Μπαλτάσαρ φαν ντερ Αστ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μπαλτάσαρ φαν ντερ Αστ
Γέννηση1593[1][2][3]
Μίντελμπουρχ
Θάνατος7  Μαρτίου 1657[1]
Ντελφτ
Χώρα πολιτογράφησηςΟλλανδική Δημοκρατία
Ιδιότηταεικονογράφος βοτανικής και ζωγράφος[4][5]
ΣυγγενείςΑμπρόσιους Μπόσχερτ (κουνιάδος)[6][7][8]
Κίνημαζωγραφική της "Χρυσής ολλανδικής εποχής"
Είδος τέχνηςΝεκρή φύση και floral painting
Καλλιτεχνικά ρεύματαζωγραφική της "Χρυσής ολλανδικής εποχής"
Σημαντικά έργαPink Carnation και Still Life of Flowers, Fruit, Shells, and Insects
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Μπαλτάσαρ φαν ντερ Αστ (ολλανδικά: Balthasar van der Ast (1593/94 – 7 Μαρτίου 1657) ήταν Ολλανδός ζωγράφος της "χρυσής εποχής" της ολλανδικής ζωγραφικής που εξειδικευόταν στη ζωγραφική νεκρών φύσεων με κοχύλια. Θεωρείται ως πρωτοπόρος στο υποείδος ζωγραφικής κοχυλιών. Στις νεκρές φύσεις του συχνά περιλαμβάνονται έντομα και σαύρες. Γεννήθηκε στο Μίντελμπουρχ και απεβίωσε στο Ντελφτ.

Το σύνολο του έργου του συνοψίστηκε από έναν γιατρό του Άμστερνταμ, ο οποίος είπε: "Στα λουλούδια, τα κοχύλια και τις σαύρες, πανέμορφος".[9]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λουλούδια σε βάζο με κοχύλια και έντομα, περ. 1628, Εθνική Πινακοθήκη Λονδίνου

Ο Μπαλτάσαρ φαν ντερ Αστ γεννήθηκε στο Μίντελμπουρχ της επαρχίας Ζηλανδίας στη νότια Ολλανδία, σε οικογένεια εύπορου εμπόρου μαλλιού. Η γέννησή του δεν καταγράφεται αλλά μερικά χρόνια αργότερα, στις 30 Ιουνίου 1618, μια νομική πράξη του αδελφού του, Γιάκομπ, καταδεικνύει ότι ο Μπαλτάσαρ ήταν περίπου 25 ετών, γεγονός που τοποθετεί την γέννησή του το 1593 ή το 1594. Ο πατέρας του, Χανς, ήταν χήρος και, ότα απεβίωσε το 1609, ο Μπαλτάσαρ μετακόμισε, μαζί με τη μεγαλύτερη αδελφή του Μαρία και τον γαμπρό του, εξέχοντα ζωγράφο Αμπρόσιους Μπόσχερτ τον πρεσβύτερο, τον οποίο η Μαρία είχε παντρευτεί το 1604. Ο φαν ντερ Αστ εκπαιδεύτηκε από τον Μπόσχερτ ως ζωγράφος νεκρών φύσεων και στα πρώτα του έργα είναι σαφής η επίδραση του Μπόσχερτ.[10] Με τη σειρά τους οι τρεις γιοι του Μπόσχερτ εκπαιδεύτηκαν από τον φαν ντερ Αστ ύστερα από τον θάνατο του πατέρα τους.[10] Όλη αυτή η ομάδα καλλιτεχνών αναφέρονται μαζί ως η "δυναστεία Μπόσχερτ".

Ο φαν ντερ Αστ συνόδευσε την οικογένεια Μπόσχερτ όταν αυτή μετακόμισε στο Μπέρχεν οπ Ζόομ το 1615 και στην Ουτρέχτη το 1619, όπου ο φαν ντερ Αστ εισήλθε στη Συντεχνία του Αγίου Λουκά της πόλης.[10] Ο Ρούλαντ Σάβεραϊ (Roelandt Savery, 1576–1639) εισήλθε στη Συντεχνία περίπου την ίδια περίοδο. Ήταν ο καλλιτέχνης που επρόκειτο να ασκήσει σημαντικό επίδραση στον φαν ντερ Αστ και τους μαθητές του στα επόμενα χρόνια, ιδιαίτερα στο ενδιαφέρον του φαν ντερ Αστ για την τονικότητα.[10] Εκτός από τους Μπόσχερτ, μαθητές του ήταν ο Άντονυ Κλάες και ο Γιοχάννες Μπάερς,[10] ενώ πιθανόν ο Γιαν Ντάβιντς ντε Χέιμ να ήταν μαθητής του φαν ντερ Αστ στην Ουτρέχτη.[10] Επηρέασε, επίσης τους Βίλλεμ φαν Ελστ και Έφερτ φαν Ελστ και τον Μπαρτολομέους Ασστέιν (Bartholomeus Assteyn).[10]

Ο φαν ντερ Αστ παρέμεινε στην Ουτρέχτη μέχρι το 1632, οπότε μετακόμισε στο Ντελφτ και έγινε μέλος στην εκεί Συντεχνία του Αγίου Λουκά στις 22 Ιουνίου 1633.[10] Στις 26 Φεβρουαρίου 1633 νυμφεύτηκε την Μαργκρίτα Γιανς φαν Μπούιερεν (Margrieta Jans van Buijeren), με την οποία απέκτησαν δύο παιδιά, την Μαρία και την Χέλενα. Στο Ντελφτ η οικογένεια φαν ντερ Αστ διέμενε σε οικία της οδού Cellebroerstraat μέχρι το 1640 και σε οικία του παλαιού Ντελφτ (Oude Delft) ως τον θάνατο το καλλιτέχνη το 1657. Τάφηκε στην Παλαιά Εκκλησία (Oude Kerk) του Ντελφτ.

Πίνακες του φαν ντερ Αστ υπάρχουν σε αρκετές συλλογές μουσείων. Εννέα πίνακες βρίσκονται στο Ηνωμένο Βασίλειο.[11]

Επιλεγμένα έργα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]