Αύγουστος Β΄ του Βολφενμπύτελ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αύγουστος Β΄
δούκας του Μπράουνσβαϊκ-Λύνεμπουργκ
August d.J..jpg
πρίγκιπας του Βολφενμπύτελ
Περίοδος1635 - 1666
ΠροκάτοχοςΦρειδερίκος-Ούλριχ
ΔιάδοχοςΡοδόλοφος-Αύγουστος
Γέννηση10 Απριλίου 1579
Ντάνενμπεργκ, Κάτω Σαξονία
Θάνατος17 Σεπτεμβρίου 1666 (87 ετών)
Βόλφενμπύτελ, Κάτω Σαξονία
ΣύζυγοςΚλάρα-Μαρία της Πομερανίας
Δωροθέα του Άνχαλτ
Ελισάβετ του Μεκλενβούργου
ΕπίγονοιΡοδόλοφς-Αύγουστος
Αντώνιος-Ούλριχ
Φερδινάνδος-Αλβέρτος
ΟίκοςΓουέλφων
ΠατέραςΕρρίκος Ζ΄
ΜητέραΟύρσουλα του Άνχαλτ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αύγουστος Β΄ ο νεότερος (10 Απριλίου 1579 - 17 Σεπτεμβρίου 1666) από τον Οίκο των Γουέλφων ήταν πρίγκιπας του Βολφενμπύτελ (1635-1666), που ήταν μέρος του δουκάτου του Μπράουνσβαϊκ-Λύνεμπουργκ. Ήταν 11 έτη νεότερος από τον εξάδελφό του Αύγουστο Α΄ τον πρεσβύτερο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Ντάνενμπεργκ και ήταν ο δευτερότοκος γιος του Ερρίκου Ζ΄ πρίγκιπα του Ντάνενμπεργκ και της Ούρσουλας, κόρης του Φραγκίσκου Α΄ δούκα της Σαξονίας-Λάουενμπουρκ. Το 1634 απεβίωσε ο 6ος εξάδελφός του Φρειδερίκος-Ούλριχ πρίγκιπας του Βολφενμπύτελ, τελευταίος άρρην απόγονος πρεσβύτερου κλάδου των Γουέλφων. Το επόμενο έτος συμφώνησε με τον εξάδελφό του Αύγουστο Α΄ τον πρεσβύτερο, πρίγκιπα του Λύνεμπουργκ, να λάβει το Βολφενμπύτελ. Στις περίπλοκες διαπραγματεύσεις με τα μέλη του Οίκου των Γουέλφων είχε παρέμβει ο Φερδινάνδος Β΄ των Αψβούργων βασιλιάς της Γερμανίας.

Λόγω του Τριακονταετούς πολέμου δεν μπόρεσε να μεταβεί στο πριγκιπάτο του παρά μόνο το 1644. Έκανε κυβερνητικές μεταρρυθμίσεις και ίδρυσε τη Bibliotheca Augusta ducalis, μια μεγάλη βιβλιοθήκη που σήμερα στο Βολφενμπύτελ είναι γνωστή ως Herzog August Bibliothek (HAB). Έγραψε το 1616 το βιβλίο Το σκάκι ή το παιχνίδι του βασιλιά και το 1624 το βιβλίο Στενογραφία και κρυπτογραφία, όλα με το ψευδώνυμο Gustavus Selenus. Το Gustavus είναι αναγραμματισμός του Avgustus και το Selenus είναι από τη Σελήνη, την αρχαία θεά. Το τελευταίο βιβλίο του βασίζεται σε έργα του Γιοχάνες Τριθέμιους (1462-1516).

Απεβίωσε το 1666 στο Βολφενμπύτελ και τον διαδέχθηκε ο πρώτος γιος του Ροδόλφος-Αύγουστος, που όμως απεβίωσε το 1704, οπότε τον διαδέχθηκε ο δεύτερος γιος Αντώνιος-Ούλριχ. Για τον τρίτο γιο δημιουργήθηκε το πριγκιπάτο του Μπέβερν.

O Αύγουστος Β΄ στη Βιβλιοθήκη του

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1607 νυμφεύτηκε πρώτα την Κλάρα-Μαρία, κόρη του Μπογκισλάβ ΙΓ΄ δούκα της Πομερανίας και είχε δύο θνησιγενή τέκνα.

Η Κλάρα-Μαρία απεβίωσε το 1623 και το ίδιο έτος, οκτώ μήνες μετά, έκανε τον 2ο γάμο του με τη Δωροθέα, κόρη του Ροδόλφου πρίγκιπα του Άνχαλτ-Τσέρμπστ και είχε τα εξής τέκνα:

  • Ροδόλφος-Αύγουστος 1627-1704 πρίγκιπας του Βολφενμπύτελ.
  • Σίβυλλα-Ούρσουλα 1629-1671, απεβίωσε 42 ετών.
  • Κλάρα-Αυγούστα 1632-1700, παντρεύτηκε τον Χριστιανό δούκα του Γκλύξμπουργκ.
  • Αντώνιος-Ούλριχ 1633-1714, πρίγκιπας του Βολφενμπύτελ.
Ο Αύγουστος Β΄ και γύρω το σύνθημά του: Alles mit bedacht (όλα με σύνεση)

Η Δωροθέα απεβίωσε το 1634 και το επόμενο έτος ο Αύγουστος Β΄ έκανε τον 3ο γάμο του με την Ελισάβετ-Σοφία, κόρη του Ιωάννη-Αλβέρτου Β΄ δούκα του Μέκλενμπουργκ και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • www.Welfen.de
  • www.HAB.de
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Augustus the Younger, Duke of Brunswick-Lüneburg της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).