Λοξάνδρα Σκαρλάτου: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
Η '''Λοξάντρα Σκαρλάτου''' (1605-1684) ήταν [[Έλληνας|Ελληνίδα]] λογία του [[17ος αιώνας|17ου αιώνα]] και μητέρα γενάρχις του Φαναριώτικου κλάδου της [[οικογένεια Μαυροκορδάτου|οικογένειας Μαυροκορδάτου]].
Η '''Λοξάντρα Σκαρλάτου''' (1605-1684) ήταν [[Έλληνας|Ελληνίδα]] λογία του [[17ος αιώνας|17ου αιώνα]] και μητέρα γενάρχις του Φαναριώτικου κλάδου της [[οικογένεια Μαυροκορδάτου|οικογένειας Μαυροκορδάτου]].
== Βιογραφικά στοιχεία ==
== Βιογραφικά στοιχεία ==
Ο πατέρας της ονομάζονταν Σκαρλάτος και ήταν πλούσιος έμπορος ζώων και προμηθευτής κρεάτων των τούρκικων ανακτόρων στην Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας της την έταξε για νύφη στον ηγεμόνα της Βλαχίας Ματθαίο. Λίγες μέρες πριν τον αρραβώνα η Λοξάντρα προσβλήθηκε από ευλογιά και έχασε την ομορφιά της και το ένα της μάτι. Ο πατέρας της το αποσιώπησε και προσπάθησε να απατήσει τον μέλλοντα γαμπρό του Ματθαίο καλύπτοντας το πρόσωπο της Λοξάντρας με τούρκικη κουκούλα. Ο Ματθαίος ανακάλυψε την απάτη και την έστειλε πίσω στον πατέρα της μαζί με την προίκα και τα δώρα. Αργότερα την ερωτεύτηκε ο Πανελής Μαυροκορδάτος, φτωχός αλλά όμορφος νέος από την Χίο και την παντρεύτηκε. Από τον γάμο αυτό γεννήθηκε ο [[Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος (ο εξ απορρήτων)|Αλέξανδρος]] και ο Ιωάννης. Η Λοξάντρα διέπρεψε στην παιδεία. Ο Καισάριος Δαπόντες την εγκωμιάζει λέγοντας ότι «έρχονταν περιηγητές από την Ευρώπη, συνομιλούσαν μαζί της και θαύμαζαν την σοφία της».
Ο πατέρας της ονομάζονταν Σκαρλάτος και ήταν πλούσιος έμπορος ζώων και προμηθευτής κρεάτων των τούρκικων ανακτόρων στην Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας της την έταξε για νύφη στον ηγεμόνα της Βλαχίας Ματθαίο. Λίγες μέρες πριν τον αρραβώνα η Λοξάντρα προσβλήθηκε από ευλογιά και έχασε την ομορφιά της και το ένα της μάτι. Ο πατέρας της το αποσιώπησε και προσπάθησε να απατήσει τον μέλλοντα γαμπρό του Ματθαίο καλύπτοντας το πρόσωπο της Λοξάντρας με τούρκικη κουκούλα. Ο Ματθαίος ανακάλυψε την απάτη και την έστειλε πίσω στον πατέρα της μαζί με την προίκα και τα δώρα. Αργότερα την ερωτεύτηκε ο Πανελής Μαυροκορδάτος, φτωχός αλλά όμορφος νέος από την Χίο και την παντρεύτηκε. Από τον γάμο αυτό γεννήθηκαν ο [[Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος (ο εξ απορρήτων)|Αλέξανδρος]] και ο Ιωάννης. Η Λοξάντρα διέπρεψε στην παιδεία. Ο Καισάριος Δαπόντες την εγκωμιάζει λέγοντας ότι «έρχονταν περιηγητές από την Ευρώπη, συνομιλούσαν μαζί της και θαύμαζαν την σοφία της».

== Πηγές ==
== Πηγές ==
* {{Cite book
* {{Cite book

Έκδοση από την 13:43, 15 Ιανουαρίου 2012

Η Λοξάντρα Σκαρλάτου (1605-1684) ήταν Ελληνίδα λογία του 17ου αιώνα και μητέρα γενάρχις του Φαναριώτικου κλάδου της οικογένειας Μαυροκορδάτου.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο πατέρας της ονομάζονταν Σκαρλάτος και ήταν πλούσιος έμπορος ζώων και προμηθευτής κρεάτων των τούρκικων ανακτόρων στην Κωνσταντινούπολη. Ο πατέρας της την έταξε για νύφη στον ηγεμόνα της Βλαχίας Ματθαίο. Λίγες μέρες πριν τον αρραβώνα η Λοξάντρα προσβλήθηκε από ευλογιά και έχασε την ομορφιά της και το ένα της μάτι. Ο πατέρας της το αποσιώπησε και προσπάθησε να απατήσει τον μέλλοντα γαμπρό του Ματθαίο καλύπτοντας το πρόσωπο της Λοξάντρας με τούρκικη κουκούλα. Ο Ματθαίος ανακάλυψε την απάτη και την έστειλε πίσω στον πατέρα της μαζί με την προίκα και τα δώρα. Αργότερα την ερωτεύτηκε ο Πανελής Μαυροκορδάτος, φτωχός αλλά όμορφος νέος από την Χίο και την παντρεύτηκε. Από τον γάμο αυτό γεννήθηκαν ο Αλέξανδρος και ο Ιωάννης. Η Λοξάντρα διέπρεψε στην παιδεία. Ο Καισάριος Δαπόντες την εγκωμιάζει λέγοντας ότι «έρχονταν περιηγητές από την Ευρώπη, συνομιλούσαν μαζί της και θαύμαζαν την σοφία της».

Πηγές

Πρότυπο:Ελληνίδες και Έλληνες λόγιοι (1453 - 1821)