Μετάβαση στο περιεχόμενο

Δέρρωνες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι Παίονες και τα γειτονικά τους φύλα, πριν την κατάκτησή τους από τους Έλληνες.

Οι Δέρρωνες ήταν λαός της αρχαίας Μακεδονίας που αναφέρεται από τον Ηρόδοτο ως Δερσαίοι[1].

Κατά τον Ηρόδοτο, οι Δερσαίοι είχαν στρατολογηθεί από τον Πέρση βασιλιά Ξέρξη, κατά την εκστρατεία του εναντίον της Ελλάδας[2]. Από τον Θουκυδίδη [3] αναφέρονται ως αυτόνομος λαός που, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου (431-404 π.Χ.), κατίσχυσε επί των γειτόνων τους Σιθωνών. Αναφέρονται επίσης και από μεταγενέστερους συγγραφείς, όπως ο Φιλοστέφανος και ο Διονύσιος ο Περιηγητής.[4] Η αυτοτέλειά τους σήμερα πιστοποιείται και από τη διαπίστωση ότι έκοβαν νομίσματα, όπως το σωζόμενο αργυρό δωδεκάδραχμο με την επιγραφή ΔΕΡΟΝΙΚΟΝ (500-480 π.Χ.).

Οι παραστάσεις κορινθιακών κρανών υποδηλώνουν είτε την κορινθιακή καταγωγή τους είτε τη διατήρηση και ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων με τους Κορινθίους[εκκρεμεί παραπομπή].

Το όνομα των Δερρώνων φαίνεται να προέρχεται από τον θεό Δάρρωνα, ο οποίος ήταν γνωστός και στους Μακεδόνες. Νόμισμα του βασιλιά των Παιόνων, Λύκκειου, στο οποίο αναγράφεται η λέξη «Δερρωναίος» επιβεβαιώνει ότι Δέρρωνες και Παίονες λάτρευαν τον ίδιο θεό, επομένως ήταν γειτονικοί και συγγενικοί λαοί. Το ότι τα νομίσματά τους ακολουθούσαν το χαλκιδικό ή ευβοϊκό πρότυπο δείχνει πως οι Δέρρωνες ενεργούσαν ως ενδιάμεσοι στο εμπόριο μεταξύ των πόλεων της Χαλκιδικής και των περιοχών του Παγγαίου και της Βισαλτίας όπου υπήρχαν χρυσοφόρα κοιτάσματα.[5]

Η περιοχή εξάπλωσής τους τοποθετείται, κατά μια σύγχρονη θεωρία, στην περιοχή της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας[6] ενώ, κατά άλλη άποψη, κατοικούσαν πέρα από τον ποταμό Στρυμόνα[2].

Ιδιαίτερες αναφορές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
"«...Οδόμαντοι και Δερσαίοι αυτόνομοι δ΄εισίν μη υπ΄αυτών (Αθηναίων) αγόμενοι κατά το ξυμμαχικόν»[7]
  1. Ιστορίαι Ηροδότου Ζ' 110
  2. 2,0 2,1 Εγκυκλοπαίδεια Δομή, ηλεκτρονική έκδοση, λήμμα Δερσαίοι.
  3. Βιβλίο Β΄ 101.3
  4. Ηρωδιανός, De prosodia catholika", σειρά Grammatici Graeci,τόμ.3.1,, επιμ. Augustus Lentz, Leipzig, 1867.
  5. Macurdy, Grace H. The Derivation of The Greek Word Paean, σ. 298, [1]
  6. Hammond N.G.L. Griffith, A History of Macedonia II, σελ.?, Oxford 1979, τοποθετεί τους Δέρρωνες μαζί με τους Παίονες.
  7. Θουκυδίδης, Ιστορίαι 2.101.3
  • SVORONOS J.N., L’Hellénisme primitif de la Macédoine prouve par la Numismatique et l’or du Pangée, JIAN 19 (1919).

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]