Γιεσίλμπουρτς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Γιεσίλμπουρτς
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Γιεσίλμπουρτς
38°0′48″N 34°40′0″E
ΧώραΤουρκία
Διοικητική υπαγωγήΝίγδη
Υψόμετρο1.400 μέτρα
Ταχ. κωδ.51300
Ζώνη ώραςUTC+03:00

Το Γιεσίλμπουρτς (τουρκικά: Yeşilburç) είναι ένα πρώην χωριό καραμανλήδων στην Καππαδοκία, περίπου 3 χλμ βόρεια της Νίγδης. Μετά τη συνθήκη της Λωζάνης εποικίστηκε από ελληνόφωνους μουσουλμάνους από την σημερινή Κιβωτό Γρεβενών. Βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400 μέτρων.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με γεωγραφικές συντεταγμένες 38.01 Β 34.40 Α, το Γιεσίλμπουρτς βρίσκεται 5 χιλιόμετρα βόρεια της Νίγδης και 5 χιλιόμετρα νότια του φράγματος Γκεμπερέ. Βρίσκεται σε μια υψωμένη κοιλάδα και περιβάλλεται από κήπους με φρούτα. Ο πληθυσμός του χωριού είναι 504 κάτοικοι [1] σύμφωνα με στοιχεία του 2011.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Γιεσίλμπουρτς, παλαιότερα γνωστό ως Τένεϊ ήταν χωριό καραμανλήδων. Μετά την ανταλλαγή πληθυσμών στην δεκαετία του 1920, απελάθηκαν στην Ελλάδα όπως και οι περισσότεροι Έλληνες. Οι Έλληνες απελαθέντες μεταφέρθηκαν στην Κέρκυρα. Εν τω μεταξύ ελληνόφωνοι μουσουλμάνοι από το χωριό Κιβωτός (τουρκικά: Krifçe‎‎) Γρεβενών απελάθηκαν στην Τουρκία. Αυτοί μετοίκησαν στο Γιεσίλμπουρτς το 1926.[2]

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα φρούτα είναι τα κύρια προϊόντα του Γιεσίλμπουρτς. Το χωριό ειδικεύεται στην παραγωγή μήλων. Τουριστικά, το χωριό έχει σημαντικές δυνατότητες επειδή οι Καραμανλήδες άφησαν πολλά ιστορικά κτίρια. Ωστόσο, σήμερα ο τουρισμός δεν παίζει κανένα ρόλο στην οικονομία του χωριού.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Statistical Institute». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 24 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 15 Σεπτεμβρίου 2019. 
  2. Turizmin sesi (Τουρκικά)