Ματθαίος Β΄ της Λωρραίνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Ματθαίος Β΄ της Λωρραίνης
Matthias II of Lorraine.png
Γέννηση 1193
Θάνατος 1251
Υπηκοότητα Γαλλία
Ιδιότητα φεουδάρχης
Σύζυγος Κατερίνα του Λίμπουργκ
Τέκνα Φρειδερίκος Γ΄ της Λωρραίνης
Γονείς Φρειδερίκος Β΄ της Λωρραίνης και Αγνή του Μπαρ
Αδέλφια Ιάκωβος της Λωρραίνης και Θεοβάλδος Α΄ της Λωρραίνης

Ο Ματθαίος Β΄ της Λωρραίνης (1193 - 1251) ήταν δούκας της Λωρραίνης (1220 - 1251), γιος του δούκα Φρειδερίκου B΄ της Λωρραίνης και της Αγνής του Μπαρ, διάδοχος του αδελφού του Θεοβάλδου Α΄.

Αμέσως έπρεπε να διώξει από την Νανσύ την χήρα του αδελφού του, Γερτρούδη του Ντάγκσμπουργκ, που ξαναπαντρεύτηκε τον Θεοβάλδο Δ΄ της Καμπανίας, την κυριότητα του οποίου θα έπρεπε ο Ματθαίος να αναγνωρίσει. Όταν είδε ο Θεοβάλδος ότι δεν κατάφερε να πάρει στα χέρια του την κομητεία του Μετς, χώρισε την Γερτρούδη.

Ο Ματθαίος συνόδευσε τον αυτοκράτορα Φρειδερίκο Β΄ στην ΣΤ΄ Σταυροφορία (1228) και στην Ιταλία (1235), ανανεώνοντας έτσι τους ισχυρούς δεσμούς της οικογένειας του με την Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία, που είχαν διαταραχθεί προσωρινά με τον αδελφό του. Αντιμετώπισε τοπικές εξεγέρσεις από βαρόνους όπως ο κόμης Λουνεβίλ, που μαζί με τον Ερρίκο του Μπαρ λεηλάτησαν κάστρα από το δουκάτο του (1230). Μετά τον θάνατο του Ερρίκου προσπάθησε να ανακαταλάβει τα κάστρα του (1240), αλλά απέτυχε και έκλεισε ειρήνη για πολλές δεκαετίες (1245).

Με τη σύζυγό του Αικατερίνη του Λίμπουργκ (πέθανε το 1255) απέκτησε πολλά παιδιά, ανάμεσα τους τον διάδοχό του Φρειδερίκο Γ'.

Προκάτοχος:
Θεοβάλδος Α΄
Δούκας της Λωρραίνης
12201251
Διάδοχος:
Φρειδερίκος Γ΄
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Matthias II, Duke of Lorraine της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).