Αμπρόσιους Μπόσχερτ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αμπρόσιους Μπόσχερτ
Γέννηση1573
Αμβέρσα
Θάνατος2023[1][2][3]
Χάγη
Χώρα πολιτογράφησηςΚάτω Χώρες των Αψβούργων[4]
Ολλανδική Δημοκρατία
Ιδιότηταεικονογράφος βοτανικής και ζωγράφος[5][6]
ΤέκναAmbrosius Bosschaert II[7], Johannes Bosschaert[7] και Άμπραχαμ Μπόσχερτ[7]
ΣυγγενείςΜπαλτάσαρ φαν ντερ Αστ (κουνιάδος)
Είδος τέχνηςΝεκρή φύση και floral painting
Σημαντικά έργαStill life with flowers in a Wan-li vase, Still-Life with flowers και Vase of Flowers in a Window Niche
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αμπρόσιους Μπόσχερτ ο πρεσβύτερος (φλαμανδικά: Ambrosius Bosschaert de Oudere (18 Ιανουαρίου 15731621) ήταν ζωγράφος της χρυσής ολλανδικής εποχής στη ζωγραφική. Ζωγράφιζε κυρίως νεκρές φύσεις.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νεκρή φύση με λουλούδια

Ο Μπόσχερτ γεννήθηκε στην Αμβέρσα, όπου και ξεκίνησε τη σταδιοδρομία του, αλλά πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στο Μίντελμπουρχ (1587 - 1613), όπου μετακόμισε με την οικογένειά του, λόγω επαπειλούμενων θρησκευτικών διώξεων. Ειδικευόταν στη ζωγραφική νεκρών φύσεων με λουλούδια, υπογράφοντας τους πίνακές του με το "μονόγραμμα" ΑΒ (το Β εμπεριεχόμενο στο Α).[8] Σε ηλικία 21 ετών έγινε μέλος της Συντεχνίας του Αγίου Λουκά της πόλης και αργότερα έγινε ο επικεφαλής της.[8] Λίγο αργότερα ο Μπόσχερτ νυμφεύτηκε και έγινε ηγετική φυσιογνωμία στο υποείδος ζωγραφικής λουλουδιών, που τότε ήταν πολύ στη μόδα.

Απέκτησε τρεις γιους, που έγιναν όλοι ζωγράφοι λουλουδιών: τον Αμπρόσιους τον νεότερο, τον Γιοχάννες και τον Άμπραχαμ, Ο γυναικάδελφός του Μπαλτάσαρ φαν ντερ Αστ (Balthasar van der Ast) ζούσε κι εργαζόταν στο εργαστήριό του και τον συνόδευε στα ταξίδια του. Το 1614 ο Μπόσχερτ εργάστηκε στο Άμστερνταμ, στο Μπέρχεν οπ Ζόομ (1615-16), στην Ουτρέχτη (1616-1619) και στη Μπρέντα (1619).[8] Το 1619, όταν μετακόμισε στην Ουτρέχτη, ο φαν ντερ Αστ έγινε μέλος της Συντεχνίας του Αγίου Λουκά της πόλης, όπου μόλις είχε γίνει επικεφαλής ο αναγνωρισμένος ζωγράφος Άμπραχαμ Μπλούμερτ. Την ίδια περίπου περίοδο έγινε μέλος της Συντεχνίας και ο ζωγράφος Ρούλαντ Σάβεραϊ (Roelandt Savery, 1576–1639), ο οποίος άσκησε σημαντική επίδραση στην οικογένεια Μπόσχερτ.[8] Όταν ο καλλιτέχνης απεβίωσε στη Χάγη, όπου βρισκόταν για την εκτέλεση μιας παραγγελίας, ο Μπαλτάσαρ φαν ντερ Αστ ανέλαβε το εργαστήριο και τους μαθητές του. [8]

Ύφος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νεκρή φύση με φρούτα και κοχύλια. Έργο του Μπαλτάσαρ φαν ντερ Αστ. Mauritshuis.

Τα μπουκέτα του είναι συμμετρικά ζωγραφισμένα με επιστημονική ακρίβεια σε μικρές διαστάσεις και συνήθως σε χαλκό. Ορισμένες φορές εμπεριέχουν συμβολικές και θρησκευτικές έννοιες. Κατά την περίοδο του θανάτου του, ο Μπόσχερτ εργαζόταν σε μια σημαντική παραγγελία στη Χάγη.[8] Ο πίνακας αυτός σήμερα βρίσκεται στη Στοκχόλμη.[8][9] Ο Μπόσχερτ ήταν ένας από τους πρώτους καλλιτέχνες που ειδικεύτηκε σε πίνακες νεκρών φύσεων, εκκινώντας την παράδοση της απεικόνισης λεπτομερών μπουκέτων με λουλούδια, στα οποία τυπικά περιλαμβάνονταν τουλίπες και τριαντάφυλλα. Χάρη στην εκρηκτική ανάπτυξη της αγοράς έργων τέχνης στην Ολλανδία του 17ου αιώνα, υπήρξε εξαιρετικά επιτυχημένος, όπως βεβαιώνει μια αναγραφή σε πίνακά του.[10]

Κληρονομιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι γιοι και ο γυναικάδελφός του Μπαλτάσαρ φαν ντερ Αστ ήταν ανάμεσα σε αυτούς που στήριξαν τη "δυναστεία" Μπόσχερτ, η οποία διατηρήθηκε ως τα μέσα του 17ου αιώνα.

Δεν πρέπει να είναι σύμπτωση ότι η τάση αυτή συνέπεσε με την "εθνική ιδεοληψία για τα εξωτικά λουλούδια" που παρατηρήθηκε στην Ολλανδία και έκανε τις απεικονίσεις λουλουδιών στη ζωγραφική να έχουν εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση. Αν και τα έργα του είχαν εξαιρετικά μεγάλη ζήτηση, δεν δημιούργησε πολλά, καθώς απασχολήθηκε επίσης και ως έμπορος έργων τέχνης.

Επιλεγμένα έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • «Bosschaert de Oudere, Ambrosius». Winkler Prins encyclopedia (8 έκδοση). 1975. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]