Τυρόγαλα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Τυρόγαλο

Το τυρόγαλα ή τυρόγαλο [1] είναι το διάλυμα που προκύπτει κατά τη διαδικασία παρασκευής του τυριού ή της καζεΐνης και απομένει μετά την πήξη του γάλακτος και την απομάκρυνση του στερεού πήγματος.[2] Το διάλυμα είναι όξινο λόγω του γαλακτικού οξέος που περιέχει. Το τυρόγαλα έχει διάφορες χρήσεις, μεταξύ άλλων στη γαλακτοβιομηχανία ως πρόσθετο στη διαδικασία τυποποίησης γάλακτος, ως διατροφικό συμπλήρωμα, καθώς και ως πηγή πρωτεϊνών. Με την κατάλληλη επεξεργασία του τυρόγαλου προκύπτει τα νωπά τυριά τύπου μυζήθρας[3]. Το τυρόγαλα αποτελεί απόβλητο της τυροκομικής βιομηχανίας, ιδιαίτερα επιβλαβές[4] για το περιβάλλον όταν δεν γίνεται σωστή διαχείρισή του.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Τυρόγαλο στο Λεξικό της κοινής νεοελληνικής. Ανάκτηση 13/11/2014.
  2. Εργαστήριο Μηχανικής Μεταποίησης Αγροτικών Προϊόντων. «Αξιοποίηση Τυρογάλακτος με Ζύμωση για Παραγωγή Αλκοόλης» (PDF). fabe.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2014. 
  3. «Παρασκευή γαλακτοκομικών προϊόντων» (PDF). Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου. Ανακτήθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου 2019. 
  4. Ελαφρός, Γιάννης (23 Ιουνίου 2012). «Βιολειτουργικό τρόφιμο από τυρόγαλα». Καθημερινή. http://www.kathimerini.gr/460872/article/epikairothta/ellada/violeitoyrgiko-trofimo-apo-tyrogala. Ανακτήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 2014.