Αντώνιος Ούλριχ του Βολφενμπύτελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αντώνιος Ούλριχ
δούκας του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ
πρίγκιπας του Βολφενμπύτελ
Περίοδος1704 - 1714
ΠροκάτοχοςΡοδόλφος Αύγουστος
ΔιάδοχοςΑύγουστος Γουλιέλμος
Γέννηση4 Οκτωβρίου 1633 (1633-10-04)
Χίτσακερ, Κάτω Σαξονία
Θάνατος27 Μαρτίου 1714 (80 ετών)
ανάκτορο Ζαλτσντάλουμ, Κάτω Σαξονία
ΣύζυγοςΕλισάβετ Ιουλιανή του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Νόρμπουργκ
ΕπίγονοιΕλισάβετ Ελεονόρα
Άννα Σοφία
Αύγουστος Γουλιέλμος
Αυγούστα Δωροθέα
Λουδοβίκος Ροδόλοφς
ΟίκοςΓουέλφων-Λύνεμπουργκ
ΠατέραςΑύγουστος Β΄
ΜητέραΔωροθέα του Άνχαλτ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αντώνιος Ούλριχ (4 Οκτωβρίου 1633 - 27 Μαρτίου 1714) από τον Οίκο των Γουέλφων ήταν πρίγκιπας του Βολφενμπύτελ (1704-14), που ήταν μέρος του δουκάτου του Μπράουνσβαϊγκ-Λύνεμπουργκ. Πιο πριν (1685-1702) ήταν συγκυβερνήτης του μεγαλύτερου αδελφού του Ροδόλφου Αυγούστου, πρίγκιπα του Βολφενμπύτελ.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο δευτερότοκος γιος του Αυγούστου Β΄, πρίγκιπα του Βολφενμπύτελ και της πρώτης συζύγου του Δωροθέας των Ασκάνια, κόρης του Ροδόλφου, πρίγκιπα του Άνχαλτ-Τσερμπστ. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο του Χέλμστετ. Το 1666 απεβίωσε ο πατέρας του και τον διαδέχθηκε ο πρωτότοκος Ροδόλοφος Αύγουστος, που σύντομα έκανε τον Αντώνιο Ούλριχ πληρεξούσιό του. Ο Ροδόλφος Αύγουστος είχε λίγο ενδιαφέρον για τη διακυβέρνηση και άφηνε τις περισσότερες αποφάσεις στον οξυδερκή νεότερο αδελφό του. Μάλιστα το 1685 τον έκανε πρίγκιπα-συγκυβερνήτη με ίσα δικαιώματα.[1]

Το 1692 ο Λεοπόλδος Α΄ των Αψβούργων υποσχέθηκε να αναβαθμίσει το Λύνεμπουργκ, σε εκλεκτοράτο με πρωτεύουσα το Αννόβερο και πράγματι το 1698 ο δεύτερος εξάδελφός τους Γεώργιος Α΄ έγινε εκλέκτορας του Αννόβερου. Αυτό συγκλόνισε τους δύο αδελφούς, που ανήκαν σε πρεσβύτερο κλάδο των Γουέλφων, κατείχαν το Μπράουνσβαϊγκ και περίμεναν εκείνοι την αναβάθμιση. Το 1702 ξεκίνησε ο Πόλεμος της Ισπανικής Διαδοχής και το Αννόβερο-Λύνεμπουργκ πήρε το μέρος του Λεοπόλδου Α΄, ενώ ο Αντώνιος Ούλριχ πήγε με το μέρος της Γαλλίας. Τότε ο Γεώργιος Α΄ εισέβαλε στο Βολφενμπύτελ και ο Λεοπόλδος Α΄ καθαίρεσε τον Αντώνιο Ούλριχ από πρίγκιπα-συγκυβερνήτη του πριγκιπάτου. Ο Ροδόλφος Αύγουστος υπέγραψε το ίδιο έτος συμφωνία με το Αννόβερο-Λύνεμπουργκ· απεβίωσε το 1704 και τον διαδέχθηκε ο Αντώνιος Ούλριχ.

Ως μόνος πρίγκιπας συνέχισε τη διευθέτηση διαφόρων διαφωνιών με τον Γεώργιο Α΄ και τελικά το 1706 τα δύο συγγενή πριγκιπάτα κατέληξαν σε συμφωνία. Το 1709 μεταστράφηκε στον Καθολικισμό, με την εγγύηση προς τους υπηκόους του ότι αυτό δεν θα επηρεάσει τη διακυβέρνησή του· επέτρεψε το άνοιγμα του πρώτου Καθολικού ναού στο πριγκιπάτο του. Απεβίωσε το 1714 στο ανάκτορο Ζαλτσντάλουμ που είχε οικοδομήσει και τον διαδέχθηκαν οι γιοί του, πρώτα ο Αύγουστος Γουλιέλμος και έπειτα ο Λουδοβίκος Ροδόλφος.

Ήταν υποστηρικτής των επιστημών και των τεχνών. Επέκτεινε σημαντικά τη Bibliotheca Augusta, που είχε ιδρυθεί από τον πατέρα του Αύγουστο Β΄. Διατήρησε ως βιβλιοθηκονόμο τον φιλόσοφο Γκότφριντ Βίλχελμ Λάιμπνιτς και υποστήριξε τον -πρώτο στην Ευρώπη- μαύρο φιλόσοφο Άντον Βίλχελμ Άμο. Ο ίδιος ήταν συγγραφέας και είχε μεγάλη συλλογή έργων τέχνης, τα οποία αργότερα αποτέλεσαν το Μουσείο Δούκα Αντωνίου Ούλριχ. Η αδελφή του Σίβυλλα Ούρσουλα έγραψε το πρώτο μέρος του μυθιστορήματος Αραμένα, η ευγενής κυρία της Συρίας, που όταν το ολοκλήρωσε ο Αντώνιος Ούλριχ έγινε το πιο διάσημο αυλικό μυθιστόρημα της γερμανικής μπαρόκ λογοτεχνίας.[2]

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1656 νυμφεύτηκε την Ελισάβετ-Ιουλιανή των Όλντενμπουργκ, κόρη του Φρειδερίκου δούκα του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Νόρμπουργκ, και είχε παιδιά:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Jo Catling (23 March 2000). A History of Women's Writing in Germany, Austria and Switzerland. Cambridge University Press. pp. 42–. ISBN 978-0-521-65628-3.
  2. Hillary Brown (2012). Luise Gottsched the Translator. Camden House. pp. 27–. ISBN 978-1-57113-510-0.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]