Ανδρέας Βουτσινάς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανδρέας Βουτσινάς
Γέννηση22  Αυγούστου 1932[1][2][3] ή 22  Αυγούστου 1930[4]
Χαρτούμ[1]
Θάνατος8  Ιουνίου 2010[1][5][2]
Αθήνα[1]
Αιτία θανάτουαναπνευστική νόσος
Χώρα πολιτογράφησηςΕλλάδα
ΣπουδέςBristol Old Vic Theatre School, Ακαδημία Δραματικής Τέχνης «Γουέμπερ Ντάγκλας» και Ινστιτούτο Θεάτρου και Κινηματογράφου «Λι Στράσμπεργκ»
Ιδιότηταηθοποιός, θεατρικός σκηνοθέτης, σκηνοθέτης κινηματογράφου, ηθοποιός ταινιών και ηθοποιός τηλεόρασης
ΒραβεύσειςΙππότης του Εθνικού Τάγματος της Τιμής και Διοικητής του Τάγματος των Τεχνών και των Γραμμάτων

Ο Ανδρέας Βουτσινάς (22 Αυγούστου 1932 - 8 Ιουνίου 2010) ήταν Έλληνας σκηνοθέτης διεθνούς εμβέλειας, ο οποίος συνεισέφερε σημαντικά το ελληνικό θέατρο.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Χαρτούμ του Σουδάν στις 22 Αυγούστου του 1932. Ο πατέρας του Άγγελος Βουτσινάς είχε γεννηθεί στις 4 Μαΐου 1893 στο Σκηνέα (Παλικής) της Κεφαλονιάς. Στην Κεφαλονιά είχε γεννηθεί και η μητέρα του Σούλα Αναστασία Λοράνδου-Βουτσινά. Ο γάμος των γονέων του έγινε στο Χαρτούμ του Σουδάν στις 8 Ιουνίου 1930. Ο Ανδρέας Βουτσινάς με τη μητέρα του μετακόμισαν στην Αθήνα το 1937 όπου δύο χρόνια αργότερα μετακόμισε και ο πατέρας του. Ο Ανδρέας Βουτσινάς το 1951 πήγε στο Λονδίνο για να σπουδάσει υποκριτική και ενδυματολογία στο Old Vic και στη σχολή Δραματικής Τέχνης και Τραγουδιού του Γουέμπερ Ντάγκλας στη Νέα Υόρκη, ενώ φοίτησε και στη σχολή του Λι Στράσμπεργκ. To 1953 ο Βουτσινάς παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο στο Λονδίνο την Αρτέμιδα Παπαστρατή. Απέκτησαν την ίδια χρονιά τον Μάριο, ο οποίος γεννήθηκε στο Παρίσι κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της επιστροφής της μητέρας του στην Ελλάδα. Το 1957 ο Βουτσινάς έγινε μέλος του Actors' Studio. Είχε σκηνοθετήσει περισσότερες από 130 παραστάσεις κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου στο Λονδίνο, το Παρίσι, τη Νέα Υόρκη, τον Καναδά και την Ελλάδα. Συνεργάστηκε με διεθνούς φήμης ηθοποιούς, όπως τους Γουόρεν Μπίτι, Φέι Ντάναγουεϊ, Αν Μπάνκροφτ, Φανί Αρντάν, Ειρήνη Παππά κ.ά. Εργάστηκε ως ηθοποιός σε ταινίες του Ζυλ Ντασέν αλλά και του Λικ Μπεσόν. Στη διάρκεια της σκηνοθετικής του σταδιοδρομίας του συνεργάστηκε, επίσης, με το Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, το Εθνικό Θέατρο, το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, την Πειραματική Σκηνή «Τέχνης», το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας, το Θεσσαλικό Θέατρο και με πολλούς θιάσους του ελεύθερου θεάτρου. Η γαλλική κυβέρνηση του απένειμε τον ανώτατο αξίωμα τιμής Commandeur des Arts et des Lettres, καθώς και τον τίτλο Chevalier de Merite.

Ο Ανδρέας Βουτσινάς δίδαξε υποκριτική στη Δραματική Σχολή του ΚΘΒΕ από το 2002 έως το 2009. Το 2008 ίδρυσε τον Καλλιτεχνικό Οργανισμό «Ανδρέας Βουτσινάς» στη Θεσσαλονίκη στα πλαίσια του οποίου λειτουργεί και Ανώτερη Σχολή Δραματικής Τέχνης με Διευθυντή Σπουδών τον Παύλο Δανελάτο. Πρόλαβε να διδάξει υποκριτική το έτος 2009.

Απεβίωσε το πρωί της Τρίτης 8 Ιουνίου 2010 σε ηλικία 78 ετών, μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν» στην Αθήνα. Είχε εκφράσει την επιθυμία η σορός του να καεί και η στάχτη να διασκορπιστεί στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου. Η σορός μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία για αποτέφρωση. Στις 22 Αυγούστου 2010, ανήμερα των γενέθλιων του Ανδρέα Βουτσινά, ο γιος του και δώδεκα φίλοι και παλιοί συνεργάτες του απελευθέρωσαν τις στάχτες στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου.

Θεατρικές Παραστάσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατάλογος θεατρικών παραστάσεων που σκηνοθέτησε ο Βουτσινάς

Αυτός ο κατάλογος ενημερώνεται περιοδικά με μηχανικό τρόπο από ένα bot. Επεξεργασίες σε αυτό τον κατάλογο από χρήστες με το συνηθισμένο «χειροκίνητο» τρόπο θα αναιρεθούν με την επόμενη ανανέωση από το bot!

WQS | PetScan | YASGUI | Βρείτε εικόνες
χρονική περίοδος παράσταση εταιρεία παραγωγής θέατρο
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1979/1980 Μάρτυς κατηγορίας Θίασος Αλέκου Αλεξανδράκη - Νόνικας Γαληνέα Θέατρο Ακροπόλ
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1980/1981 Καινούργια σελίδα Θίασος Αλέκου Αλεξανδράκη - Νόνικας Γαληνέα Θέατρο Αθήναιον
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1986/1987 Ευαίσθητη ισορροπία Θίασος Αλέκου Αλεξανδράκη - Νόνικας Γαληνέα Θέατρο Ιλίσια
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1991/1992 Γάμος στην υψηλή κοινωνία Θίασος Μιμής Ντενίση
Θεατρικές Επιχειρήσεις Κάρολος Παυλάκης
Θέατρο Βρετάνια
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1993/1994 Ποιος φοβάται την Βιρτζίνια Γουλφ Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
περιοδεία
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1995/1996 Τρεις ψηλές γυναίκες Σύγχρονη Θεατρική Σκηνή Θέατρο Αθηνών
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1998/1999 Ανθή Θεατρικές Επιχειρήσεις Λεμπέση Θέατρο Λαμπέτη
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 1999/2000 Ο γυάλινος κόσμος Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Λάρισας Θέατρο του Μύλου
Ελληνική Θεατρική Περίοδος 2004/2005 Η τύχη της Μαρούλας Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος Μονή Λαζαριστών
Τέλος αυτόματα δημιουργημένου καταλόγου.

Περισσότερες πληροφορίες για κάθε παράσταση εμφανίζονται ενεργοποιώντας τον σύνδεσμο που υπάρχει στο όνομα της κάθε παράστασης

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]