Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βλαντιβόι της Βοημίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Βλαντιβόι της Βοημίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση981[1]
Πράγα
Θάνατος1003[2]
Πράγα
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΟικογένειαΟίκος των Πρεμυσλιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαDuke of Bohemia (1002–1003)[3]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βλαντιβόι, τσεχικά Vladivoj (π. 981 - Ιανουάριος 1003) από τον Οίκο των Πιαστ ήταν δούκας της Βοημίας (1002-03).

Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού Μιέσκο Α΄ δούκα της Πολωνίας και της Ντουμπράβκας των Πρεμυσλιδών, κόρης τού Μπολεσλάου Α΄ δούκα της Βοημίας. Αν πατέρας του δεν ήταν ο Μιέσκο Α΄, τότε θα ήταν ένας μακρινός συγγενής της Ντουμπράβκας.

Ο ανιψιός της Ντουμπράβκας, ο Μπολέσλαος Γ΄ δούκας της Βοημίας εκτοπίστηκε κατά την εξέγερση τού Οίκου των Βρσόβτσι και τότε οι Βοημοί ευγενείς ανακήρυξαν τον εξάδελφό του Βλαντιβόι, που πριν βρισκόταν στην Πολωνία, δούκα το 1002. Ο Τσέχος ιστορικός Ντουσάν Τρέστικ γράφει, ότι ο Βλαντιβόι ανέλαβε τη θέση με τη συνδρομή τού πρωτότοκου αδελφού του Μπολέσλαφ Α΄ τού γενναίου δούκα της Πολωνίας. Έπειτα από λίγο έλαβε και την υποστήριξη τού Ερρίκου Β΄ των Οθωνιδών της Γερμανίας, που τού παραχώρησε τη Βοημία ως φέουδο.

Λέγεται ότι ο Βλαντιβόι ήταν αλκοολικός και το ποτό μάλλον συνέβαλε στην κατάρρευση της υγείας του. Το 1003 απεβίωσε και ο Μπολέσλαφ Α΄ εισέβαλε στη Βοημία, όπου αποκατέστησε τον Μπολέσλαο Γ΄. Ο τελευταίος σκότωσε τότε πολλούς Βοημούς ευγενείς και διέταξε στο Βύσεχραντ τη σφαγή τού Οίκου των Βρσόβτσι, κάτι που επέφερε την εκτόπισή του και τη διαδοχή από τον αδελφό του Γιαρομίρ.

  • Berend, Urbańczyk & Wiszewski 2013, p. 142.


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Vladivoj, Duke of Bohemia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).