Βλαντιβόι της Βοημίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Βλαντιβόι της Βοημίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση981[1]
Πράγα
Θάνατος1003[2]
Πράγα
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΟικογένειαΟίκος των Πρεμυσλιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαDuke of Bohemia (1002–1003)[3]
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Βλαντιβόι, τσεχικά Vladivoj (π. 981 - Ιανουάριος 1003) από τον Οίκο των Πιαστ ήταν δούκας της Βοημίας (1002-03).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος τού Μιέσκο Α΄ δούκα της Πολωνίας και της Ντουμπράβκας των Πρεμυσλιδών, κόρης τού Μπολεσλάου Α΄ δούκα της Βοημίας. Αν πατέρας του δεν ήταν ο Μιέσκο Α΄, τότε θα ήταν ένας μακρινός συγγενής της Ντουμπράβκας.

Ο ανιψιός της Ντουμπράβκας, ο Μπολέσλαος Γ΄ δούκας της Βοημίας εκτοπίστηκε κατά την εξέγερση τού Οίκου των Βρσόβτσι και τότε οι Βοημοί ευγενείς ανακήρυξαν τον εξάδελφό του Βλαντιβόι, που πριν βρισκόταν στην Πολωνία, δούκα το 1002. Ο Τσέχος ιστορικός Ντουσάν Τρέστικ γράφει, ότι ο Βλαντιβόι ανέλαβε τη θέση με τη συνδρομή τού πρωτότοκου αδελφού του Μπολέσλαφ Α΄ τού γενναίου δούκα της Πολωνίας. Έπειτα από λίγο έλαβε και την υποστήριξη τού Ερρίκου Β΄ των Οθωνιδών της Γερμανίας, που τού παραχώρησε τη Βοημία ως φέουδο.

Λέγεται ότι ο Βλαντιβόι ήταν αλκοολικός και το ποτό μάλλον συνέβαλε στην κατάρρευση της υγείας του. Το 1003 απεβίωσε και ο Μπολέσλαφ Α΄ εισέβαλε στη Βοημία, όπου αποκατέστησε τον Μπολέσλαο Γ΄. Ο τελευταίος σκότωσε τότε πολλούς Βοημούς ευγενείς και διέταξε στο Βύσεχραντ τη σφαγή τού Οίκου των Βρσόβτσι, κάτι που επέφερε την εκτόπισή του και τη διαδοχή από τον αδελφό του Γιαρομίρ.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Berend, Urbańczyk & Wiszewski 2013, p. 142.


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Vladivoj, Duke of Bohemia της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).