Γκαρθία Α΄ του Λεόν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γκαρθία Α΄ του Λεόν
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση870
Θάνατος19  Μαρτίου 914 ή 914[1]
Ζαμόρα
Τόπος ταφήςΠάνθεον των βασιλέων της Αστούριας
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Γαλικίας
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςNuna Muñoz
ΓονείςΑλφόνσο Γ΄ των Αστουριών[2] και Χιμένα των Αστουριών
ΑδέλφιαΦρουέλα Β΄ των Αστουριών
Ορδόνιο Β΄ του Λεόν
ΟικογένειαΟίκος των Αστουριών-Λεόν
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜονάρχης του Βασιλείου της Λεόν (910–914)
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Γκαρθία Α΄, ισπαν.: García I, (π. 871 – 19 Ιανουαρίου 914) από τον Οίκο των Αστουριών-Λεόν ήταν βασιλιάς του Λεόν από το 910 μέχρι το τέλος του και ο μεγαλύτερος από τους τρεις διαδοχικούς γιους του Αλφόνσου Γ΄ του Μεγάλου από τη σύζυγό του Χιμένα.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκαρθία συμμετείχε στην κυβέρνηση μαζί με τον πατέρα του μέχρι το 909. Εκείνη τη χρονιά αποκαλύφθηκε μία συνωμοσία, στην οποία ενεπλάκη ο Γκαρθία. Ο Αλφόνσος παραιτήθηκε του θρόνου του και μοίρασε το βασίλειο στους τρεις γιους του. Το Λεόν πήγε στη Γκαρθία Α΄, η Γαλικία στο Ορδόνιο Β΄ και οι Αστούριες στον Φρουέλα Β΄. Ωστόσο, η κυριαρχία των Αστουριών αναγνωρίστηκε.

Η βασιλεία του Γκαρθία Α΄ είδε την οχύρωση του Δούρου και τον επανοικισμό των Ρόα, Όσμα, Κλούνια και Σαν Εστεβάν ντε Γκορμάθ. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο Γκονθάλο Φερνάντεθ, κόμης της Καστίλης κέρδισε επιρροή μέσω αυτών των προσπαθειών. Κατά τον τέλος του στη Θαμόρα δεν είχε κληρονόμους και το βασίλειό του πέρασε στον Ορδόνιο Β΄.

Η σύζυγος του Γκαρθία Α΄, Mουνιαδόνα, αναφέρεται από τον Πελάγιο του Οβιέδo ότι ήταν κόρη του Nούνιο Φερνάντεθ, αλλά αυτό είναι χρονολογικά αδύνατο. Ο Σάντσεθ Αλμπορνόθ πρότεινε αντ 'αυτού ότι ήταν κόρη του Mούνιο Νούνιεθ, του repoblador της Ρόα και του κόμη της Καστίλης. [3] Μπορεί να ήταν η ίδια Mουνιαδόνα, που αργότερα παντρεύτηκε με τον Φερδινάνδ Ανσούρεθ της Καστίλης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p15273.htm#i152721.
  2. 2,0 2,1 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  3. An alternative has recently been suggested by Manuel Carriedo Tejedo making her daughter of Nuño, brother of Alfonso III, and hence her husband's first-cousin, and perhaps identical to the Muniadona who was wife Gonzalo Fernández of Castile and mother of Fernán González of Castile.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα García I of León στο Wikimedia Commons