Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρχαίο Ωδείο Πάτρας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρχαίο Ωδείο Πάτρας
Χάρτης
Γενικές πληροφορίες
ΑρχιτεκτονικήΡωμαϊκή
ΔιεύθυνσηΠλατεία Αγίου Γεωργίου, Ανω Πόλη Πάτρας
Γεωγραφικές συντεταγμένες38°14′36″N 21°44′18″E
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Πατρέων
ΤοποθεσίαΠάτρα
ΧώραΕλλάδα
Ολοκλήρωση2ος αιώνας μ.Χ.
Λειτουργία2ος-3ος αιώνας μ.Χ.
Αναστήλωση1938-1943, 1959-1963
ΚατάστασηΕπισκέψιμος
ΙδιοκτήτηςΥπουργείο Πολιτισμού
Τεχνικές λεπτομέρειες
Χωρητικότητα2.600 θεατών
Υλικά κατασκευής
Υλικάπλίνθος, ρωμαϊκό σκυρόδεμα, μάρμαρο
Σχεδιασμός και κατασκευή
Προστασίααρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα
Commons page Πολυμέσα

Το Ρωμαϊκό Ωδείο της Πάτρας είναι μεγαλοπρεπές κτίσμα ρωμαϊκών χρόνων που σήμερα έχει ανακατασκευαστεί και χρησιμοποιείται για μουσικές εκδηλώσεις. Βρίσκεται στα δυτικά του Κάστρου, στην Άνω πόλη δίπλα στο Ρωμαϊκό στάδιο και ανάμεσα στις οδούς Παλιών Πατρών Γερμανού, Σωτηριάδου, Παντοκράτορος και την πλατεία Αγίου Γεωργίου. Έχει πρόσοψη προς τα νότια και είναι επενδυμένο με τούβλα, σήμερα οι κλίμακες του είναι επενδυμένες με μάρμαρο.

Το Ωδείο κατασκευάστηκε πιθανότατα στα χρόνια του Αυγούστου[1]. Ο Παυσανίας αναφέρει ότι ήταν παλιότερο από το Ωδείο Ηρώδου του Αττικού και βρισκόταν συνεχόμενο της ρωμαϊκής αγοράς της πόλης, ήταν στολισμένο λαμπρά αλλά όχι όπως το Ηρώδειο που το θεωρούσε λαμπρότερο[2].

Η Παλαιών Πατρών Γερμανού το 1915 (γραμμή 2 τραμ) και το 2020. Οι δύο φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από τη γωνία με τη Χαραλάμπη στο ύψος του Ρωμαϊκού Ωδείου. Αριστερά στις διακρίνεται η νότια περίφραξη του Ωδείου.

Στα χρόνια που πέρασαν το Ωδείο έπαθε ζημιές από φυσικές καταστροφές και επιδρομές και επιχωματώθηκε . Ο Φρανσουά Πουκεβίλ αναφέρει ότι στα χρόνια του σωζόταν τμήματα του στον περίβολο σπιτιών[1]. Το 1889 αποφασίστηκε να γκρεμιστεί ο λόφος του Στράνη και τα χώματα να χρησιμοποιηθούν στην επιχωμάτωση του λιμανιού που κατασκευαζόταν τότε, κατά τις εργασίες αυτές ανακαλύφθηκε το Ωδείο[1].

Από το 1959 έως το 1963 με πρωτοβουλία και προσωπική δαπάνη του αρχιτέκτονα Ιωάννη Βασιλείου έγινε αναμαρμάρωση και αναστήλωση πολλών χώρων του, γι' αυτό του το έργο μάλιστα ο Βασιλείου τιμήθηκε από την Ακαδημία Αθηνών και τον Δήμο Πατρέων[3].

Σήμερα το Ωδείο είναι επισκέψιμο, ενώ χρησιμοποιείται συχνά για μουσικές εκδηλώσεις.

  1. 1,0 1,1 1,2 Στέφανου Ν. Θωμόπουλου 1998-1999
  2. [...]ἐμοὶ δὲ ἐν τῇ Ἀτθίδι συγγραφῇ τὸ ἐς τοῦτο παρείθη τὸ Ὠιδεῖον, ὅτι πρότερον ἔτι ἐξείργαστό μοι τὰ ἐς Ἀθηναίους ἢ ὑπῆρκτο Ἡρώδης τοῦ οἰκοδομήματος [...]Παυσανίου, Αχαϊκά ΙΙΙ 6,4
  3. Μουγγολιάς 1999, σελ. 189

Βιβλιογραφία- Πηγές

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
  • Βασίλης Κ. Λάζαρης (επιμ.), Στέφανου Ν. Θωμόπουλου "Ιστορία της Πόλεως Πατρών από αρχαιοτάτων χρόνων μέχρι του 1821". Έκδοση τέταρτη στη δημοτική γλώσσα και με βάση τα χειρόγραφα του συγγραφέα, Πάτρα, Αχαϊκές Εκδόσεις, 1998-1999, τόμοι Α'-Β' ISBN 960-7960-10-6
  • Ανδρέας Ευθ. Μουγγολιάς, Το Β' Γυμνάσιον εν Πάτραις. Αχαία: δύο αιώνων παρουσία στην νεοελληνική εκπαίδευση, Εκδοτικό τυπογραφείο Πατρών Ιωαν. Πετράκη, Πάτρα 1999