Αλφόνσος, πρίγκιπας της Πορτογαλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλφόνσος, πρίγκιπας της Πορτογαλίας
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση18  Μαΐου 1475
Λισαβόνα
Θάνατος13  Ιουλίου 1491
Τάγος
Αιτία θανάτουπτώση από άλογο
Συνθήκες θανάτουθανατηφόρο δυστύχημα
Τόπος ταφήςΜοναστήρι της Μπατάλια
Χώρα πολιτογράφησηςΒασίλειο της Πορτογαλίας
ΘρησκείαΚαθολικισμός
Εκπαίδευση και γλώσσες
Μητρική γλώσσαΠορτογαλικά
Ομιλούμενες γλώσσεςΠορτογαλικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΙσαβέλλα της Αραγωνίας, βασίλισσα της Πορτογαλίας (από 1490)[1][2]
ΓονείςΙωάννης Β΄ της Πορτογαλίας[3] και Ελεονόρα του Βιζέου[3]
ΑδέλφιαΓεώργιος ντε Λενκάστρε της Κοΐμπρα
ΟικογένειαΟίκος των Αβίς
Θυρεός
Commons page Σχετικά πολυμέσα

O Αλφόνσος, πορτογαλ. Afonso (18 Μαΐου 1475 - 13 Ιουλίου 1491) από τον Οίκο του Αβίς ήταν διάδοχος, πρίγκιπας της Πορτογαλίας (1481-91).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο μόνος γνήσιος γιος τού Ιωάννη Β΄ της Πορτογαλίας και της Ελεονώρας των Αβίς, κόρης τού Φερδινάνδου δούκα τού Βιζέου & Μπέζα. Οι γονείς του ήταν εξαδέλφια. Γεννήθηκε στη Λισαβόνα και έλαβε το όνομα τού πάππου του Αλφόνσου Ε΄.

Ο πατέρας του τον υπεραγαπούσε και ονόμασε προς τιμήν του Πρίνσιπε το νησί δίπλα στο Σάο Τομέ, στον κόλπο της Γουινέας στη δυτική Αφρική.

Το 1474 απεβίωσε ο Ερρίκος Δ΄ της Καστίλης (& Λεόν) με μόνο τέκνο την κόρη του Ιωάννα των Τραστάμαρα. Η Ιωάννα πιστευόταν, ότι στην πραγματικότητα ήταν κόρη τού Μπελτράν ντε λα Κουέβα και βασίλισσα θα γινόταν η ετεροθαλής αδελφή τού Ερρίκου Δ΄, η Ισαβέλλα Α΄ της Καστίλης. Η Ιωάννα ήταν ανιψιά τού Αλφόνσου Ε΄, ο οποίος παρενέβη στη διαδοχή, υπέρ της Ιωάννας, την οποία νυμφεύτηκε το 1475. Η μητέρα της Ιωάννα των Αβίς ήταν αδελφή του· υπερασπίστηκε την τιμή της και ονόμασε τον εαυτό του βασιλιά της Καστίλης.

Την Ισαβέλλα Α΄ υπερασπίστηκε ο σύζυγός της και 2ος εξάδελφός της Φερδινάνδος Β΄ της Αραγωνίας. Στον πόλεμο που ακολούθησε, νίκησε η Ισαβέλλα Α΄. Στη συνθήκη τού Αλκάσοβας το 1479 συμφωνήθηκε η πρώτη κόρη της Ισαβέλλα να παντρευτεί τον διάδοχο Αλφόνσο. Η μεγάλη προίκα της νύφης ήταν ουσιαστικά η αποζημίωση για τον πόλεμο. Ο Αλφόνσος, που ήταν 5 ετών, ζούσε την πόλη Μόουρα με την μάμμη του Βεατρίκη των Αβίς (μητέρα της Ελεονώρας των Αβίς). Εκεί πήγε και έζησε η 10 ετών σύζυγός του Ισαβέλλα, για δύο έτη. Ο γάμος έγινε το 1490 στη Σεβίλλη δι' αντιπροσώπων. Την Ισαβέλλα υποδέχθηκε ο Εμμανουήλ Α΄, εξάδελφος τού Ιωάννη Β΄, στη Μπανταχόθ. Η Ισαβέλλα συνάντησε τον σύζυγό της στο Έλβας και την επόμενη ημέρα την πεθερά της στη μονή ντο Εσπινέιρο στην Έβορα, όπου η Αυλή συγκεντρώθηκε για να επικυρώσει τον γάμο, που είχε εορταστεί στη Σεβίλλη.

Ο γάμος είχε την ευλογία και των δύο βασιλείων. Η μητέρα της Ισαβέλλας Α΄, η Ισαβέλλα των Αβίς, ήταν εξαδέλφη τού Αλφόνσου Ε΄ και η βασίλισσα ήθελε να ενισχύσει τους δεσμούς της με την Πορτογαλία.

Το καλοκαίρι τού 1491 οι γονείς τού διαδόχου Αλφόνσου περνούσαν τις διακοπές της στην περιοχή Σανταρέμ, κοντά στον ποταμό Τάγο. Στις όχθες έτρεχε ο διάδοχος Αλφόνσος, όταν το άλογό του έπεσε και ο Αλφόνσος τραυματίστηκε μοιραία. Ήταν μόν 16 ετών· η κηδεία έγινε στη μονή Μπατάλα, όπου και τάφηκε. Η Ισαβέλλα επέστρεψε στους γονείς της στην Ισπανία. Ο Ιωάννης Β΄ είχε έναν ακόμη γιο, τον Γεώργιο ντε Λενκάστρε που όμως ήταν νόθος. Ο βασιλιάς προσπάθησε να τον νομιμοποιήσει, αλλά αντιστάθηκε η σύζυγός του Ελεονώρα, καθώς διάδοχος γινόταν ο Εμμανουήλ Α΄, ο οποίος ήταν αδελφός της. Ο Ιωάννης Β΄, καθώς η υγεία του χειροτέρευε, όρισε με τη διαθήκη του διάδοχο τον Εμμανουήλ Α΄. Πράγματι το 1495 έγινε νέος βασιλιάς ο Εμμανουήλ Α΄ και το 1497 νυμφεύτηκε την Ισαβέλλα, χήρα τού Αλφόνσου.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1490 την Ισαβέλλα των Τραστάμαρα, κόρη του Φερδινάνδου Β΄ της Αραγωνίας. Ο Αλφόνσος απεβίωσε 6 μήνες μετά χωρίς να έχουν αποκτήσει απογόνους. Η Ισαβέλλα έκανε δεύτερο γάμο με τον Εμμανουήλ Α΄ της Πορτογαλίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p10353.htm#i103529. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. «Kindred Britain»
  3. 3,0 3,1 3,2 3,3 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Álvarez Palenzuela, Vicente Ángel (2006). "Paz con Portugal". La guerra civil castellana y el enfrentamiento con Portugal. (1475–1479) (in Spanish). Alicante: Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes.
  • Carabias Torres, Ana María (1994). Las relaciones entre Portugal y Castilla en la época de los descubrimientos y la expansión colonial (in Spanish). Universidad de Salamanca. ISBN 9788474817928.
  • Fernández Álvarez, Manuel (2003). Isabel la Católica (in Spanish). Madrid: Espasa-Calpe, S.A. ISBN 84-670-1260-9.
  • Rodrigues Oliveira, Ana (2010). Rainhas medievais de Portugal. Dezassete mulheres, duas dinastias, quatro séculos de História (in Portuguese). Lisbon: A esfera dos livros. ISBN 978-989-626-261-7.