Δέρρωνες
Οι Δέρρωνες ήταν λαός της αρχαίας Μακεδονίας που αναφέρεται από τον Ηρόδοτο ως Δερσαίοι[1].
Ιστορία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Κατά τον Ηρόδοτο, οι Δερσαίοι είχαν στρατολογηθεί από τον Πέρση βασιλιά Ξέρξη, κατά την εκστρατεία του εναντίον της Ελλάδας[2]. Από τον Θουκυδίδη [3] αναφέρονται ως αυτόνομος λαός που, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου (431-404 π.Χ.), κατίσχυσε επί των γειτόνων τους Σιθωνών. Αναφέρονται επίσης και από μεταγενέστερους συγγραφείς, όπως ο Φιλοστέφανος και ο Διονύσιος ο Περιηγητής.[4] Η αυτοτέλειά τους σήμερα πιστοποιείται και από τη διαπίστωση ότι έκοβαν νομίσματα, όπως το σωζόμενο αργυρό δωδεκάδραχμο με την επιγραφή ΔΕΡΟΝΙΚΟΝ (500-480 π.Χ.).
Οι παραστάσεις κορινθιακών κρανών υποδηλώνουν είτε την κορινθιακή καταγωγή τους είτε τη διατήρηση και ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων με τους Κορινθίους[εκκρεμεί παραπομπή].
Το όνομα των Δερρώνων φαίνεται να προέρχεται από τον θεό Δάρρωνα, ο οποίος ήταν γνωστός και στους Μακεδόνες. Νόμισμα του βασιλιά των Παιόνων, Λύκκειου, στο οποίο αναγράφεται η λέξη «Δερρωναίος» επιβεβαιώνει ότι Δέρρωνες και Παίονες λάτρευαν τον ίδιο θεό, επομένως ήταν γειτονικοί και συγγενικοί λαοί. Το ότι τα νομίσματά τους ακολουθούσαν το χαλκιδικό ή ευβοϊκό πρότυπο δείχνει πως οι Δέρρωνες ενεργούσαν ως ενδιάμεσοι στο εμπόριο μεταξύ των πόλεων της Χαλκιδικής και των περιοχών του Παγγαίου και της Βισαλτίας όπου υπήρχαν χρυσοφόρα κοιτάσματα.[5]
Η περιοχή εξάπλωσής τους τοποθετείται, κατά μια σύγχρονη θεωρία, στην περιοχή της σημερινής Βόρειας Μακεδονίας[6] ενώ, κατά άλλη άποψη, κατοικούσαν πέρα από τον ποταμό Στρυμόνα[2].
Ιδιαίτερες αναφορές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Παραμπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Ιστορίαι Ηροδότου Ζ' 110
- ↑ 2,0 2,1 Εγκυκλοπαίδεια Δομή, ηλεκτρονική έκδοση, λήμμα Δερσαίοι.
- ↑ Βιβλίο Β΄ 101.3
- ↑ Ηρωδιανός, De prosodia catholika", σειρά Grammatici Graeci,τόμ.3.1,, επιμ. Augustus Lentz, Leipzig, 1867.
- ↑ Macurdy, Grace H. The Derivation of The Greek Word Paean, σ. 298, [1]
- ↑ Hammond N.G.L. Griffith, A History of Macedonia II, σελ.?, Oxford 1979, τοποθετεί τους Δέρρωνες μαζί με τους Παίονες.
- ↑ Θουκυδίδης, Ιστορίαι 2.101.3
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- SVORONOS J.N., L’Hellénisme primitif de la Macédoine prouve par la Numismatique et l’or du Pangée, JIAN 19 (1919).