Γουίλιαμ Λάιτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γουίλιαμ Λάιτ
Αυτοπροσωπογραφία του Γουίλιαμ Λάιτ (περ. 1815)
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση27  Απριλίου 1786[1][2]
Κουάλα Κεντάχ
Θάνατος6  Οκτωβρίου 1839[1]
Αδελαΐδα
Αιτία θανάτουφυματίωση
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Τόπος ταφήςLight Square
ΚατοικίαΑδελαΐδα
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένο Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας και Ιρλανδίας
Βασίλειο της Μεγάλης Βρετανίας
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασκιτσογράφος[3]
αξιωματικός
ζωγράφος
τοπογράφος μηχανικός
Οικογένεια
ΓονείςFrancis Light
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Βαθμός/στρατόςσυνταγματάρχης/Βρετανικός Στρατός
Πόλεμοι/μάχεςΝαπολεόντειοι Πόλεμοι
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαSurveyor-General of South Australia (1836–1838)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Γουίλιαμ Λάιτ (αγγλ: William Light, 27 Απριλίου 17866 Οκτωβρίου 1839[4]) ήταν Βρετανός στρατιωτικός, τοπογράφος και εξερευνητής. Έμεινε γνωστός για την επιλογή της τοποθεσίας επί της οποίας κτίστηκε η Αδελαΐδα καθώς και για τον σχεδιασμό της διάταξης των δρόμων και των πάρκων της πόλης.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καταγωγή και στρατιωτική σταδιοδρομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε το 1786 στην Κουάλα Κεντάχ της Μαλαισίας και ήταν γιος του Άγγλου ναυτικού και εξερευνητή Φράνσις Λάιτ και της Μαρτίνα Ρόζελς η οποία ήταν πορτογαλικής ή μαλαισιανής καταγωγής. Αφού πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στη Μαλαισία στη συνέχεια μετέβη στη Βρετανία προκειμένου να σπουδάσει. Σε ηλικία 13 ετών κατετάγη ως εθελοντής στο βρετανικό ναυτικό και αργότερα σταδιοδρόμησε στον βρετανικό στρατό λαμβάνοντας μέρος στον Ιβηρικό Πόλεμο, καταφέρνοντας να φτάσει το 1814 στον βαθμό του λοχαγού. Το 1821 αποστρατεύτηκε με το βαθμό του ταγματάρχη και τον ίδιο χρόνο παντρεύτηκε την E. Perois. Αργότερα (το 1823) συμμετείχε ως εθελοντής στον εμφύλιο της Ισπανίας πολεμώντας στο πλευρό των φιλελευθέρων εναντίον των μοναρχικών και των Γάλλων συμμάχων τους. Ο πόλεμος έληξε μετά μερικούς μήνες με ήττα των φιλελευθέρων, ενώ ο Λάιτ τραυματίστηκε σοβαρά κατά τη διάρκεια μάχης στην Α Κορούνια[4].

Τα επόμενα χρόνια πραγματοποίησε από κοινού με τη δεύτερη σύζυγό του, Μαίρη Μπένετ, μια σειρά ταξιδιών στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο ασχολούμενος παράλληλα με καλλιτεχνικές δραστηριότητες όπως το σκίτσο. Στις αρχές της δεκαετίας του 1830 έζησε για ένα χρονικό διάστημα στην Αίγυπτο και διετέλεσε στρατολόγος Βρετανών αξιωματικών για το ναυτικό του Μωχάμετ Αλή πασά της Αιγύπτου[4].

Στην Αυστραλία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μνημείο προς τιμήν του Λάιτ στην Αδελαΐδα.

Το 1836 διορίστηκε από την Επιτροπή Αποικιών της Βρετανίας υπεύθυνος για την εξερεύνηση της ακτογραμμής της αποικίας της Νότιας Αυστραλίας, καθώς και για την επιλογή των τοποθεσιών όπου θα δημιουργούνταν αφενός η πρωτεύουσα της αποικίας και αφετέρου οι υπόλοιποι οικισμοί[4]. Αναχώρησε από τη Βρετανία τον Μάιο του 1836 και στις 17 Αυγούστου του ίδιου έτους έφτασε στο νησί Καγκουρό το οποίο αποτέλεσε αρχικά τη βάση του[4]. Μετά την αποβίβασή του στην ενδοχώρα ασχολήθηκε με την επιλογή της τοποθεσίας στην οποία θα ιδρυόταν η Αδελαΐδα: καταλυτικό ρόλο στην επιλογή αυτή έπαιξαν ο ποταμός Τόρρενς (ο οποίος εξασφάλιζε την υδροδότηση της νέας πόλης) καθώς και οι λόφοι της Αδελαΐδας. Έπειτα προέβη στον σχεδιασμό της νέας πόλης δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στη χωροταξία και στη δημιουργία χώρων πρασίνου[4].

Το 1839 αρρώστησε από φυματίωση και απεβίωσε στις 6 Οκτωβρίου του ίδιου έτους στην Αδελαΐδα όπου και ετάφη[4][5]. Τα επόμενα χρόνια, δημιουργήθηκαν στην Αδελαΐδα αρκετά μνημεία προς τιμήν του Λάιτ, ενώ το όνομά του δόθηκε σε αρκετά ιδρύματα της πόλης[5].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 (Αγγλικά) SNAC. w60c64xn. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  2. 2,0 2,1 «Artists of the World Online» (Γερμανικά, Αγγλικά) K. G. Saur Verlag, Walter de Gruyter. Βερολίνο. 2009. 00609722.
  3. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 10  Μαρτίου 2015.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 4,6 Elder, David F. Elder. «Light, William (1786–1839)» (στα Αγγλικά). Australian Dictionary of Biography. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2016. 
  5. 5,0 5,1 Elton, Jude. «Colonel William Light Grave and Monument». adelaidia.sa.gov.au. Adelaidia. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 5 Ιουνίου 2016.