστειλε την εξέγερση των σλαβικών φυλών των Μηλιγγών και Εζεριτών. Η εκστρατεία διήρκεσε από την άνοιξη μέχρι το Νοέμβριο του ιδίου έτους και τους επέβαλλε ετήσιο φόρο περίπου 600 χρυσών σολιδίων ο οποίος μετά από λίγο καιρό μετριάστηκε στο μισό[2]. Αργότερα μετατέθηκε σε γειτονικό θέμα της Ελλάδας.

Έχει εντοπιστεί από κάποιους με ένα άτομο με το ίδιο όνομα, που αναφέρεται στην αγιογραφία του Αγίου Λουκά Στειρίου, oι περισσότεροι μελετητές, ωστόσο, πιστεύουν ότι είναι δύο διαφορετικά πρόσωπα. Μερικοί μελετητές επίσης, όπως ο Στήβεν Ράνσιμαν (Steven Runciman), τον ταυτίζουν με έναν Κρηνίτη, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε από τον αυτοκράτορα Ρωμανό Α´ τον Λεκαπηνό στις διπλωματικές αποστολές στους Αρμένιους πρίγκιπες.

Παραπομπές

  1. Χαράνης 1963, σελ. 41
  2. Ζερλέντης 2000

Πηγές