Χρήστος Μαλτέζος: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Ο '''Χρήστος Μαλτέζος''' (1908 - 1938) ήταν γραμματέας της [[ΟΚΝΕ]] (Οργάνωση Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας) ο οποίος πέθανε από τα βασανιστήρια του δικτατορικού μεταξικού καθεστώτος στις φυλακές της [[Κέρκυρα|Κέρκυρας]] το 1938.
Ο '''Χρήστος Μαλτέζος''' (1908 - 1938) ήταν γραμματέας της [[ΟΚΝΕ]] (Οργάνωση Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας) ο οποίος πέθανε από τα βασανιστήρια φυλακές της [[Κέρκυρα|Κέρκυρας]] το 1938 κατά τη διάρκεια της [[Καθεστώς της 4ης Αυγούστου|δικτατορίας του Μεταξά]].
==Βιογραφικό==
==Βιογραφικό==

Έκδοση από την 18:54, 19 Οκτωβρίου 2013

Ο Χρήστος Μαλτέζος (1908 - 1938) ήταν γραμματέας της ΟΚΝΕ (Οργάνωση Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας) ο οποίος πέθανε από τα βασανιστήρια φυλακές της Κέρκυρας το 1938 κατά τη διάρκεια της δικτατορίας του Μεταξά.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε το 1908 στα Μέθανα και ξεκίνησε να σπουδάζει νομικά στο πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του. Ενώ ήταν φοιτητής εντάχθηκε στην ΟΚΝΕ και ανέλαβε ηγετικά, οργανωτικά και πολιτικά καθήκοντα στις οργανώσεις Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Βόλου. Διήυθυνε την εφημερίδα της ΟΚΝΕ Νεολαία και το 1937 έγινε γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της οργάνωσης. Σε ηλικία μόλις τριάντα χρονών δολοφονήθηκε μετά από φριχτά βασανιστήρια στις φυλακές της Κέρκυρας, στην περίοδο της μεταξικής δικτατορίας.

Φρικτό μαρτύριο και θάνατός του

Συνελήφθη από το καθεστώς της 4ης Αυγούστου, υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια επί 35 ημέρες στην Ειδική Ασφάλεια και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στις φυλακές της Κέρκυρας, στην περιβόητη Ακτίνα Θ'. Εκεί συνέχισαν να τον βασανίζουν (μεταξύ άλλων του κάρφωσαν καρφί στο πόδι) για να τον αναγκάσουν να υπογράψει δήλωση ότι αποκήρυσσε το κόμμα και τις ιδέες του, όμως ο Μαλτέζος αρνήθηκε. Τελικά εξέπνευσε στις 22 Νοεμβρίου του 1938. Ο φριχτός θάνατος του Χρήστου Μαλτέζου ήταν ένας από τους λόγους που κατέρρευσε το ηθικό μερικών κρατούμενων κομμουνιστών στις φυλακές της Κέρκυρας και υπέγραψαν "δήλωση μετανοίας και αποκήρυξης των κομμουνιστικών ιδεών" λιγο μετά, όπως ο Μανώλης Μανωλέας και ο Στέλιος Σκλάβαινας.

Πηγές

  • Ένθετο εφημερίδας Ελευθεροτυπία Ε/Ιστορικά-Πολιτικές δολοφονίες,22 Ιανουαρίου 2004
  • Βασίλης Νεφελούδης, Ακτίνα Θ', εκδόσεις Εστίας, Αθήνα 2007