Γεράσιμος Γρηγόρης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Γεράσιμος Γρηγόρης
πορτραίτο του Γεράσιμου Γρηγόρη
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Γεράσιμος Γρηγόρης (Ελληνικά)
Γέννηση1907
Σπανοχώρι Λευκάδας[1]
Θάνατος9  Ιουνίου 1985
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΕλληνικά
ΣπουδέςΕθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυγγραφέας
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΕθνική Αντίσταση (Ελλάδα)

Ο Γεράσιμος Γρηγόρης (1907 - 9 Ιουνίου 1985) ήταν Έλληνας συγγραφέας και σκιτσογράφος.

Γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1907 σε αγροτικό περιβάλλον. Τέλειωσε το γυμνάσιο στην πόλη της Λευκάδας και συνέχισε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, στη Φιλοσοφική Σχολή. Τότε πρωτοεμφανίστηκε στα φιλολογικά περιοδικά της εποχής, δημοσιεύοντας ποιήματα. Συγχρόνως παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής σε ελεύθερα σπουδαστήρια. Τελειώνοντας τις σπουδές του ακολούθησε το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Το πρώτο του βιβλίο με διηγήματα «Πορεία μέσα στη νύχτα» εξέδωσε το 1939 (εκδ. Γκοβόστη). Επιστρατεύτηκε στην Αλβανία στη γραμμή «πρόσω» το 1940 και κατά τη γερμανοϊταλική κατοχή έλαβε μέρος στην Εθνική Αντίσταση.

Ως χαράκτης και σκιτσογράφος ασχολήθηκε με την επιμέλεια και την εικονογράφηση λογοτεχνικών εκδόσεων, εφημερίδων και περιοδικών και εργάστηκε επί σειρά ετών στο συγκρότημα των περιοδικών Ρομάντζο-Πάνθεον-Βεντέτα του Αθηναϊκού Τύπου. Πήρε μέρος σε τρεις πανελλήνιες καλλιτεχνικές εκθέσεις ενώ πολλά βιβλία Ελλήνων συγγραφέων φέρνουν τη σφραγίδα της καλλιτεχνικής του φροντίδας και έχουν φιλοτεχνηθεί από τον ίδιο με πρωτότυπα σε ρεαλιστική έκφραση σχέδια.

Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, μέλος του Δ.Σ. της «Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών», μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Τύπου. Παντρεύτηκε την Αικατερίνη Πολίτου και απόκτησε μαζί της δύο γιούς. Πέθανε τον Ιούνιο του 1985.

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συλλογές διηγημάτων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Πορεία μέσα στη νύχτα» (εκδ. Γκοβόστης 1939 - β΄εκδ Δίφρος 1964)
  • «Η πολιτεία ξέσκεπη» (εκδ. Δίφρος 1958, Κρατικό Βραβείο)
  • «Πέρα από την όχθη» (εκδ. Καραβίας 1964- Κρατικό Βραβείο)
  • «Εστία Αντιστάσεως» (εκδ. Γρηγόρη, επιλογή 1966)
  • «Τα καινούργια άρβυλα» (εκδ. Τολίδη 1972)
  • «Φύλλα Δάφνης» (εκδ. Το Ροδακιό 1992)

Ποιητικές συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Επιστροφή στην ποίηση» (εκδ. Κονιδάρη 1980)

Κριτικά δοκίμια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Αντώνης Πρόκος, ποιητής μείζονος τέχνης και ελάσσονος φήμης» (εκδ. Δίφρος 1983)

Φιλολογικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έμμετρες μεταφράσεις αρχαίων τραγωδιών του Σοφοκλέους εισαγωγή-σχόλια: «Τραχίνιες» (εκδ. Δίφρος 1964). «Αντιγόνη» (εκδ. Γρηγόρη 1974) που προεκρίθη μεταξύ άλλων δώδεκα σε σχετικό διαγωνισμό του Εθνικού θεάτρου και περιελήφθη στο ρεπερτόριό του. Παίχτηκε σε σειρά παραστάσεων από την τραγωδό Ασπασία Παπαθανασίου το 1976. «Οιδίπους Τύραννος» (εκδ. Γρηγόρη 1974).

Συνθετικά αφιερώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

«Σικελιανός 1884-1951» και «Α. Βαλαωρίτης 1824-1879» με υπότιτλο στο καθένα «Βίος, έργα, ανθολογία, κριτική, εικόνες, βιβλιογραφία». Πολυτελείς εικονογραφημένες εκδόσεις της Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών. Το δεύτερο, ο «Βαλαωρίτης» βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. pandektis.ekt.gr/pandektis/handle/10442/62964. Ανακτήθηκε στις 19  Σεπτεμβρίου 2018.

"Σελίδες για τον Γ. Σεφέρη και τον Γεράσιμο Γρηγόρη", ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ, ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ 1978, αρ. 26. "ΜΝΗΜΗ ΓΕΡΑΣΙΜΟΥ ΓΡΗΓΟΡΗ", έκδοση Εταιρείας Λευκαδικών Μελετών, Αθήνα-Ιούνης 1985. "ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ. ΠΡΟΤΥΠΩΜΑ ΕΡΜΗΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ", Αντώνης Πρόκος, Αθήνα 1994. "ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ Δ. ΓΡΗΓΟΡΗΣ 1907-1985. Τιμητική Εκδήλωση. Αθήνα, 3 Δεκεμβρίου 2002". Εκδ. Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών, Αθήνα 2003. Μηνιαίο λογοτεχνικό περιοδικό ΤΟΜΕΣ. "Αφιέρωμα στον πεζογράφο Γεράσιμο Γρηγόρη", Τεύχος 57, Φλεβάρης 1980. Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια Νεοελληνικής Λογοτενίας, εκδ. Χάρη Πάτση, τόμος 6.

Μεγάλη Εγκυκλοπαίδεια Νεοελληνικής Λογοτενίας, εκδ. Χάρη Πάτση, τόμος 6.