Θεοβάλδος Α΄ της Λωρραίνης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
ορθή γραφή ελληνικών αριθμητικών
Makecat-bot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.6.5) (Ρομπότ: Προσθήκη: bg:Теобалд I (Лотарингия)
Γραμμή 13: Γραμμή 13:
[[Κατηγορία:Δούκες της Λωρραίνης|Θεοβάλδος Α΄]]
[[Κατηγορία:Δούκες της Λωρραίνης|Θεοβάλδος Α΄]]


[[bg:Теобалд I (Лотарингия)]]

[[en:Theobald I, Duke of Lorraine]]
[[de:Theobald I. (Lothringen)]]
[[de:Theobald I. (Lothringen)]]
[[en:Theobald I, Duke of Lorraine]]
[[fr:Thiébaud Ier de Lorraine]]
[[fr:Thiébaud Ier de Lorraine]]
[[it:Teobaldo I di Lorena]]
[[it:Teobaldo I di Lorena]]

Έκδοση από την 22:14, 22 Φεβρουαρίου 2013

Ο Θεοβάλδος Α΄ της Λωρραίνης (1191 - 17 Φεβρουαρίου 1220) ήταν δούκας της Λωρραίνης (1213 - 1220), γιος και διάδοχος του δούκα της Λωρραίνης Φρειδερίκου Β΄ και της Αγνής του Μπαρ.

Ακολούθησε τον αυτοκράτορα Όθωνα Δ΄ στην μάχη του Μπουβίν στις 4 Ιουλίου 1214, όπου αιχμαλωτίστηκε, αλλά ελευθερώθηκε γρήγορα. Στην μάχη διαδοχής της Καμπανίας (1216) υποστήριξε τον Εράρδο Α΄, κόμη της Βρυέννης, στην διένεξη του με τον Θεοβάλδο Δ΄ της Καμπανίας που είχε την υποστήριξη των Φιλίππου Β΄ της Αγγλίας, αυτοκράτορα Φρειδερίκου Β΄ και του Ερρίκου Β΄ του Μπαρ.

Ο Φρειδερίκος θεώρησε προσβλητικό την υποστήριξη ενός επαναστάτη και κατέλαβε την πόλη του Ροσέιμ που είχε δοθεί στην πατέρα του Φρειδερίκο Β΄, ο Θεοβάλδος εφαρμόζοντας αντίποινα ανακατέλαβε το Ροσχάιμ (1218) και λεηλάτησε την Αλσατία. Ο Φρειδερίκος επιτέθηκε στην Λωρραίνη, κυρίευσε την πρωτεύουσα Νανσύ πολιορκώντας το κάστρο Αμάνς, όπου ο Θεοβάλδος είχε βρει καταφύγιο. Αιχμαλώτισε τον Θεοβάλδο και τον απελευθέρωσε ταπεινωμένο αργότερα αναγκάζοντας τον να κάνει πολλές παραχωρήσεις εδαφών.

Πέθανε άτεκνος: τον διαδέχθηκε ο αδελφός του Ματθαίος, ενώ η σύζυγος του παντρεύτηκε τον μεγάλο του αντίπαλο, Θεοβάλδο της Καμπανίας.

Προκάτοχος:
Φρειδερίκος Β΄
Δούκας της Λωρραίνης
12131220
Διάδοχος:
Ματθαίος Β΄
CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Theobald I, Duke of Lorraine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).