Μετάβαση στο περιεχόμενο

Βασίλειο του Καζάν

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Βασίλειο του Καζάν
Казанское царство
Βασίλειο

1552 – 1708


Έμβλημα

Πρωτεύουσα Καζάν
Γλώσσες Ρωσικά, Παλαιά Ταταρικά
Θρησκεία Ισλάμ, Ανατολική Ορθοδοξία
Πολίτευμα Προσωπική ένωση με το Βασίλειο της Ρωσίας
Βασιλέας Ιβάν ο Τρομερός
Ιστορία
 -  Ίδρυση 1552
 -  Κατάλυση 29 Δεκεμβρίου 1708

Το Βασίλειο του Καζάν (ρωσικά: Казанское царство), επίσης αναφερόμενο ως Έδαφος του Καζάν (ρωσικά: Земля Казанская[1]), ήταν κρατικό μόρφωμα, ενωμένο με το Βασίλειο της Ρωσίας.

Σφραγίδα του Τάγματος του Καζάν εντός του Τιτουλάριου του Τσάρου, χρονολογούμενο από το 1672.

Έπειτα από σειρά ανεπιτυχών προσπαθειών για τον ορισμό Χάνου θετικά διακείμενου προς τη Μόσχα ως επικεφαλή στο Καζάν, ο Ιβάν Δ΄ της Ρωσίας ξεκίνησε σειρά στρατιωτικών εκστρατειών. Οι δύο πρώτες εκστρατείες είχαν ανεπιτυχή έκβαση, ενώ, το 1552, ο Τσάρος της Ρωσίας προχώρησε σε, εκ νέου, για τρίτη φορά πολιορκία της πρωτεύουσας του χανάτου. Έπειτα από την ανατίναξη μέρους των τειχών της πόλης, μέσω υπόγειας εναπόθεσης πυρίτιδας στα θεμέλιά τους, το Καζάν κατελήφθη έπειτα από του ρωσικού στρατού, με σημαντικό μέρος του πληθυσμού να σφαγιάζεται και την ίδια την πόλη να πυρπολείται. Το Χανάτο του Καζάν έπαυσε να υφίσταται, ενώ η ευρύτερη περιοχή του Μέσου Βόλγα προσαρτήθηκε σε μεγάλο βαθμό από τη Ρωσία. Στο πλαίσιο των εορτασμών της κατάληψης του Καζάν, καθώς και της διάλυσης του Χανάτου του Καζάν, κατόπιν σχετικών διαταγών του Ιβάν του Τρομερού, ανεγέρθηκε ο Καθεδρικός Ναός του Αγίου Βασιλείου, επί της Κόκκινης Πλατείας, στη Μόσχα.

Με σημείο εκκίνησης την κατάληψη της πόλης και έως και την εδαφική διοικητική μεταρρύθμιση του Πέτρου Α΄ το 1708, το καταληφθέν Χανάτο του Καζάν μετατράπηκε στο επονομαζόμενο Βασίλειο του Καζάν, ως τμήμα του Βασιλείου της Ρωσίας, υπό την ηγεσία του Τσάρου της Ρωσίας, ο οποίος, παράλληλα, έλαβε τον τίτλο του «Τσάρου του Καζάν», ενώ η διακυβέρνησή του πραγματοποιούνταν από το επονομαζόμενο Τάγμα του Καζάν, το οποίο έδρευε στη Μόσχα. Επίσης, η νεοϊδρυθείσα Αρχιεπισκοπή του Καζάν, εντός συντόμου χρονικού διαστήματος, ορίστηκε ως η τρίτη σημαντικότερη εντός της ιεραρχίας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Στις 17 Δεκεμβρίου 1708[2], μέσω σχετικού διατάγματος, ο Πέτρος Α΄ της Ρωσίας, στο πλαίσιο εδαφικής διοικητικής μεταρρυθμίσεως του Βασιλείου της Ρωσίας την οποία ο ίδιος σχεδίασε, προχώρησε στη δημιουργία του Κυβερνείου του Καζάν.

  1. (Ρωσικά) Нольде, Борис (2013). История формирования Российской империи. Αγία Πετρούπολη: Издательство "Дмитрий Буланин". σελ. 850. ISBN 9785860077287. OCLC 873931874. 
  2. (Ρωσικά) «Казанская губерния - Территориальная история». Тематические проекты Руниверс. Ανακτήθηκε στις 25 Απριλίου 2020. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]