Αθηναΐς της Μηδίας Ατροπατηνής

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση


Αθηναΐς της Μηδίας Ατροπατηνής
Γενικές πληροφορίες
Χώρα πολιτογράφησηςΚομμαγηνή
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Περίοδος ακμής100 π.Χ.
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑρταβάσδης Α΄ της Μηδίας Ατροπατηνής
ΤέκναΙοτάπα της Μηδίας Ατροπατηνής
Αριοβαρζάνης Β΄ της Ατροπατηνής
Δαρείος Β΄ της Μηδίας Ατροπατηνής
ΓονείςΑντίοχος Α' Θεός της Κομμαγηνής και Ισιάς
ΣυγγενείςΑριοβαρζάνης Β΄ της Καππαδοκίας (θείος από την πλευρά της μητέρας)
Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμαμονάρχης (56 π.Χ.–31 π.Χ., Ατροπατήνη)

Η Αθηναΐς (έζησε τον 1ο αι. π.Χ.) από τη Δυναστεία των Οροντιδών γεννήθηκε πριγκίπισσα της Κομμαγηνής και με τον γάμο της έγινε βασίλισσα της Μηδίας Ατροπατηνής.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη τού Αντιόχου Α΄ Θεού της Κομμαγηνής (βασ. 70-38 πΧ) και της Ισιάδας Φιλοστόργου, κόρης τού Αριοβαρζάνη Α΄ της Καππαδοκίας. Ο Αντίοχος Α΄ ήταν γιος της Λαοδίκης Ζ΄ Θεάς των Σελευκιδών. Οι Οροντίδες ήταν η πρώτη δυναστεία της Αρμενίας, έτσι η Αθηναΐς είχε Αρμενική και Ελληνική καταγωγή. Έλαβε το όνομά της από την εκ μητρός μάμμη της, την Αθηναΐδα Φιλόστοργο Α΄.

Νόμισμα με τον Αρταβάσδη Α΄ της Μηδίας Ατροπατηνής & Σωφηνής στη μία όψη και στην άλλη η σύζυγός του Αθηναΐς της Κομμαγηνής. Περί το 30 πΧ, 3,6 γραμ., 18 χλστ.

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κομμαγηνή. Παντρεύτηκε τον Αρταβάσδη Α΄ της Μηδίας Ατροπατηνής (βασ. 56-31 πΧ) και μετά της Σωφηνής (30-21 πΧ), μάλλον Αρμενικής και Ελληνικής καταγωγής.

Το όνομά της μας είναι γνωστό από νομίσματα, που φέρουν την επιγραφή ΒΑΣΙΛΙΣ ΑΘΗΝΑΪΣ. Από τα νομίσματα μαθαίνουμε, ότι παντρεύτηκε τον Αρταβάσδη Α΄, μάλλον κατά τη βασιλεία του στη Μηδία Ατροπατηνή: στη μία όψη των νομισμάτων εμφανίζεται ο βασιλιάς με τιάρα και επιγραφή στα ελληνικά· στην άλλη πλευρά η Αθηναΐς με πυργωτό διάδημα και επιγραφή στα ελληνικά. Τα νομίσματα χρονολογούνται περί το 30 πΧ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Αρταβάσδη Α΄ της Μηδίας Ατροπατηνής και είχε τέκνα:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • S. Baldwin, Comments on "Iberian route" DFA line, web, 1996
  • A. Mayor, The Poison King: the life and legend of Mithradates, Rome's deadliest enemy, Princeton University Press, 2009


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Athenais of Media Atropatene της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).