Όθων Ερρίκος του Παλατινάτου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Όθων Ερρίκος
εκλέκτορας του Παλατινάτου
Περίοδος1556 - 1559
ΠροκάτοχοςΦρειδερίκος Β΄
ΔιάδοχοςΦρειδερίκος Γ΄
Γέννηση10 Απριλίου 1502 (1502-04-10)
Θάνατος12 Φεβρουαρίου 1559 (56 ετών)
ΣύζυγοςΣουζάνα της Βαυαρίας
Οίκοςτων Βίττελσμπαχ
ΠατέραςΡούπρεχτ
ΜητέραΕλισάβετ των Βίττελσμπαχ
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Όθων Ερρίκος (10 Απριλίου 1502 - 12 Φεβρουαρίου 1559) από τον Οίκο των Βίττελσμπαχ, ήταν κόμης του Νόιμπουργκ (Neuburg) το διάστημα 1505-59 και εκλέκτορας του Παλατινάτου (Pfalz) το διάστημα 1556-1559.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Άμπεργκ[1] και ήταν ο πρωτότοκος γιος του Ρούπρεχτ, επισκόπου του Φράιζινγκ και της Ελισάβετ των Βίττελσμπαχ, κόρης του Γεωργίου, δούκα της Βαυαρίας-Λάντσχουτ. Ο πάππος του Φίλιππος του Παλατινάτου είχε ηττηθεί στον Πόλεμο για τη Διαδοχή του Λάντσχουτ από τον Αλβέρτο Δ΄, δούκα της Βαυαρίας και τιμωρήθηκε με την απώλεια του Νόιμπουργκ. Όμως ο άλλος πάππος του Γεώργιος, δούκας της Βαυαρίας τον έκανε κυβερνήτη του Νόιμπουργκ. Ο Όθων Ερρίκος διέταξε την ανακαίνιση του κάστρου Νόιμπουργκ και προστάτευσε τις τέχνες[2]. Γι' αυτόν φτιάχτηκε ένα αντίγραφο τού χειρογράφου Notitia Dignitatum. Αλλά η διατήρηση δαπανηρής Αυλής τον ενέπλεξε σε διάφορες αντιπαραθέσεις και το τεράστιο βάρος των χρεών προκάλεσε την πτώχευσή του.

Υποστήριξε την ομάδα των προτεσταντών πριγκίπων (Σμαλκαλδική Ένωση) με αποτέλεσμα ο καθολικός Κάρολος Ε΄ των Αψβούργων να καταλάβει το Νόιμπουργκ. Το 1552 με την ειρήνη του Πάσσαου μπόρεσε να επιστρέψει στο Νόιμπουργκ. Το 1556 απεβίωσε ο θείος του Φρειδερίκος Β΄ και τον διαδέχθηκε ως εκλέκτορας του Παλατινάτου, έτσι μπόρεσε να εξοφλήσει τα χρέη του. Επανεισήγαγε την Προτεσταντική Μεταρρύθμιση και λίγο αργότερα ίδρυσε την Βιβλιοθήκη του Παλατινάτου.

Απεβίωσε το 1543 στη Χαϊδελβέργη[3] και τάφηκε στο ναό του Αγ. Πνεύματος (Heiliggeistkirche) της πόλης[3]. Ήταν ο τελευταίος του κύριου κλάδου των Βίττελσμπαχ. Τον διαδέχθηκαν ο τέταρτος εξάδελφός του Φρειδερίκος Γ΄ του κλάδου Ζίμερν ως εκλέκτορας στο Παλατινάτο και ο επίσης τέταρτος εξάδελφός του Βόλφγκανγκ του κλάδου Τσβάιμπρυκεν ως κόμης του Νόιμπουργκ.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 1529 νυμφεύτηκε τη Σουζάνα των Βίττελσμπαχ, κόρη του Αλβέρτου Δ΄ δούκα της Βαυαρίας[3], χήρα του Καζιμίρ των Χοεντσόλερν, μαργράβου του Βρανδεμβούργου-Μπαϊρόιτ. Η Σουζάνα έφερε τα πέντε παιδιά από τον πρώτο της γάμο· με τον Όθωνα Ερρίκο δεν απέκτησε τέκνα και απεβίωσε το 1543[4], πριν ο σύζυγός της γίνει εκλέκτορας του Παλατινάτου.

Πρόγονοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Andreas Edel, "Ottheinrich," in Neue Deutsche Biographie 19:655.
  2. This included commissioning the lavishly illuminated 16th century Otthenreich Bible. Forbes, Andrew ; Henley, David (2012). Apocalypse: The Illustrated Book of Revelation (with illuminated illustrations from the Otthenreich Bible). Chiang Mai: Cognoscenti Books. ASIN: B008WAK9SS.
  3. 3,0 3,1 3,2 Schreiber, KH. «Otto Heinrich». Genealogie Mittelalter (στα German). self. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 22 Οκτωβρίου 2009. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)
  4. «Der Fürst». Die Reise des Pfalzgrafen Ottheinrich 1536/1537 (στα German). Universitätsbibliothek Würzburg. Ανακτήθηκε στις 20 Οκτωβρίου 2009. CS1 maint: Μη αναγνωρίσιμη γλώσσα (link)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]