Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αμφιθέα Παλαιού Φαλήρου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 37°56′21.44″N 23°41′56.98″E / 37.9392889°N 23.6991611°E / 37.9392889; 23.6991611

Η Αμφιθέα είναι συνοικία στο Παλαιό Φάληρο. Η περιοχή εκτείνεται από την οδό Αχιλλέως μέχρι τη λεωφόρο Συγγρού και από την οδό συνταγματάρχου Ζησιμοπούλου μέχρι την οδό Παμφυλίας. Η Αμφιθέα ονομάστηκε μάλλον έτσι λόγω της θέας που αντικρίζει κανείς σε αυτήν την περιοχή καθώς βλέπεις όλο το λεκανοπέδιο της Αττικής σε όλο του το πλάτος. Άλλες ονομασίες της περιοχής παλαιότερα ήταν Βουρλοπόταμος ή Ξηροτάγαρος.[1] Η Αμφιθέα είναι γνωστή για τα πολυάριθμα εστιατόριά της καθώς και για το πράσινο που υπάρχει στην περιοχή κάνοντάς την να είναι ένας από τους «πνεύμονες» της Αττικής. Την περιοχή διασχίζει η λεωφόρος Αμφιθέας, η οποία έχει πάρει το όνομα της από τη συνοικία. Η λεωφόρος Αμφιθέας εκτείνεται από το ρέμα της Πικροδάφνης μέχρι την λεωφόρο Συγγρού.

Η ονομασία Βουρλοπόταμος που είχε η συνοικία κατά τη χρονική περίοδο 1930-1960 οφείλεται στο ρέμα που διέσχιζε την περιοχή. Το ρέμα αυτό διέσχιζε την οδό Τυρταίου - Γοργοποτάμου (η ονομασία έχει προέρθει από το ρέμα) - Λ. Αμφιθέας και Αγίας Κυριακής. Το ρέμα εκβάλει στο Δέλτα Φαλήρου. Σήμερα το ρέμα δεν υπάρχει στην παλαιά μορφή καθώς πάνω σε αυτό χτίστηκαν πολυκατοικίες αλλά συνεχίζει να ρέει υπογείως.

Η πλατεία Ντάβαρη παίζει σημαντικό ρόλο στη δομή της περιοχής καθώς είναι η είσοδος της συνοικίας από τη λεωφόρο Αμφιθέας αλλά επίσης σημαντικό είναι πως γύρω από αυτή δεσπόζει η αγορά ολόκληρης της περιοχής. Η ονομασίας της πλατείας έχει δοθεί από τον τέως δήμαρχο Παλαιού Φαλήρου Ι. Ντάβαρη.

Σύγχρονη μορφή, μέσα μεταφοράς

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Αμφιθέα με την πάροδο του χρόνου έχει συγχρονιστεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης ζωής γι' αυτό μπορεί να παρατηρήσει κανείς πολυάριθμες πολυκατοικίες, σχολεία και χώρους αναψυχής. Η περιοχή έχει εύκολη πρόσβαση στα μέσα μεταφοράς καθώς από το 2004 το τραμ διασχίζει την περιοχή, ενώ και αρκετές λεωφορειακές γραμμές περνούν από εκεί.

  1. «ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ [ΟΙΚΙΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑ] [2013]». mlp-blo-g-spot.blogspot.gr. Ανακτήθηκε στις 14 Νοεμβρίου 2017.