Κυβέρνηση: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.3) (Ρομπότ: Προσθήκη: min:Pamarintahan
GrouchoBot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.2) (Ρομπότ: Προσθήκη: mr:सरकार
Γραμμή 95: Γραμμή 95:
[[mk:Влада]]
[[mk:Влада]]
[[ml:ഗവൺമെന്റ്]]
[[ml:ഗവൺമെന്റ്]]
[[mr:सरकार]]
[[ms:Pemerintahan]]
[[ms:Pemerintahan]]
[[mwl:Goberno]]
[[mwl:Goberno]]

Έκδοση από την 17:10, 3 Μαρτίου 2013

Κατά το Συνταγματικό Δίκαιο, Κυβέρνηση ονομάζεται το ανώτατο "συλλογικό" όργανο το οποίο ασκεί Δημόσια διοίκηση σ΄ ένα κράτος. Είναι το έτερο των κυρίων οργάνων, (μετά τον Ανώτατο Άρχοντα), δια των οποίων ασκείται η εκτελεστική εξουσία.
Οι υποχρεώσεις και τα καθήκοντα αυτού του οργάνου απορρέουν από τον θεμελιώδη και προσδιοριστικό Νόμο του πολιτεύματος της Πολιτείας, που είναι θεωρητικά το Σύνταγμα, όπως αυτό διαμορφώνεται και ισχύει ανάλογα. Κάθε χώρα έχει δικό της τύπο ανώτατης μορφής συλλογικής διοίκησης η οποίο θα πρέπει να είναι προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του λαού της.

Στα δημοκρατικά πολιτεύματα η κυβέρνηση αποτελεί το κεντρικό συλλογικό όργανο της εκτελεστικής εξουσίας. Η εκτελεστική εξουσία περιλαμβάνει τόσο την κεντρική κυβέρνηση όσο και τη δημόσια διοίκηση, που και αυτή μπορεί να είναι κεντρικές ή περιφερειακές υπηρεσίες στις οποίες περιλαμβάνονται υπουργεία, νομαρχίες, οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης καθώς και αυτόνομοι οργανισμοί που εποπτεύονται από τα "καθ΄ ύλην" αρμόδια υπουργεία.

Γενικά όμως διαφέρουν αυτές κατά το ακολουθούμενο από τις διάφορες Πολιτείες σύστημα - οργάνωση της κρατικής διοίκησης, αφού για παράδειγμα σε ένα απολυταρχικό ή ολιγαρχικό, (δικτατορικό ή ολοκληρωτικό) καθεστώς η κυβέρνηση (ανώτατος άρχων με ειδικά συμβούλία) είναι δυνατόν να συγκεντρώνει και τις τρεις διακριτές εξουσίες.

Η Κυβέρνηση απαρτίζεται από τον Πρωθυπουργό και το Υπουργικό Συμβούλιο. Η σύνθεση και η λειτουργία του υπουργικού συμβουλίου ορίζονται πάντα με ιδιαίτερο νόμο.

Σημείωση

  • Ειδικά για τον τρόπο άσκησης εξουσίας μιας κυβέρνησης χρησιμοποιείται ο όρος "διακυβέρνηση", π.χ. διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο ίδιος όρος ως επίθετο, "διακυβερνητικός", αποδίδεται περισσότερο ως διεθνής όρος σε διακρατική σχέση μεταξύ κυβερνήσεων διαφορετικών χωρών, σε συγκεκριμένη εποχή ή επί συγκεκριμένης συνθήκης που έχει συνομολογηθεί.
  • Επίσης με τον όρο κυβέρνηση χαρακτηρίζεται και η δια της πηδαλιουχίας διεύθυνση ενός σκάφους.

Δείτε επίσης