Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αθηναΐς της Μηδίας Ατροπατηνής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Αθηναΐς της Μηδίας Ατροπατηνής
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΚομμαγηνή
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Περίοδος ακμής100 π.Χ.
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑρταβάσδης Α΄ της Μηδίας Ατροπατηνής
ΤέκναΙοτάπα της Μηδίας Ατροπατηνής
Αριοβαρζάνης Β΄ της Ατροπατηνής
Δαρείος Β΄ της Μηδίας Ατροπατηνής
ΓονείςΑντίοχος Α' Θεός της Κομμαγηνής και Ισιάς
ΣυγγενείςΑριοβαρζάνης Β΄ της Καππαδοκίας (θείος από την πλευρά της μητέρας)
ΟικογένειαΔυναστεία των Οροντιδών
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμονάρχης (56 π.Χ.–31 π.Χ., Ατροπατηνή)

Η Αθηναΐς (έζησε τον 1ο αι. π.Χ.) από τη Δυναστεία των Οροντιδών γεννήθηκε πριγκίπισσα της Κομμαγηνής και με τον γάμο της έγινε βασίλισσα της Μηδίας Ατροπατηνής.

Ήταν κόρη τού Αντιόχου Α΄ Θεού της Κομμαγηνής (βασ. 70-38 π.Χ.) και της Ισιάδας Φιλοστόργου, κόρης τού Αριοβαρζάνη Α΄ της Καππαδοκίας. Ο Αντίοχος Α΄ ήταν γιος της Λαοδίκης Ζ΄ Θεάς των Σελευκιδών. Οι Οροντίδες ήταν η πρώτη δυναστεία της Αρμενίας, έτσι η Αθηναΐς είχε Αρμενική και Ελληνική καταγωγή. Έλαβε το όνομά της από την εκ μητρός μάμμη της, την Αθηναΐδα Φιλόστοργο Α΄.

Νόμισμα με τον Αρταβάσδη Α΄ της Μηδίας Ατροπατηνής & Σωφηνής στη μία όψη και στην άλλη η σύζυγός του Αθηναΐς της Κομμαγηνής. Περί το 30 π.Χ., 3,6 γραμ., 18 χλστ.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κομμαγηνή. Παντρεύτηκε τον Αρταβάσδη Α΄ της Μηδίας Ατροπατηνής (βασ. 56-31 π.Χ.) και μετά της Σωφηνής (30-21 π.Χ.), μάλλον Αρμενικής και Ελληνικής καταγωγής.

Το όνομά της μας είναι γνωστό από νομίσματα, που φέρουν την επιγραφή ΒΑΣΙΛΙΣ ΑΘΗΝΑΪΣ. Από τα νομίσματα μαθαίνουμε, ότι παντρεύτηκε τον Αρταβάσδη Α΄, μάλλον κατά τη βασιλεία του στη Μηδία Ατροπατηνή: στη μία όψη των νομισμάτων εμφανίζεται ο βασιλιάς με τιάρα και επιγραφή στα ελληνικά· στην άλλη πλευρά η Αθηναΐς με πυργωτό διάδημα και επιγραφή στα ελληνικά. Τα νομίσματα χρονολογούνται περί το 30 π.Χ.

Παντρεύτηκε τον Αρταβάσδη Α΄ της Μηδίας Ατροπατηνής και είχε τέκνα:

  • S. Baldwin, Comments on "Iberian route" DFA line, web, 1996
  • A. Mayor, The Poison King: the life and legend of Mithradates, Rome's deadliest enemy, Princeton University Press, 2009