Διαυγασμένο βούτυρο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Διαυγασμένο βούτυρο
Προέλευση
Τόπος προέλευσηςΠαγκόσμια διανομή
Πληροφορίες
Κύρια συστατικάΒούτυρο
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π)
Διαυγασμένο βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου

Το διαυγασμένο βούτυρο είναι το λίπος γάλακτος που παράγεται από το βούτυρο για τον διαχωρισμό των στερεών γάλακτος και του νερού από το βουτυρικό λίπος.[1] Συνήθως, παράγεται λιώνοντας το βούτυρο και αφήνοντας τα συστατικά να διαχωριστούν κατά πυκνότητα. Το νερό εξατμίζεται, μερικά στερεά (π.χ. πρωτεΐνες ορού γάλακτος) επιπλέουν στην επιφάνεια και αποβουτυρώνονται και τα υπόλοιπα στερεά γάλακτος (καζεΐνη) βυθίζονται στον πυθμένα και μένουν πίσω όταν το λίπος βουτύρου (το οποίο θα ήταν στη συνέχεια από πάνω) χύνεται ή διαχωρίζεται με διαχωριστική χοάνη ή διαχωριστή λίπους. Αυτό το λίπος βουτύρου είναι το διαυγασμένο βούτυρο.

Οι εμπορικές μέθοδοι παραγωγής περιλαμβάνουν επίσης την άμεση εξάτμιση, αλλά μπορούν επίσης να πραγματοποιηθούν με απόχυση και φυγοκέντριση που ακολουθείται από ξήρανση υπό κενό ή απευθείας από την κρέμα με σπάσιμο του γαλακτώματος που ακολουθείται από τη φυγοκέντριση.[2]

Ιδιότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το διαυγασμένο βούτυρο έχει υψηλότερο σημείο καπνού (252 °C (486 °F)) από το κανονικό βούτυρο (163–191 °C (325–376 °F))[3] και επομένως προτιμάται σε ορισμένες μαγειρικές εφαρμογές, όπως το σοτάρισμα. Το διαυγασμένο βούτυρο έχει επίσης πολύ μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από το φρέσκο βούτυρο. Έχει αμελητέες ποσότητες λακτόζης και καζεΐνης και, ως εκ τούτου, είναι αποδεκτό από τους περισσότερους που έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή αλλεργία στην καζεΐνη.[4][5]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Clarified butter – Glossary – How to cook». BBC Good Food. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2010. 
  2. Walstra, P. Wouters, J. Geurts, T. (2006). Dairy Science and Technology, CRC Press – Taylor and Francis Group
  3. Amy Brown, Understanding Food: Principles and Preparation, 5th ed., 2014, (ISBN 1133607152), p. 468
  4. Heid, Markham (22 Απριλίου 2019). «Is Ghee Healthy? Here's What the Science Says». Time. https://time.com/5571810/is-ghee-healthy/. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2021. 
  5. Abarbanel, Aliza (5 Απριλίου 2018). «What Is Ghee, the Clarified Butter We Could Eat by the Spoon?». Bon Appétit. https://www.bonappetit.com/story/what-is-ghee. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2021.