Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δομεντζία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Δομεντζία
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΒυζαντινή Αυτοκρατορία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςμεσαιωνική ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΣύζυγοςΠρίσκος
ΓονείςΦωκάς και Λεοντία

Η Δομεντζία ήταν η μόνη γνωστή κόρη του Βυζαντινού αυτοκράτορα Φωκά και της Λεοντίας.

Το 607 παντρεύτηκε τον στρατηγό Πρίσκο. Δεδομένου ότι ήταν το μόνο γνωστό παιδί του αυτοκράτορα, ο γάμος έκανε τον Πρίσκο κληρονόμο του θρόνου. Ο γάμος τους έλαβε χώρα στο ανάκτορο της Μαρίνας, το οποίο πήρε το όνομά του από την αρχική του ιδιοκτήτρια, κόρη του αυτοκράτορα Αρκάδιου και της Ευδοξίας. Προς τιμήν των νεόνυμφων διοργανώθηκε αγώνας αρματοδρομίας, με τις ανταγωνιστικές ομάδες των Βένετων και Πρασίνων να τιμούν την περίσταση με την ανέγερση αγαλμάτων της βασιλικής οικογένειας. Έτσι έβαλαν εικόνες του Φωκά, της Λεοντίας, της Δομεντζίας και του Πρίσκου στον Ιππόδρομο. Αν και η παρουσία των εικόνων του Φωκά και της Λεοντίας ήταν σύμφωνη με την παράδοση, οι απεικονίσεις της Δομεντζίας και του Πρίσκου υπονοούσαν ότι ο Πρίσκος ήταν κληρονόμος ή συναυτοκράτορας του Φωκά. Ο Φωκάς εξοργίστηκε και διέταξε να καταστραφούν οι απεικονίσεις της κόρης και του γαμπρού του[1].

Ο Φωκάς αντιμετώπισε το ζήτημα ως απόπειρα πραξικοπήματος, απαιτώντας περαιτέρω διερεύνηση του θέματος, συλλαμβάνοντας τους υπεύθυνους με κατηγορίες για προδοσία. Ο Φωκάς πιθανότατα έβλεπε τον ίδιο τον Πρίσκο ως ένοχο και φαίνεται να είχε αρχίσει να βλέπει τον γαμπρό του ως αντίπαλο [1]. Ο Ιωάννης της Αντιοχείας αναφέρει ότι ο Πρίσκος βοήθησε τον Ηράκλειο να εκθρονίσει τον Φωκά[2].

  • Bury, John Bagnell (2009) [1889]. History of the Later Roman Empire from Arcadius to Irene. II. Cosimo, Inc. ISBN 1-60520-405-6. 
  • Martindale, John R.; Jones, A.H.M.; Morris, John (1992), The Prosopography of the Later Roman Empire - Volume III, AD 527–641, Cambridge University Press, ISBN 0-521-20160-8, https://books.google.com/books?id=fBImqkpzQPsC 
  1. 1,0 1,1 Bury (2009), σελ. 202
  2. Bury (2009), σσ. 202–203