Βορειοανατολική Ασία
Η Βορειοανατολική Ασία είναι γεωγραφική υποπεριοχή της Ασίας. Η βορειοανατολική στεριά και τα νησιά της οριοθετούνται από τον Ειρηνικό Ωκεανό.
Ο όρος Βορειοανατολική Ασία διαδόθηκε κατά τη δεκαετία του 1930 από τον Αμερικανό ιστορικό και πολιτικό επιστήμονα, Ρόμπερτ Κέρνερ (Robert Kerner). Σύμφωνα με τον ορισμό του Κέρνερ, η «Βορειοανατολική Ασία» περιλαμβάνει το Αρχιπέλαγος της Ιαπωνίας, την Χερσόνησο της Κορέας, το Οροπέδιο της Μογγολίας, τη βορειοανατολική Κίνα και τις ορεινές περιοχές της Ρωσικής Άπω Ανατολής, που εκτείνονται από τον ποταμό Λένα στα δυτικά έως τον Ειρηνικό Ωκεανό στα ανατολικά.[1]
Ορισμοί
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο ορισμός της Βορειοανατολικής Ασίας δεν είναι στατικός αλλά συχνά αλλάζει ανάλογα με το πλαίσιο στο οποίο συζητείται.
Σε κοινή χρήση, ο όρος Βορειοανατολική Ασία αναφέρεται συνήθως σε μια περιοχή που περιλαμβάνει τη Μαντζουρία (Βορειοανατολική Κίνα και Εξωτερική Μαντζουρία). Άλλες χώρες και περιοχές που αποτελούν τη Βορειοανατολική Ασία είναι η Ιαπωνία, η Μογγολία, η Βόρεια Κορέα, η Ρωσική Άπω Ανατολή και η Νότια Κορέα. Τμήματα ή ολόκληρη η βόρεια Κίνα περιλαμβάνονται επίσης συχνά στις πηγές.[2][3] Το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών για τη Βορειοανατολική Ασία ορίζει την περιοχή ως Ρωσία, Μογγολία, Ιαπωνία, Κορέα και Κίνα.[4]
Εξέχουσες πόλεις σε αυτήν την περιοχή περιλαμβάνουν τη Σεούλ, το Πουσάν, το Ίντσον, την Πιονγιάνγκ, την Οσάκα, το Τόκιο, το Κόμπε, το Κιότο, την Γιοκοχάμα, τη Χιροσίμα, το Ναγκασάκι, το Σενγιάνγκ, το Χαρμπίν, το Βλαδιβοστόκ και το Ουλαν Μπατόρ.
Οικονομία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η Βορειοανατολική Ασία είναι μια από τις πιο σημαντικές οικονομικές περιοχές του κόσμου, αντιπροσωπεύοντας το 25,3% του παγκόσμιου ονομαστικού ΑΕΠ το 2019, το οποίο είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από εκείνο των Ηνωμένων Πολιτειών. Είναι επίσης ένα από τα σημαντικότερα πολιτικά κέντρα και έχει σημαντική επιρροή στις διεθνείς υποθέσεις. Στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η Βορειοανατολική Ασία είχε μερίδιο 12% της παγκόσμιας κατανάλωσης ενέργειας, με έντονη αυξητική τάση. Μέχρι το 2030, η μεγάλη οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή αναμένεται να διπλασιάσει ή να τριπλασιάσει αυτό το μερίδιο.
Βιογεωγραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στη βιογεωγραφία, η Βορειοανατολική Ασία αναφέρεται γενικά στην περιοχή που εκτείνεται στην Ιαπωνία, την Χερσόνησο της Κορέας, τη Βορειοανατολική Κίνα και τη Ρωσική Άπω Ανατολή μεταξύ της λίμνης Βαϊκάλης στη νότια Σιβηρία και του Ειρηνικού Ωκεανού.
Η βορειοανατολική Ασία καλύπτεται κυρίως από εύκρατα δάση, τάιγκα και ευρασιατική στέπα, ενώ η τούνδρα βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της περιοχής. Οι θερμοκρασίες του καλοκαιριού και του χειμώνα παρουσιάζουν μεγάλη αντίθεση. Είναι επίσης και ορεινή περιοχή.
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Narangoa 2014, σελ. 2.
- ↑ "Northeast Asia dominates patent filing growth." Retrieved on August 8, 2001.
- ↑ Gilbet Rozman (2004), Northeast asia's stunted regionalism: bilateral distrust in the shadow of globalization. Cambridge University Press, pp. 3-4
- ↑ Economic Research Institute for Northeast Asia (1999). Japan and Russia in Northeast Asia: Partners in the 21st Century. Greenwood Publishing Group. σελ. 248.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Κέντρο Μελετών Πολιτικής Βορειοανατολικής Ασίας—Ινστιτούτο Μπρούκινγκς
- Kimura, Takeatsu - Διεθνής Συλλογή Παραδοσιακής και Λαϊκής Ιατρικής - Βορειοανατολική Ασία - UNESCO