Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αρκάντζελο Κορέλι

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρκάντζελο Κορέλι
Πορτραίτο του Κορέλι που δημιούργησε ο Χιου Χάουαρντ το 1697.
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Arcangelo Corelli (Ιταλικά)
Γέννηση17 Φεβρουαρίου 1653
Φουζινιάνο
Θάνατος8 Ιανουαρίου 1713 (59 ετών)
Ρώμη
Τόπος ταφήςΠάνθεον
Χώρα πολιτογράφησηςΠαπικά Κράτη
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΙταλικά[1][2]
λατινική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασυνθέτης
βιολονίστας
βιολίστας[3]
Αξιοσημείωτο έργοΚοντσέρτα γκρόσο, έργο 6
12 σονάτες για βιολί, έργο 5
Περίοδος ακμής1672
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αρκάντζελο Κορέλι (ιταλικά: Arcangelo Corelli‎‎· 17 Φεβρουαρίου 1653, Φουζινιάνο – 8 Ιανουαρίου 1713, Ρώμη) ήταν Ιταλός συνθέτης και βιολιστής.

Γεννήθηκε στο Φουζινιάνο της επαρχίας Ραβένα κοντά στην Μπολόνια. Καταγόταν από οικογένεια πλούσιων γαιοκτημόνων. Ο πατέρας του πέθανε πριν από τη γέννηση του και ανατράφηκε από τη μητέρα του μαζί με τα τέσσερα αδέλφια του. Αφού ταξίδεψε στη Γερμανία, εγκαταστάθηκε στη Ρώμη. Είχε την εύνοια του καρδινάλιου Οτομπόνι, στο ανάκτορο του οποίου έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του διευθύνοντας συναυλίες.

Ο Κορέλλι ήταν περιζήτητος ως εκτελεστής του βιολιού και ως συνθέτης. Κατάφερε να αναδείξει το βιολί σαν όργανο και να το καθιερώσει τόσο ως σολιστικό όσο και ως όργανο για την ορχήστρα. Έγραψε τέσσερα έργα, που το καθένα αποτελείται από 12 τρίο σονάτες (σονάτες για τρία όργανα, δυο βιολιά και ένα βαθύτερο έγχορδο ή ένα τσέμπαλο). Επίσης έγραψε ένα έργο με τρίο σονάτες για βιολί, βιολόνε και τσέμπαλο και ένα έργο με 12 κοντσέρτι γκρόσι. Ο Κορέλλι ήταν, επίσης, και σπουδαίος δάσκαλος. Ανάμεσα στους μαθητές του συγκαταλέγονται οι Τζεμινιάνι και Λοκατέλι.

Πέθανε στη Ρώμη το 1713.

  1. «Identifiants et Référentiels» (Γαλλικά) Agence bibliographique de l'enseignement supérieur. 027500152. Ανακτήθηκε στις 22  Μαΐου 2020.
  2. CONOR.SI. 43756643.
  3. Ιστορικό Αρχείο Ρικόρντι. 9132. Ανακτήθηκε στις 3  Δεκεμβρίου 2020.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]